Д-р Франкенщайн търси $11 млн., за да присади глава

Д-р Франкенщайн търси $11 млн., за да присади глава | StandartNews.com

150 лекари може да дарят руснак с ново тяло след 36-часова операция

През 70-те пробвали с маймуна, живяла цели 9 дни

30-годишен руски компютърен програмист ще стане първият пациент, чиято глава ще бъде присадена върху чуждо тяло. Валерий Спиридонов страда от рядко генетично заболяване - спинална мускулна атрофия (болест на Вердинг-Хофман) и не му остава много да живее. Операцията по присаждането, планирана за догодина, ще е дълга около 36 часа и ще струва към $11 млн. За плановете си Спиридонов разказа пред британския в. "Дейли Мейл".

В края на февруари италианският неврохирург Серджио Канаверо обяви, че до началото на 2017 г. смята да присади глава на човек върху чуждо тяло. Планът му бе посрещнат критично както от учени, така и от лекари и религиозни лидери. Въпреки това единствената надежда на Валерий Спиридонов да продължи да живее се крие именно в тази немислима на пръв поглед операция. "Решението ми е окончателно и не смятам да го променям", казва руснакът пред в. "Дейли Мейл" и добавя, че иска да получи шанс за ново тяло, преди да умре. "Страх ли ме е? Да, разбира се. Това обаче не е само много страшно, но и доста интересно", споделя Валерий от дома си в град Владимир, на около 190 км източно от Москва. "Трябва обаче да разберете, че нямам голям избор. Ако не грабна този шанс, съдбата ми ще бъде много тъжна. Всяка година състоянието ми се влошава", уточнява компютърният спец.

Спиридонов и Канаверо разговарят по "Скайп", още не са се срещали на четири очи и докторът не е преглеждал медицинското му досие. Пред американския тв канал "Си Ен Ен" италианецът каза, че е получил много имейли и писма от хора, които искат да се подложат на същата операция. Той обаче е категоричен, че приоритет ще имат тези, страдащи от спинална мускулна атрофия като Спиридонов. Канаверо е

нарекъл процедурата си HEAVEN

(акроним от Head Anastomosis Venture). Анастомоза е съединяване между два кръвоносни съда или други тръбовидни кухи структури, използва се като термин и за съединяване на два органа. Докторът твърди, че за присаждането на глава върху донорско тяло съществуват всички необходими техники. През 70-те бе присадена глава на маймуна върху тяло на друга. Приматът живя 9 дни, но имунната му система отхвърли чуждите органи. Наскоро в Китай бе извършена подобна операция на мишка.

Според критиците на д-р Канаверо плановете му са "чиста фантазия". Италианецът дори бе сравнен с д-р Франкенщайн от романа на Мери Шели. Артъл Каплан, директор на етичната медицинска комисия в медицинския център "Лангон" към Университета в Ню Йорк пък нарече д-р Канаверо "луд". "Не бих позволил на никой да ми направи това, защото има много по-лоши неща от смъртта", коментира пък д-р Хънт Батджър, президент на Американската асоциация на неврохирурзите, пред "Си Ен Ен".

Новото тяло на Спиридонов ще бъде на донор, изпаднал в мозъчна смърт, но иначе здрав. Главата на донора и на пациента ще бъдат отрязани от гръбначния им мозък по едно и също време, чрез използването на суперостър нож, за да се постигне прецизен разрез. След това главата на пациента ще бъде присадена върху тялото на донора с помощта на "магическа съставка", както я нарича д-р Канаверо. Това е подобна на лепило субстанция, наречена полиетилен гликол, чрез която ще се сраснат двата края на гръбначния мозък. Мускулите и артериите ще бъдат зашити, след което пациентът

ще бъде поставен в изкуствена кома за 4 седмици

за да не мърда, докато главата и тялото се сраснат напълно. Когато се събуди, пациентът ще може да се движи, да чувства лицето си и дори да говори с истинския си глас. Силни имунодепресанти ще предотвратяват отхвърлянето на тъканите. Според критиците обаче, д-р Канаверо доста е опростил трудностите при повторното съединяване на гръбначния мозък. Италианецът също така досега не е успял да си осигури финансирането на операцията и да намери 150 доктори и медицински сестри, необходими за извършването й. Той обаче е убеден, че експериментът ще е успешен и ще даде нова надежда на стотици хиляди парализирани и инвалиди.

Диагнозата на Спиридонов е поставена на 1 годинка. Болестта прогресира с всеки изминал ден. "Сега почти не мога да контролирам тялото си. Всеки ден, всяка минута, имам нужда от помощ. На 30 г. към, макар хора със същата болест рядко доживяват 20", казва той. "Още в детството ми мускулите спряха да се развиват и скелетът ми се деформира", добавя той. Затова руснакът толкова отчаяно се надява операцията да бъде успешна. "Ако искаш нещо да стане, трябва да участваш. Съзнавам рисковете от такава операция. Много са. Нямаме си представа какво точно може да се обърка. Страх ме е, че няма да живея достатъчно дълго, за да видя как такава операция успява за някой друг", продължава Спиридонов. Той твърди, че

семейството му напълно подкрепя решението

му да стане първият човек, подложил се на такава операция. Преди 2 г. компютърният спец се свързал с доктора, който работи в Университета в Торино, след като прочел за амбициозните му планове. Руснакът сравнява процедурата с битката за овладяване на Космоса в следвоенните години. "В крайна сметка това е като при космонавтите. Преди изпращането на първия човек в Космоса са били премислени 300 различни сценария за това, какво може да се обърка. На края се случил 301-вият". Той отрича твърденията, че с решението му да стане опитна мишка гони евтина реклама.

Въпреки болестта си, Спиридонов живее пълноценно, завършва университета в родния си град. "Загубих баща си в автомобилна катастрофа преди 16 г. Той беше военен, лейтенант-полковник. Наложи ми се да се грижа за семейството си от ранна възраст. Майка ми работи като психолог в рехабилитационен център за деца в трудна ситуация. Водя доста активен социален живот, ръководя комитет, който се занимава със социалната политика по отношение на семействата и децата", разказва той. "Не правя това с операцията, защото нямам живот, тъй като смятам, че науката се развива от тези, които са готови да рискуват и се посвещават на това". Спиридонов твърди, че никога не е обсъждал с доктора възможността за провал. "Разбира се, професорът смята, че шансовете за успех са доста големи, иначе нямаше да опита", казва Валерий. Като донори могат да му послужат жертви на пътни произшествия и дори затворници, осъдени на смърт, смята руснакът. "Преди време трансплантацията на бъбрек например, също се е считала за неетично. Много се говори за това къде се намира човешката душа

етично ли е да трансплантират сърце

Лекарите обаче извършват такива операции и спасяват животи. Смятам, че това е нормалният начин за развитието на технологията. Би било странно да спрем на етапа, в който неврохирургията е готова да направи следващата крачка", убеден е Спиридонов.

Датата за операцията не е уточнена, но според руснака със сигурност ще се състои догодина. През лятото д-р Канаверо пък ще участва на конгрес на неврохирурзите в САЩ, където ще разкрие повече подробности. Италианецът е поканил и Спиридонов, но руснакът не знае дали ще замине, защото има финансови затруднения. Той се шегува за това, какво ще се случи, ако операцията не бъде успешна. "Може би ще се опитвам да мръдна крака си, но вместо това тялото ми ще произведе литър адреналин. Искам обаче да поема риска", завършва Спиридонов.

Духовниците: Какво ще стане с душата?

Експериментът с присаждане на глава на човек поставя сериозни етични проблеми - това мнение изразиха духовни лидери на различни религии в Русия в предаване по радио "Говори Москва". Председателят на Отдела на Московския патриархат по взаимоотношенията между църквата и обществото протойерей Всеволод Чаплин смята, че "хора, които се озоват в такова присадено тяло, може би ще бъдат частично хора, дори и нещо противоположно". "Това няма да бъде живот, а нещо друго. Душата и мозъкът не са едно и също", сподели свещеникът. "Да се говори за запазване на личността в конкретния случай е доста сложно", смята постоянният представител на будистката традиционна Сангха на Русия Андрей Балжиров. "За будизма е важна преди всичко работата на съзнанието. Ще остане ли човекът след такава операция такъв, какъвто е бил преди? Какво ще стане със съзнанието му", добави той. "Тежко е да си представим, какво ще се получи - в исляма има понятия за душата, сърцето и разума, и всички тези личностни качества са взаимосвързани. А тук ни предлагат да съединим различни ипостаси от различни личности", коментира пък имамът на централната джамия в Москва Илдар Аляутдинов коментира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай