До Сърбия за скара от соца и фестивали

До Сърбия за скара  от соца и фестивали  | StandartNews.com

С 20% повече българи са посетили Сърбия през първите шест месеца на годината. Това обяви Желка Пудар от Туристическата организация на съседната страна. Малко над 49 000 българи са пътували до комшиите от началото на 2016 г. Реализираните от тях нощувки пък са близо 28 000. За цялата 2015 г. почти 71 000 българи са избрали Сърбия за кратък отдих или ваканция. Реализираните нощувки пък са близо 120 000, стана ясно от данните на сръбската организация. Увеличение има и на летящите към Белград, обясни Деян Радович от "Еър Сърбия". По тази причина е увеличен броят на полетите между София и сръбската столица и превозвачът лети 9 пъти седмично. През лятото, от юни до септември, има и по два полета от Варна до Белград. Предимство на компанията ни са ниските цени, качеството и комфортът, обясни Радович. Българският пазар е един от важните за нас, заяви той. И допълни, че затова са предвидени специални пакети, продавани от "Еър Сърбия" за уикенд в Белград. Предлагаме на по-ниска цена както самолетните билети, така и нощувки в хотели, за да можете да се насладите на преживявания и емоции в сръбската столица, каза Радович. От 23-ти юни

сръбският превозвач лети директно и от Белград за Ню Йорк

От полетите могат да се възползват и българските клиенти, защото имат добра връзка за тях, обясни Радович. И допълни, че компанията предлага директни полети от Белград и до много европейски дестинации. Българите са сред туристите, които най-много посещават Сърбия, каза посланикът на страната у нас Владимир Чургус. И допълни, че София е поканена да се представи като дестинация в Белград и това скоро ще се случи.

С 10% са се увеличили сръбските гости в София през първите пет месеца на годината, а с 13% е нараснал броят на реализираните от тях нощувки. Това отчете от своя страна Иво Маринов, директор на ОП "Туризъм" към Столична община.
Най-предпочитаното от българите място в Сърбия е Белград, посочи Йелена Станкович, връзки с обществеността на организацията за промотиране на сръбската столица. През 2015 г.

близо 31 хил. наши сънародници са избрали да разгледат Белград, което е с 35% повече от предходната година

Реализирани са над 50 хил. нощувки. През първата половина на 2016 г. сръбската столица вече е посетена от 12 хил. българи и са реализирани 21 хил. нощувки. Това е ръст от 39% спрямо същия период на миналата година. Традиционно сред най-посещаваните места в Белград от българите е Калемегдан, бохемският квартал "Скадарлия", кварталът "Земун", църквата "Свети Сава". През тази година са предвидени и различни нови събития, които да привлекат гости. Например в квартала на заведенията и артистите "Скадарлия" всяка събота ще се прожектират филми под открито небе, като за туристите са предвидени и субтитри на сръбски език. Предпочитани от българите са и фестивалите на съседите - EXIT в Нови Сад, Бирения фест в Белград, както и карнавалът на лодките в сръбската столица, който се провежда през последната седмица на август, а през 2016 г. ще се състои на 27-ми. Близкият до България Ниш също е сред най-посещаваните места. 7000 наши сънародници всяка година отиват до града, за да хапнат най-вкусната скара в цяла Сърбия, както я рекламират местните, заради спечелените първи места през последните три години на фестивала на скарата в Лесковац. Освен да хапнете и да пийнете вкусно, в Ниш можете да разгледате крепостта на града, в който се е родил император Константин. Други забележителности са Челе кула, както и концентрационен лагер от Втората световна война. Само преди дни пък е отворена и Медиана - останки от римски дворец на император Константин с уникална мозайка на Медуза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай