Директорът на Фонд "Научни изследвания" остава в ареста

Директорът на Фонд "Научни изследвания" остава в ареста | StandartNews.com

Директорът на на Фонд "Научни изследвания" към Министерството на образованието и науката (МОН) Николай Христов остава за постоянно в ареста, пише БНР. Доказателствата събрани по делото дават основание на Софийския апелативен съд да смята, че именно той е прострелял и убил 55-годишния Красимир Илиев.

Основното доказателство по делото са първоначалните експертизи, а помещението, в което се е извършено убийството, са били само Христов и Илиев и една свидетелка. Доказателствата показват, че само в неговите ръце и по ръцете на потърпевшия е имало следи от барут, като оръжието е било негово, но то е законно. 2,08 промила е бил алкохолът в кръвта му.

Според показанията на свидетелката, тя не е видяла Христов да прострелва Илиев, но заявява категорично, че убитият не е имало как да се самопростреля. Химическите експертизи сочат, че простреляният е бил в пияно състояние и не е могъл да извърша никакви двигателни действия. Според думите на свидетелката, той е бил в заспало състояние. Съдът е преценил, че заради обществената опасност на деянието Христов трябва да остане в ареста.

Николай Христов заяви пред членовете на съдебния състава, че не е извършил престъплението и не си спомня какво се е случило, като също така с Красимир Илиев са били приятели от години. А пред апелативния съд той заяви, че е приятел с Илиев от 1979 година и е бил до него в най-трудните години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай