Детектив на браздата

Детектив на браздата | StandartNews.com

Граничар №1 не гледа криминалета, обича да лови риба в Родопите

Бивш граничар няма. Бивш оперативен работник - също. Тези две негласни сентенции от полицейското битие важат с пълна сила за новия директор на Главна дирекция "Гранична полиция" комисар Антонио Ангелов. Малцина знаят, че опитният криминалист познава браздата не по-зле от полицейската работа. В продължение на две години Ангелов е служил до село Гега, Петричко. Там е граничната бразда с Македония. Още тогава е бил за пример на останалите. Може би точно по време на службата на границата е пламнала тръпката и към оперативната полицейска дейност у родения в Лом младеж. Антонио Ангелов завършва две специалности във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност към МВР през 1994 г. Едната е "Охрана на обществения ред и борба срещу престъпността", а другата "Право". На 25-годишна възраст започва оперативна работа в сектор "Криминална полиция" в столичното Шесто РПУ - СДВР. Бивши негови колеги твърдят, че е изключително прецизен в работата си. "Като хрътка е, хване ли следата, гони я докрай. Принципен и мъжкар до мозъка на костите си. Ангелов е много точен и честен колега, на когото винаги може да се разчита", казват те. По време на работата си е заемал различни длъжности в столичната дирекция. За добрата си работа криминалистът е награждаван много пъти -с почетно отличие на МВР - "За доблест и заслуга" III степен през 2007 г., с "Почетен знак на МВР" III степен през 2011 г. и с "Почетен знак на МВР" II степен през 2013. Не закъснява и признанието в израстването на професионалната йерархия. От април 2014 г. Ангелов е началник на отдел "Противодействие на криминалната престъпност" в Столичната дирекция. Година по-късно пък е преназначен за директор на ГД"Гранична полиция".

Оперативният му опит вероятно е причината да обяви още при встъпването си в длъжност, че една от първите задачи на ръководството на дирекцията ще бъде засилване на оперативната работа. "Трябва да се използва целият ресурс на оперативния състав, за да се противодейства на контрабандата и нелегалната миграция. Ще бъда безкомпромисен към всички прояви на корупция", категоричен е главен комисар Антонио Ангелов.

Противно на очакванията, Ангелов не обича да гледа криминалните филми. Вниманието му пред телевизора е приковано от документалистиката. Разтоварва и със спортните програми. Любовта към спорта е още от ученическите му години, когато е тренирал гребане. В свободното си време, ако му остане такова, хваща въдицата и отива на риболов. Любимите му места са язовирите Доспат и Батак в Родопите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай