Данъчни в рейсовете

Частни коли возят на цената на автобусния билет, бирниците тръгват по петите им

Данъчни в рейсовете | StandartNews.com

София. Данъчни ревизии ще отнасят шофьорите, които превозват нелегално пътници. Бирниците ще ги проверяват веднага след като инспекторите от ДАИ и КАТ ги засекат по шосетата, натъпкани с пътници.

Заради нелегалния превоз превозвачите у нас се готвят да стачкуват от 1 февруари, обявиха от Национално сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ), в което членуват над 80% от автобусните фирми. Така без превоз ще останат областните и по-големите градове. Това е сериозен проблем, тъй като "БДЖ - Пътнически превози" не може да осигури дори и 20% от необходимите да поемат трафика вагони, а до градове като Смолян дори не пътува влак.

Причините за протеста на превозвачите са шест, посочени преди два месеца в официални писма до премиера и министрите на транспорта, вътрешните и външните работи. Заради сивия сектор автобусните фирми фалират и са намалели от 2800 през 2010 г. на 950 сега.

Целта на протеста е да бъде защитен браншът.

От 13 януари членовете на сдружението започнаха протест с поставянето на плакати на автобусите, а ако проблемите не бъдат решени, от 1 февруари превозите тотално спират.

От същата дата спират и камионите, потвърди и Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП). Това пък ще прекрати доставките на стоки и суровини за магазините и фирмите. Двете сдружения са се договорили за общи действия, тъй като сивият сектор при товарните превози е още по-голям, отколкото при автобусните, обясни Лалов.

Заради протеста на превозвачите транспортният министър Данаил Папазов разпореди още по-масови проверки на контролните органи. "Заедно със служителите на Националната агенция по приходите (НАП) и КАТ Министерството на транспорта ще продължи проверките сред автомобилните превозвачи", коментира от Стамболийски вчера Папазов. Той съобщи, че само за няколко дни, откакто са получили номерата на автомобилите, извършващи нерегламентирани превози, извършените проверки са над 1450. "Глобите вече са почти 100 на брой. До вчера на 17 автомобила са отнети номера, както и на два микробуса, които са хванати в нарушение", посочи Папазов. Той допълни, че има информация за нерегламентиран превоз на пътници, както и за това, че се е увеличил пътникопотокът в някои от отсечките, което означава, че предприетите мерки водят до добри резултати.

От компаниите за превоз обаче твърдят, че е нужда спецоперация, която да прогони нелегалните шофьори. "Качват хора за левче по-малко, претрепват ги на пътя, оставят ги където им падне, а после ние отнасяме всички негативи", твърдят шофьорите на автобуси. Екип на "Стандарт" провери колко хора използват за ден услугите на подобни шофьори. В рамките на 3 часа 11 жени се качиха в два микробуса, извозващи пътниците до Перник. Всички чакаха колите на спирката на градския транспорт в кв. "Овча купел". Обществена тайна е, че там спират повечето нелегални превозвачи, които взимат хляба на автобусите, като возят хора до Перник без билет. Първият микробус вчера качи 3 жени, които се прибираха от работа. "До Перник?", провикна се към жените към 16 часа вчера от прозореца си шофьор на сив бус. "Колко струва?", обади се една от жените.

"Е, три лева, нали толкова взимат и в рейса", отговори водачът. Една от дамите се зачуди дали да рискува, въпреки че навън бе още светло. Тя запита другата жена дали няма да се качи с нея. След минута двете жени се качиха в микробуса с пернишка регистрация. Третата обаче остана на шосето. "Аз чакам мъжа си, но дори и да нямах превоз, не бих се качила. Тук не дават билети, не дават и застраховка", коментира още жената. Освен частните коли, които събират хора по спирките, много от пернишките шофьори също са се отворили на далаверата. Някои от тях дори имат близки, които работят във фирмите на редовен превоз или така наречените легални. Така те знаят много добре разписанието на всеки рейс или маршрутка. И ако частните коли решават наслуки да изкарат някой лев на път за дома, то доста шофьори вече купуват бусове и умишлено събират хора от спирките. Те нямат обозначителни табелки, нямат и лиценз за превоз. Единственото, което имат, е бус и дребни за ресто. Подобни черни линии има за почти всички градове в страната. Обикновено, когато те тръгват от столицата, хората се организират в нета или просто познават шофьора, "защото им е градски".

Някои от фирмите дори слагат подставени лица по спирките, за да повтарят на пътниците колко е опасно да се возят в транспорт без застраховка.

Искат съд за нелегалните таксита

40 нелегални таксита бродят из Видин, съобщиха от областната администрация. Броят им е станал известен след проверка на транспортната комисия през миналата година. Те обаче не кръстосват града, а дублират междуселските линии. Возят на цената на официалния билет, но без да издават документ. Печелят от неплащането на данъци, застраховки и други такси. Най-активни са линиите Видин - селата Капитановци, Ясен, Връв, Ново село, Брегово, Кула. Мнимите таксиджии, които са собственици на автомобилите си, застават на спирките и минути преди автобуса по официалния курс набират пътници. Всеки гледа да се прибере по-бързо и не отчита опасността, която крие нерегламентираният превоз. Собственици на микробуси возят по този начин пътници и до Гърция и Италия. От това губят 16-те лицензирани фирми за пътнически превози. През м.г. полицията е организирала над 30 акции за фалшивите таксита, но нелегалните превози трудно се доказват. При проверка пътниците твърдят, че шофьорът е техен близък, който им прави услуга. Дори мъж, чиято жена загина при катастрофа на такъв автомобил, не призна в съда, че тя е станала с нелегално такси.

Бобева им търси европари

Случаи на неспазване на утвърдените маршрутни разписания - тръгване в по-ранен или по-късен час и спиране на нерегламентирани спирки, са установени в Бургас, Ловеч, Видин, Перник, Русе, Силистра, Сливен и Смолян, като са съставени актове за нарушенията, пише в писмо - отговор на транспортното ведомство до превозвачите. "В София и Бургас са установени случаи на превоз на пътници по вътрешни линии с разрешително за международни линии.
В 15 града, сред които Пловдив, Варна, Бургас, Добрич и др., са засечени превози с таксиметрови автомобили на цената на автобусните билети", твърдят още от ведомството. От там признават още, че в "действащата нормативна уредба липсва разпоредба за контрол при този вид превози".

Случаи на превози с леки автомобили (8+1 места), собственост на физически лица, са "установени на територията на цялата страна, както и извън нея - "към Турция и до държави, членки на ЕС". В резултат на проверките през 2012-а са спрени от движение 6 автобуса и 94 леки автомобила, а през 2013-а - 2 автобуса и 112 леки коли, пише още в отговора. В отговор от въпросите на превозвачите от ведомството отговарят още, че вицепремиерът Даниела Бобева е поела ангажимент да съдейства за проучване на възможностите за включване на автобусните превозвачи като бенефициенти по ОП "Иновации и конкурентспособност 2014-2020".

Искат субсидии за губещите линии

Субсидии за губещите селски линии искат превозвачите от Хасково. В момента при печеленето на търгове те са длъжни освен желания маршрут да покрият и такъв, който е на загуба заради слабо населената дестинация, коментира собственикът на фирма "Ардатур" ЕООД от Хасково Себахтин Исмаил, който е и член на УС на Националния съюз на автобусните превозвачи. Според него е крайно време общината да се включи в покриването на разходите за поддържането на тези линии най-вече заради социалните функции, които има като институция, а не те да се прехвърлят изцяло на гърба на бизнеса. Сега превозвачите избиват тези загуби през лятото или от други дейности. Освен това собствениците на автобусни фирми са на мнение, че трябва да получават повече държавно подпомагане за 11-те категории пътници, които возят безплатно, или на преференциални цени по постановление 66 от 1991 година.

София сваля 3 пъти таксата за автобус

20 лева ще плащат бусовете, ако возят до столицата

Повече от 3 пъти ще бъде свалена таксата, която автобусните превозвачи плащат на Столична община, за да превозват пътници от София до други точки на страната. Тази промяна се очаква да бъде гласувана на сесия на Столичния общински съвет утре. Целта е да се повиши интересът на превозвачите, обясни шефът на транспортната комисия в градския парламент Радослав Тошев. София налага най-високите в страната такси за обществен превоз на пътници по междуградските автобусни линии. Месечно за автобус с до 30 места се събират 70 лв., а за автобус с до 50 места - 140 лв. В същото време останалите общини имат много по-ниски тарифи. Заради разликите автобусните фирми предпочитали да сключват договори с тях, а не със Столична община, въпреки че пътуват до София и обратно. "Предлагаме таксата за малките автобуси да падне на 20 лв., а за големите - на 40 лв.", заяви Радослав Тошев.
Новата по-изгодна за превозвачите тарифа ще бъде приложена до месец за близо 20 линии след обявяване на обществени поръчки. Те в момента са необслужвани заради липса на интерес. Това са маршрутите до Ботевград, Добрич, Елин Пелин, Свищов, Кладница, Етрополе, Клисура, Сливница, Стара Загора, Свиленград, Своге, Хисаря, Петърч, Смолян, Силистра, Шумен, Варна, Бъркач, Тетевен и Велинград. През януари 2016 г. изтичат договорите на останалите превозвачи. За останалите линии Столична община ще обяви нова процедура по възлагане на обществен превоз на пътници през 2015 г.

Само 17 маршрутни линии в столицата

Само 17 маршрутни линии ще останат в София, като преминаването им през централната градска част ще бъде максимално ограничено. Новите 4-годишни договори ще бъдат сключени през февруари, а този четвъртък Столичният общински съвет ще гласува и нови правила за избор на превозвачи. С около 30% ще се увеличи таксата, която те ще плащат на общината. Така тя скача на 65 лв. за кола на месец. От сключените преди 10 години договори за над 40 линии в момента действащи са останали 22. Закриването им е поради нерентабилност след пускането на двата лъча на метрото. След 4 години отново ще има промени, защото тогава ще заработи разширението на подземната железница в "Младост" и "Дружба", заявиха столични общинари. Дотогава обаче линия 5 ще вози от Централна гара до Студентски град, линия 9 - от "Надежда" 3 до "Дружба" 2. Банкя ще се обслужва от линия 10, която ще стига до Руски паметник. Линия 11 ще обслужва "Бенковски" до Лъвов мост. Кварталите "Люлин" и "Дружба" ще свързват маршрутките по линия 16. Линиите 17 и 18 ще возят съответно от Ботунец до жк "Гоце Делчев" и от Кътина до "Дружба" 1. Линия 22 е от Владая до жк "Свобода". Две линии - 27 и 29, ще обслужват "Овча купел". Първата ще стига до Студентски град, а втората - до "Младост" 2. До Студентски град от "Люлин" 5 ще тръгва линия 32. Между с. Лозен и Нови Искър ще се движи линия 37, а 35 - от Кривина до "Люлин" 1. До Волуяк ще ходи линия 40, която ще тръгва от Руски паметник. Селата Подгумер и Войняговци ще се обслужват от линия 46. Тя ще стига до Лъвов мост. 48-а линия пък ще вози по маршрута Нов български университет - "Дружба" 2. Изискването към превозвачите е маршрутките да не са на повече от 6 години и да имат екостандарт Евро 4. За по-натоварените трасета интервалът на движение ще бъде 10-14 минути, а по останалите - 20-30 минути.

6 искания отпушиха протеста

Шест искания отпушиха протеста на автобусните превозвачи. Те бяха изпратени на 13 ноември 2013 г. от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България до премиера Пламен Орешарски, вицепремиера Цветлин Йовчев, министъра на външните работи Кристиан Вигенин и транспортния министър Данаил Папазов. "Секторът е поставен в тотална невъзможност да продължи своята нормална дейност", пише в писмото и посочва шестте причини: 1. "Сивият сектор" абсолютно неконтролирано е завладял огромен дял от превозите във вътрешно и международно съобщение. 2. БДЖ извършва превози на пътници под себестойност. 3. Никой не контролира спазването на нормативните актове. 4. Невъзможността да инвестираме в нови активи ни поставя на едно от последните места в света по средна възраст на автобусния парк. 5. ПМС 66/1991 г. ни поставя в ситуация да предоставяме намаления на десетки групи правоимащи граждани, без да бъдем възмездени. 6. Международните превозвачи сме принудени да бъдем данъчно облагани в други държави от ЕС въпреки спогодбите за двойното данъчно облагане.

Дупка в закона намалява контрола

Дупка в нормативите прави неефективен контрола на ИА "Автомобилна администрация", твърдят нейни инспектори. Според чл. 2 от Наредба 34 за таксиметров превоз на пътници, издадена от транспортното министерство, "таксиметров превоз на пътници е обществен превоз срещу заплащане, извършван с лек автомобил до 7 места, включително мястото на водача, по заявен от пътника маршрут". Според Наредби 11 и 33 за превоз на пътници той се извършва само с автобуси. "Значи излиза, че за контрола на автомобилите между 6+1 и 9+1 места никой не се грижи", обясниха експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай