Да бъдем горди с чудесата си

Културно-историческият туризъм е шанс, който не бива да пропиляваме

Да бъдем горди с чудесата си | StandartNews.com

Когато влизаш в Сърбия, първото нещо, което виждаш на границата, е огромен билборд. На тяхната туристическа асоциация. Стои си на границата и подканя чужденците да разгледат националните гордости. Похвално. Но в същото време за нас, българите, тъжно, ужасно тъжно. Защото един от символите на рекламното пано е не легендарната плескавица, а... българските богомили. В този момент няма как да не се почувстваш ограбен. Не от мъдростта на съседите, оценили по-добре от нас завещанието на поп Богомил. Както и ценностите в учението му, пренесени от патарени, катари и валденси из цяла Европа.

Да не забравяме, че точно тези ценности станаха основа на западната култура и цивилизация. А вместо да се гордеем, ние, българите, допуснахме години наред богомилството да бъде таксувано като срамна ерес, която не си заслужава дори да бъде споменавана, камо ли изучавана.

В този момент, на сръбската граница, осъзнаваш, че още един къс от наследството на древния ни народ е буквално подарен. Така както безропотно сме оставили другите комшии - гърците, да трупат имидж и несметни пари от още един герой, свързан със земите ни - Орфей. Много от нашенските легенди разказват как синът на Аполон и нимфата Калиопа е не просто роден в Родопите, а е техен митичен цар и покровител. Но когато излизам навън, по международните форуми, нямаме смелостта да защитаваме научните доказателства, че тракийският певец е роден в смолянското с. Гела и е слязъл в Подземното царство през близката пещера Дяволското гърло. Още повече че гробът му е в тракийското скално светилище край момчилградското село Татул.

Много хора ще попитат - трябва ли да говорим за всичко това днес, по време на финансова криза? В днешните времена, когато заплатата не плаща тока, хладилникът е празен. А половината български семейства живеят в кошмарната дилема парно или образование за децата.

Истината обаче е, че по-страшна от финансовата криза е единствено духовната. Кризата на ценностите. Народ, който не познава и не тачи миналото си, няма сила да погледне към бъдещето. Затова и тази година голямата патриотична цел на кампанията "Чудесата на България" е да припомни на всички нас уникалното наследство на древния ни народ. И да настоява пред държавата да има за приоритет историческото наследство, рекламата му зад граница и разработването на туристически маршрут. Защото, ако няма с какво да се гордеем от настоящето, то миналото ни е достатъчно славно.

Разкритията на археолозите през последните години доказаха, че земите ни пазят още много тайни. Скелетът на неолитната дама Тодорка, открит край врачанското с. Оходен, и Протоград в пазарджишката местност Юнаците дадоха поредните научни доказателства, че първите европейци са от нашите земи. Златото на гетите в Сборяново показа, че още не сме открили легендарните тракийски съкровища. Ударните разкопки по морето миналата година започнаха да разбулват тайните на "Виа Понтика". Находките на археолозите в тракийските светилища Перперикон и Татул, във великотърновските църкви, гробът на деспот Слав в Мелник, реставрацията на Мали Цари град събраха хиляди туристи. И накараха най-авторитетните световни предавания да сложат България в културните топдестинации. Големият въпрос към новото правителство е ще ускорим ли темпото? Археологическият сезон започна, но по-скоро в очаквания, надежди и мечти.

На 1 юни големите ни учени, ръководители на екипи, не знаят дали ще имат пари за работа. Факт е, че по време на изборите те бяха последна грижа на културното ведомство. Създаването на нова агенция по туризъм отприщи спекулациите кой да я оглави. Но остави отворен съществения въпрос: какви ще са приоритетите на новото ведомство.

Тенденциите в световния туризъм са категорични - броят на хората, които избират познавателна ваканция или почивка, свързана със СПА, голф, приключенски, винен, кулинарен или екотуризъм, расте с 5% годишно.
България има своя шанс да промени имиджа си на евтина за алкохолни турове. Но само ако има силата и волята да развива новите форми за туризъм. И ако не забравя, че проучването на миналото е инвестиция в бъдещето.
За три години кампанията "Чудесата на България" доказа, че културно-историческият туризъм е единственото нещо, което обединява нацията ни. И би било глупаво да го загърбим.

Кметове, експерти, учени, общественици, неправителствени организации не пожалиха сили и енергия, за да участват в разработването на новите маршрути за културно-исторически туризъм. Разчитайки, че държавата ще поеме щафетата, както обеща. Вместо това чиновническото безхаберие в последните месеци стана причина България да бъде представена по най-незабележим начин на големите световни туристически борси. И още по-лошо - да бъде взета на подбив заради новото си лого. Изумителен е фактът, че проектът "Виа Понтика" бе най-голямата им гордост, но никой не сложи и един билборд да го популяризира. Нито направи книга на туристическия маршрут за чуждите туристи. Поне това ще направим ние, в кампанията"Чудесата на България". Целта ни тази година е не просто да откроим 10-те най-значими археологически открития на новото хилядолетие. А да заведем хората до съкровищата ни. С помощта на кметовете и археолози.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай