Чудо за Коледа

Чудо за Коледа | StandartNews.com

Чудесата се случват. По-лесно - по Рождество. И тази година кампанията "Българската Коледа" го доказа. След благотворителния концерт навръх 25 декември се събраха над 1,5 млн. лв. от дарения. Тази година чудото ще помогне на десетки българчета да видят и чуят света. Защо e всеки лев, похарчен за благотворителен SMS в нощта на Коледа? Вижте историите на три деца, които благодарение на вашата щедрост са с една крачка по-близо до мечтата си - да опознаят света.

Росен вече чува света

Кака му и батко му също са с увреден слух

Валентин Огнянов е баща на три деца. В кампания "Българската Коледа" участва с най-малкото - 5-годишния Росен. Семейството се мести в София преди доста време заради здравословните проблеми на децата. Защото по-големите брат (14 г.) и сестра (17 г.) на Росен също не чуват. Диагнозата и на тримата е двустранна глухота. Огнянов споделя, че са имали надежда третото им дете да няма този проблем, но уви, съдбата отново не е благосклонна към тях.
"За диагнозата на Росен научихме много късно, когато той беше на 4 г.", споделя бащата. Заблуждава ги фактът, че момченцето казва някои думи. "Това ни караше да си мислим, че е нормално дете и чува, но накрая се оказа, че не е така", разказва Огнянов. След като на Росен е поставена диагнозата, лекарите предлагат да се направи операция - кохлеарна имплантация. "Много се притеснявах.

Преди ми предлагаха такава операция за брат му и сестра му, но аз отказах, защото се страхувах, все пак става дума за отваряне на главата. Това е доста сложна операция, тъй като импланта се поставя в черепа", споделя за опасенията си бащата. Все пак Росен преминава през тази операция и сега всеки месец в продължение на 2 г. трябва да влиза в болница, за да бъде настроен имплантът. "Синът ми остава 4-5 дни в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", където идват представители на фирмата производител и в присъствието на лекарски екип го настройват", обяснява таткото. Малкият Росен е претърпял вече 6 такива интервенции. "Вече си знае името, кои са мама, тати, кака и бати. Когато му дадеш команда, без дори да показваш с ръце, както преди, той я разбира. Ходи например за вода до кухнята и казва "Заповядай!", разказва Огнянов. Затова бащата е доволен, че все пак се е решил синът му да се подложи на тази операция. "Проблемът с имплантите обаче идва, щом изтече гаранцията им и тогава ще са нужни доста средства - 15 000 лв.", споделя таткото. Надеждите са, че слухът на оперираното ухо на Росен ще се възстанови на поне 95%, след като минат всички настройки и той вече е на 7 г. "Когато стане първокласник, синът ми ще чува и ще може да посещава нормално училище. Така ще се интегрира по-лесно в обществото, ще си намери по-лесно работа", обнадежден е бащата. Не така стоят нещата с каката на Росен, която скоро завършва школото. Огнянов се притеснява, че заради нейния здравословенeн проблем ще бъде невъзможно да й намери работа.

За Росен таткото споделя, че е палаво и общително дете и обича да играе на компютърни игри. За Коледа малчуганът е пожелал автомат, но майка му му е купила робот. Затова ще му вземе още един подарък. "Участвам в "Българската Коледа" с желанието тази кампания да помогне на болници като ИСУЛ с апаратура за ранна диагностика. Защото в Германия например има такава. За да разбират родителите, че децата им са глухонеми още в кърмаческата им възраст", споделя Огнянов. Той е уверен, че така операциите ще се правят навреме и възстановяването на болните малчугани ще става по-бързо и лесно.

Вики най-сетне говори на куклите

Държавата да поема ремонта на кохлеарните импланти, пожелава си майка й

Малката Вики от Перник е на 6 г. Когато е на годинка и половина, майка й Анита Христова научава, че момиченцето има здравословен проблем - двустранна невросензорна загуба на слух. "Правеше ми впечатление, че не прави нормалните за дете на тази възраст неща, не се обръщаше при шум например. Но не очаквах да науча страшната новина, че не чува изобщо", споделя Христова. Така тя приема факта, че единственото й дете няма шанс да се развива нормално без имплант. "Имплантираха Вики в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", когато беше на 4 г. Преди това пробвахме със слухови апарати, но не можеше да проговори и се наложи операция", разказва майката.

Благодарение на импланта Вики вече чува, а година след операцията започва да изговаря и кратки изречения. Сега момиченцето посещава специализирана градина за деца с увреден слух в София. Затова тя и майка й пътуват всеки ден до столицата. "Доста ни е трудно със средствата, защото аз не работя, заради нея, и разчитаме само на една заплата - тази на мъжа ми", споделя Христова. Момиченцето трябва всеки ден да посещава рехабилитатор. Хубавото е, че в специализираната градина, която посещава, й подсигуряват тези занимания. "Сутрин Вики отива в градината, закусва и после всяко дете се взима за индивидуални занимания с рехабилитатор по 45 минути. Има още звукови стимулации, моторики, уроци по музика и тактуване, тоест всичко необходимо, за да изучават околния свят", разказва майката. Затова Вики помни наученото и не изостава в речника си.

По думите на Христова, момиченцето е доста щуро и буйно, дори непослушно. Обича да си играе с кукли и си е поискала поредната от Добрия старец. "Участвам в "Българската Коледа", защото искам да има повече гласност за децата, които страдат от това заболяване - глухота. Доста е скъпа поддръжката на имплантите, след като изтече гаранцията им и тя е за сметка на родителите. Хубаво ще е държавата да поема отремонтирането на процесора на имплантите. Защото иначе се налага един родител да тегли заем, за да го подсигури. Засега ние нямаме този проблем, но в бъдеще ще се случи и на нас", опасява се Христова.

Дани си тананика

Прохожда на 6 г., сега чакат и първата му думичка

Аделина Василева-Митева от София е майка на 9-годишния Даниел, който е с детска церебрална парализа и двустранна глухота. През последните 2 г. със средствата от "Българската Коледа", тя плаща слухово-речевата рехабилитация на сина си. Дани се ражда в осмия месец, затова е поставен в кувиоз. След изписването от родилния дом всеки месец Митева води бебето си в педиатричното отделение за преглед. "Тогава докторите ми обясняваха, че Даниел изостава в развитието си, но докато навърши годинка, ще навакса", разказва майката. Това обаче не се случва. "В крайна сметка поставиха диагнозата на сина ми прекалено късно, когато беше на година и четири месеца.

А щеше да е друго, ако бяхме започнали с рехабилитацията по-рано", ядосва се Митева. След като диагнозата е поставена, малкият Дани е подложен на интензивна рехабилитация. На 6 г. момчето претърпява операция на краката и едва тогава прохожда. "Вече ходи, но не говори", споделя с мъка Аделина. Даниел посещава всеки ден частен образователен център за деца със слухови и речеви проблеми и затова семейството му се нуждае от финансови средства. Необходими са около 500 лв. на месец. Това е и главната причина Митева да се включи в кампанията "Българската Коледа".

За сина си тя споделя, че обича да си играе с музикални играчки и затова ще получи такъв подарък за Коледа. "Когато му пеем песнички, той после си ги тананика без думи, а само като мелодия", разказва майката. Общуването с Даниел е трудно, защото той не може да каже какво иска. "Показва ни какво иска, като отида до него или ни дърпа. Ако нещо не му харесва, се сърди или започва да се удря, което не е добре", разказва Митева. "Знам, че "Българската Коледа" не може да помогне на всички, защото има много болни деца, но колкото й средства да ни отпуснат, ние ги даваме за образованието на Дани", споделя майката.

ПОДАЙ РЪКА

Ако искате да подадете ръка на малчуганите, които се борят с коварната левкемия, можете да изпратите пари. Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" е открило сметка за дарения, за да построи центъра за рехабилитация. Ето и данните:

Първа Инвестиционна Банка АД
BIC: FINVBGSF
IBAN: BG59FINV91501314918745
Получател: сдружение "Деца с онкохематологични заболявания"

Повече информация може да намерите на сайта decaohz.org.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай