Понеделник,

Чудесата на св. Лука

От: Администратор -
A
A
A

Пловдив чака мощите на Кримския светец на 22 октомври

Жена забравила мигрената след "операция" насън, баща се помолил и намерил донор за болното си от левкемия дете

Руската патриаршия дарява на Пловдивската митрополия мощи на свети Лука Войно-Ясенецкий. Градът под тепетата ще посрещне светинята на 22 октомври, събота, от 18.00 часа, в митрополитския храм "Света Марина". Светите мощи ще донесе Негово преосвещенство Богородският епископ Антоний от Руската православна църква. Те са дар от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил на Пловдивската света митрополия и православните българи.

Миналия петък в рубриката "Вяра" в. "Стандарт" разказа за живота и делото на архиепископа хирург. Днес четете за някои от чудесата на Кримския светец Лука.

Чудо се е случило по време на пренасянето на мощите на св. Лука Кримски. Светинята бе донесена от Крим в Кипър за благословение на вярващите християни и пребивава на острова от 31 май до 14 юни. Митрополит Исая разказва в писмо до Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, че две седмици преди мощите да тръгнат за Кипър, светецът се явил на една жена, на която разказал за болестта й, за която тя още не знаела. Казал й още, че ще я изцели, когато мощите му стигнат в село Света Варвара на 1 юни. "Жената посетила лекар, който потвърдил болестта. Но скоро се изцелила".
Вторият случай на чудо се случи с тригодишно дете, което страда от левкемия.

"Баща му се опита безуспешно да намери подходящ донор за трансплантация на костен мозък. Родителите се помолиха на светеца и на следващия ден бе намерен подходящ донор", казва в писмото си митрополит Исая.

Жена от Русия пък разказва как св. Лука изцелява леля й.

"Нашата леля от Грузия през целия си живот, а вече е 55-годишна, страдаше от страшни пристъпи на мигрена. Всеки ден изпиваше шепа хапчета, та поне малко да облекчи непоносимата болка. Ние й разказахме за свети Лука и й показахме филма "Светци на XX век" - тя плачеше и целуваше иконата на светителя, молейки го за помощ. През нощите му се молеше, четеше неговите проповеди и духовни наставления. И след около месец една наша позната от Симферопол донесе елей и иконка от ръката на свети Лука. С този елей леля започна да маже болното място и да се моли всеки ден, притискайки иконката до главата си.

Една сутрин, когато се събуди, тя с огромно вълнение и непоколебима вяра в помощта, оказана й от светителя Лука, разказа следното: "Както и няколко дни по-рано, вечерта тя се помолила преди сън, намазала болното място с елей, допряла иконката до главата си, легнала да спи и...

В един момент почувствала, че сякаш някой започнал да й прави операция на главата: намазал я, отворил я и почистил нещо отвътре. Отначало много я боляло, но с изчистването на болното място от "нещото" болката започнала да отшумява. След това мястото дълго горяло като огън, а на сутринта болката утихнала напълно.

Вече измина повече от половин година и, слава на Бога, леля не пие никакви хапчета, забравила е какво е това мигрена.
А ние имаме момченце, което нарекохме Лука - четвъртото ни дете. По време на бременността и раждането се молех на свети Лука да ми помогне благополучно да родя и помощта му не закъсня. Благодарим ти, светителю отче Лука, и почитаме твоята света памет, защото ти се молиш за нас на Христос нашия Бог!

Житие

Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година. Завършва гимназия и рисувално училище, а в 1903 г. и медицинския факултет на Киевския университет "Св. Владимир". Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет.

През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей.

Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука - апостол, евангелист, лекар и художник. Приема Архиепископски сан в най-тежките за Руската православна църква комунистически времена, в епохата на жестоки репресии и гонения.

Представя се в Господа на 11 юни 1961 година. На 22 ноември 1995 г. Светият синод на Украинската православна църква (към Московската патриаршия) причислила Симферополския и Кримски архиепископ Лука към лика на поместно почитаните светци.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички