Чингис хан - владетелят океан

Чингис хан - владетелят океан  | StandartNews.com

Участието в официалната визита на президента Росен Плевнелиев ми дава възможност за трети път да посетя екзотичната Монголия. След като на 11 май 2015 г. сме открили тържествено прекрасния паметник на кирилицата в столицата Улан Батор, започва серия от разговори на най-високо ниво. Преговарящите екипи обсъждат различни точки от двустранните отношения, позанемарени в последно време. А България има сериозни позиции в азиатската държава чрез многобройните възпитаници в нашите висши учебни заведения, някои от които заемат ключови позиции в монголското общество.
Доволен съм, че сред разглежданите въпроси наред с важните икономически теми като полезните изкопаеми и селското стопанство, на преден план излиза културното сътрудничество между България и Монголия. И, разбира се, се появяват идеи за обща работа в историческите и археологическите изследвания. В тази насока е интересно посещението на огромния мемориал на великия Чингис хан, намиращ се на 60 км от Улан Батор. Вече съм ходил там, но застанал пред гигантския образ на Чингис хан, отново си спомням съдбата на момчето Темуджин, както е наречен след раждането си най-великият завоевател в човешката история.

Според легендите негови предци са сивият вълк и самката на белия елен. По преданията излязлото от утробата бебе стиска съсирек кръв, което предвещава бъдещето му на световен властелин. Исторически рожденото място на Темуджин се търси на днешната руско-монголска граница на брега на река Онон. Той се появява на света около 1162 г., когато баща му Есугей става един от основателите на първата монголска държава Хамад монгол улус. По-късно нетрайното номадско обединение се разпада под ударите на татарите, а Есугей е коварно отровен.

Темуджин възмъжава в условията на постоянни междуособици, като мнозина искат смъртта му. Към 1189 г. младият вожд започва да играе значителна роля в племенните войни и постепенно се утвърждава като едноличен лидер.

В 1202 г. той разгромява вечните врагове на монголите, татарите

и ги подлага на пълно изтребление. През 1205 г. синът на Есугей вече е неоспорим господар на страната, а в 1206 г. събранието на първенците, великият курултай, го обявява за върховен хан. Темуджин приема името Чингис хан, което в превод означава владетел океан, напомняйки на всеки за неговата безгранична власт.

Именно тогава започват великите завоевателни походи. Първата победа извън монголските степи е спечелена над народа на тангутите. Осигурявайки фланга си, през 1211 г. Чингис хан се насочва срещу главния си враг, китайската империя Цзин. Монголите бързо овладяват териториите на север от Великата китайска стена. Скоро те я пресичат и в 1214 г. обсаждат столицата Янцзин (Пекин). Императорът се опитва да купи мира с несметни богатства, но след като временно се отдръпват, монголските войски се връщат и разоряват града.

Цзин е окончателно покорен чак в 1234 г., но вече от наследниците на Чингис. Още в 1216 г. ханът замисля поход на запад и първата жертва става обширната мюсюлманска империя на хорезмшаха Мухамад, обхващаща днешните Туркменистан, Узбекистан, Таджикистан, както и части от Иран и Афганистан. През есента на 1219 г. монголската армия се изправя пред стените на силната крепост Отрар на река Сърдаря, където Чингис разделя частите си. Тя пада след няколко месеца, а монголите преследват бягащия на запад Мухамад и излизат на бреговете на Каспийско море. После победоносните войски преминават планините на Кавказ и през 1223 г. разгромяват обединените сили на русите и турците кипчаци на река Калка.
Други отряди настъпват на юг и още през 1221 г. форсират пълноводната Амударя. За няколко месеца са завладени важните Самарканд, Бухара и Хорезм. Войските на Чингис нахлуват в Афганистан и Източна Персия. По това време на трона на починалия Мухамад се възкачва сина му Джелал-ад-дин. Той организира успешна офанзива и даже успява да разбие монголите северно от Кабул. През есента на 1221 г. обаче Чингис удържа голяма победа на бреговете на река Инд и с това кампанията фактически завършва.

Така само за няколко години Темуджин основава империя, простряла се от Тихия океан до Европа и от тайгата на Сибир до Индия. За разлика от други нетрайни номадски образувания тя се оказва устойчива държава, защото монголите умело използват опита на завладените народи. Чингис не успява да види завършеното си дело, тъй като на 25 август 1227 г. внезапно почива.

Децата му обаче успешно продължават завоеванията.

Големият син Джучи и внукът Бату създават Златната орда

покорила руските княжества и достигнала до Полша и Унгария. Приемник на Чингис става Угедай, а Джагатай владее централноазиатските области. Друг син, Толуй, става баща на Мунке, който през 1251 г. обединява временно разделената държава. Наследникът му Хубилай (1260-1294) донася втория голям разцвет на империята след Чингис. Той завършва завоеванието на Китай и слага началото на династията Юан. Потомъкът Хулагу пък основава династията на илханите, управлявала векове Персия.

Сепвам се, защото делегацията поема обратния път към Улан Батор. Но сянката на Чингис хан тук е буквално навсякъде. За днешните монголци той е символ на героичното им минало. Те обаче не пропускат да се възползват от името му и в рекламата на страната си и не се учудвам, че го срещам навсякъде - от прочутата водка до пенливата бира.

Ще изследваме заедно древни рисунки в България и Монголия

По време на посещението двамата президенти поставят въпроса за обща научна дейност. Една от сферите е изследването на наскалните рисунки (петроглифи), с които двете страни са богати. Те дават уникална информация за духовния живот и религията на монголи и прабългари.

Шамани танцуват в Мадара

Много интересна е възможността за изпълнение на езически ритуали в най-голямото прабългарско светилище сред скалите на Мадара. И днес шаманизмът не е забравен в степите на Монголия. А един такъв експеримент не е само шоу, но и възможност да се изследва духовната култура на нашите предци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай