Боян Петров: Искам да ме е страх, за да оцелея

Боян Петров: Искам да ме е страх, за да оцелея | StandartNews.com

Докато чакаме с нетърпение пролетта, един българин ще живее до края на май на едно от най-студените места на Земята, в зоната на разредения въздух и халюцинациите. Алпинистът Боян Петров лети в събота за Непал, за да щурмува поредните 2 осемхилядника. Експедицията е част от новия му проект "Българин към 14 по 8000", чиято крайна цел е да покори всичките най-високи върхове. В колекцията му вече са 5 (К-2, Канчендзьонга, Броуд Пик, Гашербрум-1 и Манаслу), с което изпревари ветерана Дойчин Василев (с 4). Можеха да са и 6, ако през 2009 г. не беше сбъркал и не беше спрял на броени метри под Гашербрум-2. Три от покорените върхове бяха български премиери. Два - Броуд пик и К-2, бяха изкачени за рекордните 8 дни, въпреки че вторият се смята за най-трудния осемхилядник. И ако алпинизмът се приемаше за спорт от всички, Боян вероятно щеше да е потенциален Спортист на 2014 година, за сметка на Григор Димитров. През 2015-а той беше принуден да се задоволи само с един осемхилядник заради опустошителното земетресение в Непал през април, но за календарната 2016-а е планирал

да прибави още няколко върхове

в колекцията си, в две отделни експедиции.
Въпреки невероятните си постижения Петров не е крил, че винаги има съмнения в крайния успех, както и че изпитва страх, който му е полезен. "Искам да ме е страх, защото така поддържам инстинкта ми за самосъхранение и е по-голяма вероятността да оцелея", обяснява Боян.

На практика експедицията, в която ще участва, "открива" редовния сезон на хималайските експедиции, чийто пик е по-късно през пролетта. Причината е в климатичните условия и обяснява защо е избрал точно тези върхове. "Анапурна е много специфична и е по-безопасно да бъде атакувана рано - обяснява Боян. - Върхът е фатално известен със своите лавини, затова е хубаво да бъде атакуван, когато снегът е още стегнат. По-късно през пролетта големи ледени маси започват да се срутват и става прекалено рисковано." Въпреки че на Анапурна са загинали повече алпинисти, Петров определя и двата като рискови. "Макалу е по-труден за изкачване от техническа гледна точка, но по-опасният е Анапурна, заради лавините."
Сроковете за изкачване, освен съобразени с климатичните особености, са фиксирани, като Петров ще се влее в общите потоци от кандидати: "Атаката на Анапурна ще е между 10 и 25 април, а Макалу го планирам за между 10 и 20 май. Веднага след това се прибирам". Впрочем, на Анапурна заедно с него ред с останалите ще чака и веганът Атанас Скатов, който обаче катери с кислород, и който по-късно ще се пробва на Дхаулагири.

Петров твърди, че все още е под влиянието на аклиматизацията от миналогодишните експедиции и затова си е позволил да съкрати подготовката. "Нямах много време за тренировки,

80 процента от подготовката беше на Витоша

обяснява алпинистът, който живее под планината, в Княжево. "Готвих се малко и в Рила, на Мальовица. Но след изкачването на Манаслу имам добра аклиматизация и не ми беше необходимо много. Хемоглобинът ми е висок - 167, биохимията на кръвта ми е отлична, мускулната ми маса е голяма. Във върхова форма съм!", казва Петров.

Боян винаги е разчитал на спонсори за своите експедиции. "Имах трудности при организацията, но за щастие се намери неочакван за мен спонсор, чиято парична помощ беше решаваща. В един момент получих дарение от Денислава Ангелова - "Баронеса Плевенска", както самата тя ми се представи. Не я познавах, но се засякохме при даряването на диабетни помпи (самият Петров е диабетик, б.а.). И тя ми предложи да помогне. Другите ми спонсори са "Уолтопия" и "Ели Лили".

Медицинският университет в София се включи като партньор и бюджетът за двете експедиции е напълно събран. Бях се приготвил и да тегля кредит, но вероятно няма да ми се наложи - общият дефицит за тази година е нищожен."

Освен като алпинист Петров, който е зоолог в Природонаучния музей, заминава и с научна мисия. "Междувременно ще работя по 3 проекта. Ще проучвам високопланинската фауна - кои видове животни живеят в нивалната зона на планините и какъв е животът там. Ще изследвам отношенията на птиците и алпинистите в базовите лагери - защо гарваните се качват до тях и се хранят с отпадъците, защото те не се срещат там и е възможно човекът да ги е "качил". Също така ще хербаризирам растения от зоната над 5000 метра, за

да проверим дали са лечебни

Боян продължава да държи в тайна следващите върхове, които планира през тази година в Пакистан. От суеверие, което досега винаги му е носило късмет. Алпинистът не плаща данък на модата и продължава да отбягва Еверест, като твърди, че се дразни от туристическия наплив към него. Освен че част от мераклиите катерят най-високия връх на планетата без кислород, което се смята за "глезотия", върволицата към него затруднява сериозните алпинисти. Венецът на "Хималайската корона" го е оставил за 2017-а.

Лавини косят на Анапурна, на Макалу падат от скалите

Анапурна
8091 м, десети по височина в света.
Намира се в централен Непал.
Премиерата е на французите Морис Ерцог и Луи Лашенал на 3 юни 1950 г.
Изкачван от българите Петър Панайотов, Людмил Янакиев и Огнян Стойков през 1989 г., след три неуспешни опита за българска премиера. При слизането Стойков среща Милен Метков, които заедно изчезват.
Смъртни случаи - 35, най-често заради свличане на лавина (25). *

Макалу
8485 м, пети по височина в света.
Намира се на границата между Непал и Китай, на 19 километра източно от Еверест.
Първите два опита за покоряването му - на американска експедиция и на новозеландеца Едмънд Хилари, са безуспешни, премиерата е на французите Лионел Тере и Жан Кузи на 15 май 1955 г.
Изкачван от българите Иван Вълчев, Здравко Петров, Запрян Хорозов и Дойчин Василев през 1998 г.
Смъртни случаи - 29. Най-чест инцидент - падане от скалите (9).

* По данни на германския хроникьор Еберхард Юргалски, публикувани в 8000ers.com.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай