Баскът, който уби Тутанкамон

Пако Рабан твърдеше, че три пъти е виждал Бог и се е срещал с извънземни

Баскът, който уби Тутанкамон | StandartNews.com
  • Големият дизайнер не само проектираше, но и сам шиеше рокли за Одри Хепбърн, Бриджит Бардо и Елизабет Тейлър
  • Пако Рабан твърдеше, че три пъти е виждал Бог и се е срещал с извънземни

На 3 февруари почина френският дизайнер, художник и бизнесмен Франсиско Рабанеда и Куерво, известен в целия свят като Пако Рабан. Той твърдеше, че е видял Бог и се е срещал с извънземни, а на подиума удивяваше публиката с "дрехи на бъдещето", изработени от нестандартни материали, които за първи път бяха показани от тъмнокожи манекенки. Тоалетите на модния дизайнер бяха обожавани от Одри Хепбърн, Бриджит Бардо и Елизабет Тейлър, а Салвадор Дали се възхищаваше на картините му. Lenta.ru разказва за големия артист, който изостави любовта, за да посвети живота си на изкуството.

Момчето, родено в Страната на баските през 1934 г., е било предопределено да стане моден дизайнер: майка му е работила като главна шивачка в ателието на вече известната къща Balenciaga по това време. През 1937 г., след избухването на Гражданската война в Испания, която отнема живота на нейния съпруг и баща на Пако, тя се мести в Париж със сина си.

Във Франция Франциско започва да учи архитектура в Университета за изящни изкуства и още като студент майстори бижута. Леките и евтини аксесоари, направени от нови материали като родоид, са много търсени от младите хора: през 1965 г. той успява да продаде около 20 000 броя. Известни модни къщи започват да купуват уникалните бродерии и копчета на Рабан за своите модни колекции, а компаниите Roger Model и Charles Jourdan му поръчват скици за чанти и обувки. Всички събрани пари отиват за плащане на обучението в университета.

Първият успех за дизайнера идва от колаборациите с популярни марки, за които създава големи геометрични бижута. Сред клиентите му са гиганти в индустрията - Dior, Givenchy и Balenciaga.

През 1966 г. Пако Рабан представя своята дебютна колекция дрехи в Париж. Той създава 12 модела от "модерни материали": с тоалети от хартия, пластмаса и метал са облечени боси бели и тъмнокожи модели.

Така Пако Рабан става един от първите дизайнери, които канят черни модели на модния подиум. Шоуто прославя артиста по целия свят, работата му привлича интереса на международните медии. На вълната на популярността Рабан продължава да работи с необичайни материали и прави нова линия дрехи на бъдещето от хартия. Той флиртува с геометрията, експериментирайки с комбинации от различни материали. Сред неговите проекти са наметала от пера, дрехи от кожа, пластмаса и метал с добавяне на сухи цветя и дантела. Прилепналите рокли стават отличителен белег на модния дизайнер.

Пако не е просто идеологически вдъхновител - той създава много от моделите със собствените си ръце. Някои тоалети се раждат за броени часове, върху други работи с месеци. Има малко над 3000 авторски рокли. Някои от тях са станали музейни експонати - представени са в Париж, Ню Йорк, Пекин и Токио. Роклите на испанеца са били носени от Одри Хепбърн, Бриджит Бардо, Джейн Фонда и Елизабет Тейлър.

Рабан е първият сред дизайнерите, който използва музикален съпровод в модните ревюта вместо традиционното четене на номера на тоалети и техните описания.

Една от най-известните му творби е костюмът на актрисата Джейн Фонда в научнофантастичния филм от 1968 г. Барбарела.

След излизането на филма компанията Puig е заинтересована от работата на дизайнера и така легендарният парфюм Paco Rabanne се появява за първи път на пазара.

До 1975 г. Рабан все още прави рокли от твърди материали. Но по това време жените откриват привлекателността на по-меките, по-естествени тъкани.

Тогава Рабан решава да се съсредоточи върху разработването на иновативни облекла на бъдещето, по които е обсебен от самото начало на кариерата си. Още през 1982 г. той представя нови тоалети, изработени от лазерни дискове, органично стъкло и холографско платно. Всички последващи линии удивляват обществеността: той показа рокли от смачкана хартия, от алуминиеви ленти, от кърпи, плексиглас, парчета кожа, щраусови пера, тапицерия с пискюли и други импровизирани средства.

Новаторството му не остава незабелязано: през 1989 г. той получава "Златен напръстник" за дрехи от метални нишки и винилови плочи.

Нестандартната визия е не само в дрехите, но и в бутиците на марката му. През 1990 г. модният дизайнер отваря нов магазин на улица Chersh Midi в Париж. По негова поръчка архитектът Ерик Рафи проектира интериора, ръководейки се от основните теми в творчеството на Рабан - метал, стъкло и светлина.

Дизайнерът обаче скоро изоставя метала и пластмасата, насочвайки вниманието си към по-удобни за носене материали като сафран и аморет. Той се концентрира върху създаването на колекции от ежедневни дамски облекла, които се продават в бутици до 1998 г.

През 1990 г. Рабан получава престижната награда De d'or за лятната си колекция.

И въпреки че дизайнерът спира участието си в модни ревюта, тоалетите му продължават да получават най-високите оценки от модните критици. През 1999 г. той се оттегля от висшата мода, за да се съсредоточи върху проектирането на ежедневни колекции.

През 2005 г. Рабан открива първата изложба със свои рисунки в Москва. По това време 72-годишният артист призна, че иска да има време да покаже на света работата си. В крайна сметка самият Салвадор Дали, който е единственият, видял картините му преди експозицията, му препоръчва да продължи да се развива.

Освен с работата си в модната индустрия и парфюмерийния бизнес, Пако Рабан е известен със своите противоречиви и понякога странни публични изказвания. Казва, че три пъти е виждал Бог и се е срещал с извънземни. А през 1999 г. испанецът погрешно прогнозира падането на руската космическа станция "Мир" върху Париж. Освен това Рабан вярва в прераждането и многократно е твърдял, че е имал няколко живота, в които е успял да убие Тутанкамон и да работи като проститутка по време на управлението на Луи XV.

Рабан издава списания за изкуство за своя сметка, отваря културни центрове в страни от третия свят и се занимава с благотворителност. Процент от продажбите на парфюми отива във Фондацията за борба със СПИН.

След терористичната атака в Беслан Пако рисува картина и прехвърля приходите от продажбата на скици на майки, които са загубили децата си.

Често се случва талантливите хора да останат нещастни в личния си живот. Така се случва и с великия дизайнер. Около Рабан винаги е имало много жени. Те го обичаха и мечтаеха да са с него, но никоя от тях не успя да разтопи сърцето на артиста. Пако Рабан не беше гей - изкуството стана единствената любов в живота му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай