Понеделник,

Бъдещи археолози търсят чудеса в село Гаганица

От: Failed to load user -
Бъдещи археолози търсят чудеса в село Гаганица
A
A
A

Берковица. Студенти по специалностите „История" и Археология" от Нов български университет започват проучване на археологически и средновековни обекти в село Гаганица, Берковско. Пълно съдействие те ще имат от местната власт и от историческия музей в Монтана, казаха от общината.

Село Гаганица е богато на неизследвани останки от крепости от античността, църква от средновековието и къщи от началото на възраждането. Има и могили, които никой не е проучвал. Студентите ще направят теренни проучвания на вече описани забележителности. Едно от тях е светилището на Зев и Хера. Ще бъде изследвана и старата църква „Свето Възнесение Господне", строена през 1678 година. Тя е интересна с иконите и олтара си, които се пазят в историческия музей в Монтана. Макар да е паметник на културата, тя е пред разруха. Къщите на местните са строени в началото на Възраждането и по архитектура се различават коренно от къщите на жителите на околните села.

За пръв път за село Гаган /стрелец, целещ се в хора/ се споменава в турски регистър от 1477 година. Селище на същото място обаче е имало още от времето на траките, а след това и по време на римляните, славяните, българите и турците. Заселниците са били привличани от златоносната река Златица, която пресича селото. Някога в Гаганица са живели 2000 души, днес броят им е около 300. Училището отдавна е закрито, но преди 70 години в него е учил писателят Йордан Радичков, който е от близкото село Калиманица. И до днес в селото пазят чина, който прочутият им земляк е търкал от четвърти до осми клас.

Проучването на историята на Гаганица се финансира от студентския съвет на Нов български университет.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички