Английски чай с пай и със Шекспир в дома на британския посланик

Английски чай с пай и със Шекспир в дома на британския посланик | StandartNews.com

София, "Беше невероятен ден! Благодарим на всички близо 1100 гости в Деня на отворените врати на резиденцията на британския посланик в София." Този пост пусна в Туитър посолството на Обединеното кралство в България след първото по рода си събитие в чест на 100-годишнината от построяването на емблематичната сграда на столичния бул. Васил Левски 36.

"Елате у нас! Ден на отворените врати. Продаваме британски чай и сладкиши за добри каузи". Това пък написа на перфектен български език посланикът на Нейно величество британската кралица в България, неговото превъзходителство Джонатан Алън в акаунта си в Туитър точно в 10.00 ч. вчера Това бе часът, в който започна Деня на отворени врати.

Алън и съпругата му Елизабет, която роди второто си дете в България, както и каката Луси бяха домакини на празник, чиято идея беше да бъде посветен на силните британско-български връзки и на историческите и културни прилики между британския и българския народ.

Дори за неуспелите да посетят емблематичната сграда до 16.00 ч, до когато бе предвидено дверите й да останат отворени, достатъчно бе да погледнат акаунта в Туитър на посланик Алън, който неведнъж с гордост е посочвал, че е родом от Нотингам, за да видят снимки на събитието в реално време. Два часа след началото му, дипломатът съобщи, че вече 150 души са прекрачили прага на впечатляващата къща. И със сигурност повечето от тях са опитали прочутия английски чай, който се продаваше за 1 лв, или пък традиционен кейк от Албиона само за 3 лева. Както бе обещано, приходите от тях ще бъдат предоставени за благотворителност.

Гостите можеха да видят представителните зали на резиденцията и впечатляващата градина, както и изложба на непоказвани досега архивни фотографии от тях. Но със сигурност най-интересно им бяха поетичните четения и етюди по произведения на Шекспир, изпълнени от преподаватели и студенти от СУ „Св. Климент Охридски", по случай 450-та годишнина от рождението на твореца.

Историята на сградата е повече от любопитна, не само за столичани, но и за българите въобще. През 1910 г. Софийският общински съвет дарява на Великобритания 3150 кв метра на ъгъла на ул. Шести септември и Фердинанд (днес бул. Васил Левски). Строежът на сградата, която по първоначална идея трябва да съвместява посолство и резиденция на посланика, е забавен през 1911, 1912 и 1913 г. поради влизането на България в Първата и Втората Балкански войни. Изграждането все пак е завършено през 1914 г. В следващите години обаче има малко обитатели, тъй като през 1915 г. България влиза в Първата световна война на страната на Германия и дипломатическите контакти с Великобритания са прекратени. След края на войната през 1918 г. първите обитатели на сградата са представителите на военната мисия на Великобритания в България.

Всичко това разказва един от многобройните доброволци-ученици с вратовръзки с щампата на Британския съвет, ангажирани за Деня на отворените врати, в т. нар. Дълга галерия или Дълъг коридор. Той се намира още при влизането от централния вход и целта му е била да свързва помещенията за официалните събития с тези на персонала. В последствие тази функция е „отменена" тъй като единият му край вече свързва апартамента на посланика. Нарича се галерия обаче заради няколкото знакови портрета в него. Първият е на кралица Елизабет Втора, разположен точно над масичката, където вчера бяха изложени всичките книги за посетители в историята на сградата. Както и този на Уилям Гладстон, бивш британски премиер, известен и почитан в България заради това, че остро е осъждал и заклеймявал потушаването на Априлското въстание от Османската имперя и дори е написал книга за зверствата срещу българите.
Дългият коридор води наляво до трапезарията, с британски мебели на 100 г. Това е помощението, където се приемат всички важни гости и се провеждат всички важни срещи. Именно тук посланик Алън няколко пъти разговаря с журналисти, разбира се, всеки път с традиционен британски чай и сладки. Трапезарията, с разтегаема маса, която може да побере 20 души, е свързана с личната кухня на пратеника на короната у нас, а под нея, на ниво минус едно, се намира друга, с готвачи професионалисти, които приготвят храната за гости и персонал.

От трапезарията пък се влиза в Балната зала, в която, както казва една сипматична доброволка, не се провеждат балове, но там се правят по-масовите събирания и рецитали и приеми. Залата може да побере 80 души , а мебелите и интериорът въобще с в издържан викториански британски стил.

И оттам вече се излиза в разкошната градина, където вчера имаше няколко щанда и сцена за Шеккспировите изпълнения. Лично посланик Алън предложи на човека от „Стандарт" любимите си сладкиши, от който безспорно първенство имаше паят „Виктория" с плодов пълнеж.

Средствата от продажбата на сладките бяха предназначени за три благотворителни проекта. Първият бе на International Women's Club of Sofia (клуб на съпругите на посланиците у нас), а другите два, свързани с подобряването на качеството на живот на уязвими групи в община Хайредин чрез изграждането на ново социално предприятие за пчеларство и производство на мед. Мед, който можеше да бъде опитан на самия щанд, от който срещу 10 лева всеки можеше да се сдобие с уникална луксозна книга, издадена именно от британския посланик Алън и посветена на 100-годишнината на резиденцията, с уникални снимки на сградата.

"И в добрите, и в лошите моменти в отношенията между двете държави, резиденцията винаги е оставала непоклатима – символ на ангажимента на Великобритания към България и българския народ. През следващите 100 години тази ангажираност ще се задълбочава. Желая на нашите две страни и народи много повече добри, отколкото лоши моменти!", е написал посланик Алън в предговора на книгата.

За пропусналите уникалното събитие остава утехата да се насладят и забавляват дори на блога „100 Years UK in BG", в който британци, живели или все още живеещи в България, споделят ярки спомени от живота си в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай