Американските учени разбиват 4 мита за пушенето

Цигарите увличат от едно дръпване.

Американските учени разбиват 4 мита за пушенето | StandartNews.com

София. Цигарите излизат от мода. За 50 г. феновете на тютюна са се стопили наполовина, изчисляват редакторите от "Yahoo Health". "Въпреки това карциномът на белия дроб остава убиец номер 1 сред раковите заболявания", алармират от Университета в Тексас. Причината - хората продължават да успокояват съвестта си с разни митове за цигарите. Кои са най-големите заблуди за пушенето? Yahoo правят свой Топ 4.

Мит 1: Палим по-рядко

Крещящите от всяка кутия надписи "Пушенето убива" и високите цени на цигарите може би отказват част от феновете на тютюна. "В момента 19% от населението е пристрастено към никотина. Ако сравним с 60-те години на XX в. когато пушачите са били почти 50%, на пръв поглед изглежда, че нещата се подобряват", казват от "Anderson cancer center" в Тексаския университет. Защо само на пръв поглед? Много просто. За тези 50 г. делът на пушачите може да е намалял, но общият брой на населението се е повишил. Така че само с няколко прости изчисления може да се установи, че положението не е много по-розово от тогава.

Мит 2: Наргилето е безвредно

Много хора посягат към алтернативни продукти като електронни цигари или наргилета с идеята, че те са по-малко вредни от тютюна. Могат ли обаче новите димящи джаджи да ни откажат от зависимостта към цигарите? По-скоро не, твърдят учените. Освен че не убиват зависимостта, но не са безвредни за здравето. "Неоспорим е фактът, че тези нови изобретения съдържат по-малко вредни вещества от обикновения тютюн, но за момента никой не контролира нивото на никотин в тях, което ги прави също толкова нездравословни", обяснява проф. Пол Цинцирипини, директор на Tobacco Treatment Program. Освен това идеята да се опита нещо ново и различно по-скоро би привлякла повече хора към пушенето, отколкото да откаже вече пристрастените, смятат специалисти.

Мит 3: В петък вечер не е грях

Всеки от нас има по един приятел, който в ежедневието си се определя като непушач, но когато отиде на бар в петък вечер, изведнъж му се приисква да комбинира питието си с цигара. Заблудата, че да пафкаш чат-пат е безвредно, е може би най-разпространена от всички. "Науката не е определила безопасно ниво на тютюнопушенето и дори няколко цигари могат да доведат до пристрастяване ", казва Дейвид Уетър, председател на изследователския център в "Anderson cancer center". Проучвания показват, че само едно дръпване от цигарата може да върне бившия пушач към порока.

Мит 4: На открито димът е безобиден

Вярно е, че димът се разнася много по-бързо, ако купонясваме с цигара на пикник или плажно парти. Но това не означава, че в такива ситуации здравето на пасивните пушачи не е застрашено. Дори и да сте непушач, ако приятелите ви "димят" покрай вас непрестанно, рискът вие да развиете сърдечно-съдово заболяване нараства с 25-30%, алармират учените. Освен това пасивното, също както активното пушене повишава нивата на причиняващите рак химикали в организма. Мислете му!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай