8000 младежи с работа за Нова година

8000 младежи с работа за Нова година | StandartNews.com

Бизнесът подаде 16 000 заявки в бюрата по труда само за месец

Нова година - нова работа. Това пожелание ще се осъществи за близо 8000 младежи още в първите дни на 2015 г. Наемането им ще стане възможно, след като Брюксел преведе авансово 22 млн. лв. за старт на първата оперативна програма от новия период 2014-2020 - "Развитие на човешките ресурси". Тя бе одобрена преди седмица от ЕК, а бюджетът й е 2.136 млрд. лв. 35 млн. лв. от тях вече са предвидени за стажове за млади безработни на възраст до 29 г. според придобитата в училище или университет специалност. Те ще трупат опит 6 месеца във фирми от реалния сектор, като заплатите (минималните за професията) и осигуровките им се покриват от европейската програма. През септември т.г. дори бе обявена процедура за набиране на заявки от бизнеса и само за месец в бюрата по труда бяха подадени близо 16 000 заявки. Предишното служебно правителство се надяваше с актуализацията на бюджета да се намерят около 10 млн. лв., за да стартира стажантската схема още преди да бъде одобрена от Брюксел, но тогава пари не се намериха.

Сега шанс за първа работа имат и младежи, завършили средно образование, но без професия. С помощта на наставник те ще могат на реално работно място да овладеят занаят. Ако стажантите бъдат наети после за постоянно във фирмата, през първите 6 месеца програмата ще покрива осигуровките им.

"Ще направим всичко възможно първите договори да бъдат сключени до Коледа", заяви зам.-министърът на труда Зорница Русинова. Останалите - през януари. Тя се надява, че още до края на тази година министерството да получи от ЕК и необходимата акредитация, за да може да получава и междинните траншове по новата ОП "Развитие на човешките ресурси".
Социалното министерство подготвя още една, по-мащабна схема за намиране на първа работа за младежи, която да стартира в началото на 2015 г. Тя ще бъде за по-дълготрайни стажове - например 12 месеца. "Ще търсим и обвързването на придобиването на умения и първоначален професионален опит с трайно оставане на работното място", заяви Зорница Русинова. Освен заплатите европрограмата ще покрива и транспортните разходи, ако стажантът пътува от друго населено място или квартирата му. "Така може да привлечем млади хора в по-малки населени места, вместо всички да отиват да търсят работа в големите градове", каза Русинова.

Това няма да бъде единствената схема за осигуряване работа на младежи. Освен постъпилите близо 16 000 заявки за нови работни места фирмите ще имат възможност почти постоянно в следващите две години да кандидатстват за евросубсидии. Ще бъдат предложени и мерки, насочени към обучения, квалификация и намиране на работа на дълготрайно безработни млади хора и на възраст от 29 до 35 г.

Мобилни консултанти тръгват по селата

32 младежки информационно-консултантски центъра ще заработят в областните градове през 2015 г. Те са важно звено в борбата с младежката безработица, защото тяхната задача е да осъществят връзката между безработните младежи, бюрата по труда и програмите за обучение. За целта в бюджета на спортното министерство са предвидени близо 1.2 млн. лв., с които да се финансира работата на младежките центрове, която пък ще се организирана от неправителствени организации. Спортното министерство вече сключи договори с 28 от тях. Идеята е експерти от неправителствените организации да информират младите хора къде и как да търсят работа, но и да ги мотивират да го направят. Консултантите ще дават съвети и препоръки за възможностите за кариерно развитие, стартиране на собствен бизнес, преквалификация, стажове в страната и чужбина. Младите хора може да получат и знания как да пишат проекти, за да кандидатстват сами за финансиране по различни национални и международни програми.

"За да има ефект обаче, тези центрове трябва да се мобилни. Не може консултантите да стоят само в офиси и да чакат на бюрото някой, който има проблем, да ги намери", коментира за "Стандарт" зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов. От младежките центрове се очаква и една от най-трудните задачи - да издирят младежите, които нито учат, нито работят, нито търсят работа, и да ги мотивират да се запишат в бюрата по труда, за да се включат в програмите за обучение.
"Младежките центрове може да прилагат най-разнообразни, дори нестандартни форми на комуникация и аз лично се ангажирам да проверявам работата им и най-вече дали успяват да достигнат до най-проблемните групи - младежите от селата, в отдалечените и бедни региони и от ромските общности", казва Каменов. Тези центрове трябва и да са в пряка връзка с кметовете и регионалните училищни инспекторати, за да си разменят информация за безработните и рано напуснали училище млади хора. За тях ще се предоставят възможности да завършат образованието си с вечерни курсове и да чиракуват за усвояване на занаят.

"Ако установим, че някъде младежките информационно-консултантски центрове не си вършат работата и представят само кухи отчети, ще прекратим договорите им и няма да получат цялото финансиране", закани се Каменов. До края на годината министерството на спорта ще отпусне 30% от планираната сума, за да може центровете да започнат работа.

Социалните кухни - отворени цяла година

Социалните кухни за бедните ще работят не само през зимните месеци, а през цялата година. Тяхното финансиране вече няма да тежи на бюджетите на общините, а ще се поеме от най-новата оперативна програма - Фонда за подпомагане на най-уязвимите групи. Тя ще се управлява от Агенцията за социално подпомагане и бе одобрена преди дни от Брюксел. Бюджетът й е 241.177 млн. лв., от които 15% идват от националния бюджет. За разлика от другите оперативни програми по нея страната ни очаква 11% авансово плащане. То ще дойде до края на годината и веднага след това ще бъдат обявени обществените поръчки за снабдяване на социалните трапезарии и за доставка на храни от първа необходимост за социално бедни семейства. Става дума за около 250 000 домакинства, които в момента получават енергийни помощи. Отделно 180 трапезарии в страната ще осигуряват на тези хора и топъл обяд.

Само 8% от фирмите планират съкращения

Най-големи шансове за намиране на работа в транспорта, телекомуникациите и финансите

Българските работодатели са по-оптимистично настроени да наемат персонал през тази зима в сравнение с миналогодишната. Това показва проучването за заетостта през първото тримесечие на 2015 г. на компанията за подбор на персонала "Менпауър България".

13% от анкетираните 751 фирми планират да увеличат своя персонал през първото тримесечие, 8% прогнозират намаление, а 79% не предвиждат промяна. Традиционно първите три месеца на годината работодателите замразяват назначения или предприемат съкращения.

Най-големи шансове за намиране на работа има в секторите "Транспорт", "Складове" и "Комуникации", където е най-голям делът на фирмите, планиращи разкриване на нови работни места. Следват благоприятните прогнози в секторите "Финанси", "Застраховане", "Недвижими имоти" и "Бизнес услуги". В производството и търговията също има положителни нагласи. "Прогнозата е обещаваща, особено за младите безработни", коментира Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия. "В публичния сектор има много програми, които стимулират и работодатели, и студенти. За програмата "Младежка заетост" се говори за 10 000 налични работни места. Друга програма e "Старт в кариерата", за която са кандидатствали около 3000 млади безработни", добави Надя Василева.

Най-оптимистични са прогнозите на фирмите от Пловдивския регион. След тях са работодателите от София, Варна и Русе. Работодателите от Бургас предвиждат най-слабо ниво на наемане.

"Има повишение в нивото на наемане и в петте региона. Подобно на миналото тримесечие, България остава желана дестинация за чуждестранните компании, които търсят аутсорсинг възможности", добави Надя Василева.

Падат доходите от заплата в Пиринско

Доходите от работна заплата в Пиринския край драстично е спаднал от 2012 г. насам. Причината - голяма част от възнагражденията си хората получават "на черно". Това стана ясно на провелия се Областен съвет за тристранно сътрудничество в Благоевград.

Изнесените статистически данни сочат, че Благоевград е сред областите с най-ниска средна работна заплата - 547 лева, за периода 2009-2013 г. През 2015 г. не се очаква повишение, докато линията на бедност нараства от 251 лв. на 286 лв. Безработицата в региона е 13.5%, което е малко над средното за страната. През последните години жизненият стандарт в Пиринско не се е повишил, отчетоха специалистите. Теменужка Златанова, началник-отдел "Жизнен стандарт и доходи от труд" към Министерството на труда и социалната политика каза още, че именно сивата икономика е един от основните проблеми в страната ни и основна причина за големите разлики между средната заплата и средната пенсия. В момента средната заплата за страната е 808 лв., докато средната пенсия - 250 лв.

Нестле съветва как да успееш в професията

Компанията "Нестле България" обявява "Дни на кариерата", в които ще проведе консултации с млади хора, търсещи съвети как да успеят в професията. Инициативата е част от глобалната кампания на "Нестле" за подпомагане на младежката заетост, обявена през тази година. От началото на 2014 г. до днес близо 160 млади българи са намерили работа в компанията, което е половината от поетия й ангажимент. "Нестле България" обяви, че до 2016 г. се ангажира да осигури работа на 330 младежи до 30-годишна възраст. В рамките на "Дни на кариерата" професионалисти в областта на човешките ресурси ще помогнат със съвети на младите хора как да се реализират. Компанията вече проведе т.нар. CV работилници в София, Варна и Пловдив.

България може да бъде и добър пример

Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика

България може да бъде и добър пример в Евросъюза. Усвояването на средствата по ОП "Развитие на човешките ресурси" е достигнало 74%, което е над средно европейското ниво. Това е и една от причините за бързото одобрение на новата ОП РЧР. При нея обаче ще изтеглим големите плащания още в началото на периода, няма да ги оставяме за последните години. Намеренията на социалното министерство са през втората половина на 2015 г. вече да отвори за кандидатстване схеми по ОП "Развитие на човешките ресурси" в размер на около 500 млн. лв. Отделно министерството ще работи и по договори от старата програма, по която остават за изплащане около 658 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай