365 дни по левче в рейса

365 дни по левче в рейса | StandartNews.com

София. Значително намаление на годишните, 6-месечните и 3-месечните карти за пътуване с градския транспорт обмисля Столична община. Целта е да се стимулират гражданите да пътуват с по-дългосрочен абонамент, вместо да купуват единични билети, обясни за "Стандарт" общинският съветник Зафир Зарков.

В момента цената на карта за целия градски транспорт в София за една година е 500 лв. Едва 1000 души обаче са си купили такава. В същото време в други европейски градове от ранга на нашата столица като Виена например с едногодишни абонаменти пътували стотици хиляди. Обсъжда се цената на годишната карта в София да падне до 365 лв. на принципа 1 ден ползване за 1 лев, обясни Зарков. Това ще стимулира повече хората да направят тази еднократна инвестиция, с която обаче после цяла година ще са на печалба. Бонус ще има и при 6- и 3-месечните карти, макар и не толкова голям. В момента цената на тези карти не е по-различна от тази, която се плаща, ако всеки месец си купуваш месечна карта.

За общината по-масовото ползване на дългосрочни карти също ще е от ползва, защото така постъпления от градския транспорт идват предварително. В същото време се очаква да намалее и пътуването гратис. Столична община предприема мерки да затегне контрола срещу гратисчии. Засега няма планове да се покачва глобата за пътуване без билет, която е 20 лв. Ще се вдигне обаче санкцията, която се плаща при съставяне на акт за гратисчии, отказали да си платят на място глобата. В момента при акт се плаща 100 лв. и може да скочи двойно. Доскоро тези актове почти не се събираха, но откакто ЦГМ използва услугите на съдия-изпълнители, вече е намерен механизъм за събиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай