10 мита за "Раждането на Венера" на Ботичели

Ново италианско чудо за 9 милиона евро. Киара, която промени най-великата картина

10 мита за "Раждането на Венера" на Ботичели | StandartNews.com

Прочутата Венера от картината на Сандро Ботичели - "Раждането на Венера", се превърна в лице на нова рекламна кампания за популяризиране на Италия като туристическа дестинация. Неземната картина, представяща голата Венера с изящните черти и развяващите се руси коси, се намира в галерията "Уфици" във Флоренция. Така Венера се превърна в съвременна млада дама с дълга небесносиня пола и бяла ефирна риза. Съвременната Венера си прави селфи със смартфона си на площад "Сан Марко" във Венеция, похапва пица на брега на езерото Комо, готви се да яхне велосипед на фона на Колизеума в Рим, поседнала е на стъпалата на живописно италианско градче и разказва митовете за шедьовъра на Ботичели.

 

  • 1. Инфлуенсър детронира богинята

 

Италия направи ново ребрандиране за 9 милиона евро под наименованието Open to meraviglia (Отворен за чудото). Превръщането на Венера на Ботичели във виртуален инфлуенсър, който ще рекламира Италия обаче разедини обществото. Една част от италианците се смеят с глас при вида на Венера на Ботичели под формата на блогърка. Други са възмутени от принизяването и банализирането на един шедьовър. В мрежите се завъртяха и много колажи и мемета с виртуалната инфлуенсърка Венера. Разделението по въпроса достигна дори правителството. Заместник-министърът на културата Виторио Сгарби припомни, че оригиналната Венера на Ботичели е гола и така е трябвало да бъде показана на света, вместо да бъде дегизирана по банален начин. Той изрази и недоволство от мотото на самата кампания, в която половината текст е на английски, а другата на италиански. Мнозина оприличиха преоблечената Венера с Киара Ферани - италианската инфлуенсърка, модна икона и съпруга на известния италиански рапър Федец. Наскоро тя направи фотосесия за сп. "Вог" пред картината "Раждането на Венера". Мнозина тогава бяха скандализирани от неуважението към изкуството, демонстрирано чрез фотосесията с участието на Ферани. Но веднага след това музеят "Уфици" се превърна в една от актуалните теми в младежките социални мрежи Инстаграм и ТикТок и посещаемостта в галерията нарасна. Така че е вероятно новата рекламна кампания с виртуалната Венера на Ботичели също ще даде същия резултат.

  • 2. Това ли е най-красивата картина?

Известната картина Ботичели е безспорен шедьовър на Ренесанса. Даже негов символ. Художникът е изобразил една ранна сутрин, когато тъмнината на нощта вече се бе разсеяла и светът видя красивата Венера, току-що родена от морска пяна. Тази богиня на красотата стои на морска черупка, а в краката й летят рози, докато богинята Ора представя на младата богиня скъпоценно наметало, за да я скрие, украсено с бродирани нежни цветя. Но дали това е най-красивата картина? Оценките са разнопосочни. Едни твърдят, че е съвършена, други - че е леко кичозна (показва се от милион магнити за хладилници). Картината "пръска радост" и кара хората да се чувстват щастливи, но самите фигури изглеждат като апликации. Няма особена перспектива и дълбочина. Самата Венера е в леко крива и неестествена поза. Шията й е твърде дълга. Гърдите - твърде малки. Пръстите (особено на краката), са прекалено едри. И все пак - може да не е най-красивата на света, но е прекрасна, нежна, невинна. Великолепна.

  • 3.Венера Медичи или Венера Милоска?

Венера на Ботичели рязко контрастира с  древните статуи - на Венера Пудика (целомъдрена), която познаваме като Венера де Медичи. Както и с тази - от гръцкия остров Милос. Но има една прилика единствено с Венера Медичи - в еднаква поза са.

Факт е, че заедно с Венера от другата картина на Ботичели - "Пролет", това са четирите образа на богяната, които са най-разпространени в света.

Три от тях са във Флоренция, една - в Лувъра.

Французите още не могат да се примирят с безспорното предимство на италианците. Исторически факт е, че войниците на Наполеон за отмъкнали Венера Медичи по време на войните, но малко по-късно статуята се завръща в Италия. Когато случайно се открива Венера Милотска, гръцкият селянин вика французин да оцени безценния артефакт, а после маха след кораба, който отнася статуята в Париж. Легендата е, че не е успял да договори добра сделка и затова натрошил ръцете й.

  • 4. Легенди за раждането на Венера

Всеизвестно е, че Венера (при гърците Афродита - "Роден от пяна"), е богинята на красотата и любовта, но също така е покровителка на плодородието, вечната пролет, живота и брака. Според легендата тя обикновено се появявала заобиколена от обичайните си спътници - нимфи, или харит.

Има няколко легенди за раждането на Венера. Едни твърдят, че това е красивата дъщеря на Зевс и океанидите на Диона. Други разказват, че богинята е родена от кръвта на Уран, кастриран от титана Кронос: кръвта е попаднала Поради източния си произход Афродита често се идентифицира с финикийската богиня на плодородието Астарта, египетската Изида и асирийската Ищар.

Виждайки красивата богиня на Олимп, всички богове се влюбили в нея, Афродита става съпруга на Хефест, но най-голямата любов на Афродита остава красивият Адонис, синът на красавицата Мира, превърнат от боговете в дървото, даващо полезна смола - смирна.

  • 5. Кой поръчва картината

Има няколко версии. Знае се, че картината е създадена в края на 15-ти век, когато започва Рененсанса. Мнозина специалисти смятат, че платното е било нарисувано за Джулиано, брат на Лоренцо Великолепни - херцогът на Флоренция. Според алтернативна и не толкова широко подкрепена версия Ботичели е нарисувал "Раждането на Венера" за друг богат аристократ, като легендарното семейство Медичи я закупува на по-късен етап.

Ботичели бил близък с членовете на семейство Медичи. За Джулиано той рисува и знамето за известния турнир от 1475 г. на площад Санта Кроче. Както и няколко портрета, един от които е на запазен възпоменателен медал, изсечен по заповед на Великолепните. Фигурите на заговорниците, както обесени, така и криещи се от правосъдието пък Ботичели рисува върху фасадата на известната Palazzo della Signoria.

Интересът на творбите на Ботичели е заради Неоплатоническите възгледи на Медичите, които виждат Венера като класически еквивалент на Дева Мария. Чрез сливане на двете Ботичели успява да свърже любовта към друго човешко същество с тази, към Бога. Затова и много експерти тълкуват Картината като символ на издигането на душата чрез земната любов.

  • 6. Първият й дом

Много хора са приели за даденост, че тази картина винаги е била в галерията във Флоренция. Но не е така. Картината е била създадена върху дървени дъски и векове наред е преседяла във вилата на Козимо Медичи - "Кастело", заедно с другата невероятна творба на Ботичели - "Пролет". Картината се премества в галерия "Уници" едва в началото на 19 век. За кратко, през 20-ти век, двете платна са били изложени в Galleria dellТAccademia във Флоренция.

Както повечето от известните картини от Ренесанса, така и "Раждането на Венера" е безценна творба, която не се продава. Многобройни копия и интерпретации на картината обаче са изработени през годините и могат да бъдат открити в различни музеи и галерии по целия свят.

  • 7. От кого взима идеята

Сандро Ботичели, роден около 1445 г. във Флоренция, е имал няколко учители, но най-много е бил обучаван от друг впечатляващ художник - Филипо Липи.

Около 1464 г. Ботичели влиза в работилницата н Липи в манастира Кармине. Там прекарва почти 3 години и после става горещ последовател на своя учител. Самият Филипо много е харесвал Ботичели и го е препоръчвал на много от влиятелните хора по онова време.

Талантът на Ботичели си личи още при една от първите му творби - "Мадона с дете с ангел" (1465-1467, Флоренция, Галерия на сиропиталището), която излиза на бял свят 2 години след картината на Липи -"Мадона с дете". Тя също е изложена в галерия Уфици.

За известно време след това Ботичели е бил и под влиянието на Андреа Верокио,друг изтъкнат художник от ранния Ренесанс.

  • 8. Защо умира, потънал в забрава

Как така един талантлив худаожник, любимец на най-властните хора във Флоренция, умира в нищета и самота? Едни твърдят, че бил потиснат, гледайки статуята на Давид,  творение на младия Микеланджело. Други обаче са категорични - той е бил безкрайно депресиран от семейни неудачи. Наред с непрекъснатото му желание за постигане на чисто външно съвършенство, художникът усеща и друга опасност - да погуби душата. След смъртта на братс си изпада в отчаяние. Опитвайки се да разбере чувствата си, той стига до сърцераздирателни мотиви от "Разпятието". Така, започнал пътя си с идиличните мечти, го завършва със страстната проповед на пророка, задавайки въпросите на съвестта и морала.

Ботичели умира през 1510 г., самотен, забравен. Твърди се, че самотата е била необходима за духовния живот на художника и че именно в нея той е намирал спасение.

  • 9. Коя е жената от картината

Венера такава, каквато я познаваме от картината на Ботичели, се ражда в мидена черупка, създадена от богове. Но истинската Венера - жената, вдъхновила художника, се е родила на далеч по-обикновено място - някъде около бреговете на Порто Венере през 1453 г.

Това е Симонета Веспучи - вероятно първото момиче в историята, станала муза не на един художник. Дъщеря на италиански аристократ, тя се жени за Марко Веспучи, далечен роднина на Америго Веспучи. След сватбата двамата заминават за Флоренция, където стават звездна двойка и общуват с Медичите. Всички им се възхищават, особено братята Лоренцо и Гиляно Медичи, които я засипвали с подаръци. Говори се, че веднъж организирали рицарски турнир и единият брат бил със знаме с лика й. Симонета организирала най-интересните събирания, получавала специални покани и позирала на много художници, които не спирали да се възхищават на дългите й руси къдрици, и деликатните й форми. Дори се смята, че в известната "Пролет" на Ботичели повечето от женските фигури са на същото ренесансовото момиче.

  • 10. Каква е цената на картината

Никой не знае. Но твърдят, че надхвърля тази, на най-скъпо продадената картина в света - "эhоt эаgе Вluе Маrуlуn" нa Aнди Уopxoл. Kapтинaтa пpoмeни из?ycтвoтo и ?yлтypaтa нa 20-ти вe?. Така тази картина зacтaна peдoм дo "Paждaнeтo нa Beнepa" нa Бoтичeли, "Moнa Лизa" нa Дa Bинчи и "Aвиньoнc?итe дeвoй?и" нa ?и?aco - нaй-вeли?итe ?apтини нa вcич?и вpeмeнa.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай