Византийски монаси рисували из пещерите на Матера

Градът става сензация след премиерата на „Евангелието по Матея“ на Пазолини през 1964-а

Византийски монаси рисували из пещерите на Матера | StandartNews.com

150 скални църкви са записани в хрониките на Матера – другата културна столица на Европа 2019. Повечето религиозни храмове обаче отдавна са останали в миналото. По стените им е имало рисунки, правени от византийски монаси, намерили пристан в древното селище през 8 и 9 век. Катедралата, строена през ранното средновековие, и досега грее на най-високото място. Има известен брой добре запазените църкви в пещерите, но са трудно достъпни – някои само с гидове. Точно в това е и голямото приключение из каменния град в южната италианска област Базиликата – да потънеш в автентичното, за да се почувстваш в различно измерение на времето. Обиколките из многовековните стръмни и хлъзгави стъпала - тук единица мярка за разстояние - гарантират мускулна треска, защото катеренето и слизането се редуват постоянно: като позарязаните къщи и тузарските имоти. Но дори и най-скъпарските жилища не нарушават визията, позната на публиката по цял свят от над 40-те филма, снимани тук. Всъщност Матера става арт сензация след премиерата на „Евангелието по Матея“ на скандалния поет, журналист и режисьор Пиер Паоло Пазолини, който дни наред търси локации из Палестина, преди да акостира в пещерите. В масовките на своя епос за Христос интелектуалецът от Болоня снима десетки местни жители, някои от които тогава все още живеят полулегално между камъните. След номинациите за „Златен лъв“ и „Оскар“ Матера се превръща в мода – не само сред кинаджиите, но и сред писатели и художници.  Всяка от продукциите оставя поне по милион и половина-два долара в кметството. Да припомним, че Мел Гибсън пусна камерите за „Страстите Христови“ с Христо Шопов и Христо Живков в центъра на каменния град.  Неслучайно Матера, която през 50-те на миналия век има печалната слава на може би най-бедната в Италия, днес изглежда като току-що изметена, излъскана и напудрена. Ваканцията в бутиковите хотели из историческия център наистина е петзвездна – като лукс, обслужване и цени, твърдят клиентите им. И понеже туристически справочници и сайтове убеждават, че пребиваването във вертикалния град е за всеки джоб, стига да знаеш какво търсиш, трябва да се добави, че действително има апартаменти за около 90 евро на вечер. В доста ресторанти в скалите - истински декори за филми - цифрите за блюдата започват от 22 евро. Из малкото равни улици ви засичат както котки, така и супер маркови автомобили. Дълго можете да се мотаете из ателиетата, които приличат на родните магазини, тип СБХ, от края на миналия век. Разбира се, в другата част на града, която остава извън обективите, е по-лесно да се настаните срещу по-ниски тарифи. Паркирането си е проблем, въпреки че първият местен, когото запитате дали да оставите колата точно до този тротоар, веднага започва да кима „si, si“.       
50-те седмици, в които тук ще ври и кипи от 2000  събития, започват този уикенд. Специалните билети струват по 12 евро. Началото е пред Кава дел соле с концерт на 14 оркестъра - 7 италиански и 7 европейски, сред които и един от Пловдив. С 5000 порции крапиата - гъста супа от грах, боб, леща, картофи – ще бъдат почерпени музикантите, които ще свирят в събота и неделя.  „Отворени светлини“ се нарича шоуто, което ще се развихри пред катедралата, в Сасо Баризано и Сасо Кавеозо - двата най-стари квартала на Матера. В афиша са още изпълнения на акробати от Трупата на лудите и уникални светлинни ефекти. Голямото откриване е на площад "Сан Пиетро Кавеозо", като старт ще даде президентът Серджо Матарела, а на сцената ще излязат международни знаменитости. 2019 артисти ще дефилират из целия град, чието официално мото е „Отворено бъдеще“. В годишната програма са експозициите „Поезия на числата“ и „Ренесансът: нов прочит“, както и първото представление на операта „Селска чест“ под открито небе със звездите на неаполския театър „Сан Карло“. Един от спектаклите е „Чистилище“ – с участието на граждани от Равена, където вече и бил поставен.  
И понеже италианците са може би онези хора, с които ние, българите, си приличаме най-много в Европа, надали някой у нас би се учудил, че доста от бюджета за Матера 2019 тепърва ще се „усвоява целево“. Държавата Италия е дала 30 милиона евро, областта Базиликата – 11 милиона, а частни спонсори – 7 милиона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай