Отиде си легенда, променила Холивуд завинаги

Почина на 87-годишна възраст

Отиде си легенда, променила Холивуд завинаги | StandartNews.com

Отиде си легенда, променила Холивуд завинаги. Луис Госет младши - първият чернокож носител на "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля, почина на 87-годишна възраст, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс. 

Нийл Л. Госет, първи братовчед на актьора, е съобщил за Асошиейтед прес, че той е починал в Санта Моника, Калифорния. В изявление на семейството се казва, че смъртта му е настъпила в петък сутринта, като причината за нея не се посочва.

Братовчедът на Госет припомня за човека, който е вървял редом до Нелсън Мандела и също така е бил страхотен разказвач на вицове, изправял се и борил се срещу расизма с достойнство и чувство за хумор. 

Луис Госет младши винаги е смятал началото на кариерата си за обратна история на тази за Пепеляшка, в която успехът го намира от ранна възраст и го тласка напред - към наградата "Оскар" за "Офицер и джентълмен" (1982). 

Госет младши прави пробива си на малкия екран с роля в минисериала "Корени" от 1977 г., който представя жестокостите на робството по телевизията. Изпълнението му е отличено с телевизионния "Оскар" - "Еми". 

През 1983 г. Луис Госет младши става третият чернокож номиниран за "Оскар" в категорията за поддържаща мъжка роля и печели отличието за изпълнението си в "Офицер и джентълмен" с Ричард Гиър и Дебра Уингър. Ролята му носи и награда "Златен глобус". 

"Повече от всичко това беше огромно потвърждение на позицията ми на чернокож актьор", пише той в мемоарите си от 2010 г. "Актьор и джентълмен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай