Откриват обновената "Алея на творците"

Откриват обновената "Алея на творците" | StandartNews.com

Министърът на културата Вежди Рашидов и представители на медиите и на творческите гилдии в понеделник – 6 април, от 11 часа ще се поклонят заедно пред паметта на великите българи в обновената „Алея на творците" на Централните софийски гробища.

През 2013 г. теренът с „Алеята на творците" на Централните софийски гробища беше предоставен на Министерството на културата за срок от 10 години. Водено от убеждението, че последният дом на именитите българи, които са дали толкова много на държавата ни и на българската духовност, трябва наистина да е едно достойно място, Министерството на културата реализира проект за цялостно оформяне на „Алея на творците" с главен проектант арх. Здравец Хайтов.

Днес Алеята в гробищния парк е коренно променена и благоустроена. Тя заема близо 7 дка площ, теренът притежава вече и сакрално пространство – тип „Ротонда", с четири скулптурни фигури. Изградени са и покрити урнови стени, които представляват двуетажна конструкция, покрита с колонада, монтирани са също фонтан и пейки. В близост има изградена и чешма. Мястото на вечния дом на забележителните наши творци и артисти вече е и с изградено парково осветление и с оформени алейни мрежи, теренът е и озеленен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай