Найден Тодоров каза как е станал министър

Разкри как двама млади таланти ще получат легендарни цигулки

Найден Тодоров каза как е станал министър | StandartNews.com

"Поканата към мен да стана служебен министър на културата дойде от Димитър Главчев". Това заяви именитият ни диригент Найден Тодоров в предаването "На фокус" по Нова тв на въпрос защо за втори път приема този пост.

Това е служебно правителство, означава кратък хоризонт, означава, че не е нужно в дългосрочен план да променям своя живот, обясни той. И тъй като е кратко правителство, е много трудно, ако човек абсолютно незапознат влезе, ще му трябва около месец-два да навлезе в цялата ситуация, сподели Тодоров. Сред мотивите да се съгласи да поеме министерството той посочи още: „Да няма сътресения и да бъдат приети важни наредби, които все още не са факт за сектора, след промените в Закона за закрила и развитие на културата”.

Тодоров разказа, че с Главчев са се виждали на концерт. "Бях много благодарен, много щастлив, разбира се, разсъждавах малко, но нямах някакви специални колебания", обясни министърът.

Найден Тодоров заяви, че предшественикът му Кръстьо Кръстев в голяма степен се е справил с основната задача, която си е бил поставил - да успокои системата. "Не бива да забравяме, че точно по негово време се случи увеличаването на бюджета за култура", каза още Тодоров.

По повод смяната на директора на Фонд "Култура" служебният министър обясни, че е завършил един стартирал вече процес и че ситуацията във Фонда е била да има избран нов директор, а старият още да не е освободен.

По повод връщането на държавата на две много ценни цигулки, купени през 70-те години – "Страдивариус" и "Гуарнери", министър Тодоров каза, че ще бъде създадена процедура за даването на тези инструменти на други музиканти. Това е била и основната причина за купуването им, припомни той. "Вярвам, че за да се осъществи някакъв вид приемственост, на мен ми се иска тази комисия, която ще избере следващите, да включва хората, които досега са работили с тези инструменти, визирам особено Минчо Минчев", каза още Найден Тодоров.

Служебният министър на културата коментира и атаката на Иран срещу Израел. Според него България е част от един алианс, който се очаква да реагира винаги компактно. Така че аз нямам притеснения за това какво ще се случи. Още от снощи премиерът, заедно с оперативния щаб, са известени и са в непрекъснато следене на ситуацията, посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай