Народният театър празнува рожден ден №114

"Иван Вазов" продължава да е най-значимата и представителна българска театрална институция

Народният театър празнува рожден ден №114 | StandartNews.com

Вече 114 години Народният театър "Иван Вазов" е най-престижният културен институт в областта на сценичните изкуства в България.

Великолепната сграда в центъра на София е открита тържествено през 1907-а по проекта на виенските архитекти Херман Хелмер и Фердинанд Фелнер. Проф. Иван Шишманов, министър на просвещението, посреща трупата на Народния театър в новата сграда с думите: "Един млад народ има нужда от облагородяващото въздействие на сцената. Усещайте се не само жреци на изкуството, но и обществени възпитатели. Великолепната сграда не е още театър. Тя ще стане такава, когато бъде одухотворена от играта на актьора".

Театърът е построен по проект на известните виенски архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, които вече са автори на множество театрални сгради във Виена, Одеса, Загреб, Прага, Висбаден, Братислава и други европейски градове, превърнали се в забележителности. Основите са положени на 4 юни 1904-а на мястото на дъсчения театър "Основа", където преди това трупата е играла своите представления, а в края на 1906-а сградата е завършена и струвала тогавашни пари 1 500 000 лева. Залата тогава събирала 900 зрители. Интересът към откриването на театъра е изключително голям. Възмутени от дворцовия характер на това национално събитие, студентите от Софийския университет освиркали кортежа на княз Фердинанд, тъй като смятат, че откриването на Народния театър се е превърнало не в "народно", а в "дворцово" дело. За откриването на новия храм на Мелпомена се подготвя специално написания от Иван Вазов пролог "Слава на изкуството" и част от историческата драма "Иванко" на Васил Друмев. По същия повод се обявява и конкурс за написване на българска драма и специална увертюра. Конкурсът е спечелен от Антон Страшимиров с комедията "Свекърва" и от Петко Тодоров с драмата "Първите", а Добри Христов написва "Тържествена увертюра "Ивайло".

Днес Народният театър "Иван Вазов" продължава да е най-значимата и представителна българска театрална институция и разполага с три сцени, постоянна актьорска трупа, в която играят едни от най-добрите български актьори от различни поколения. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай