Мино Караджов: "Не така, брат" свързва поколенията

Мино сбъдва мечтата си с участието си в тийн сериала "Не така, брат"

Мино Караджов: "Не така, брат" свързва поколенията | StandartNews.com

Агресията не е проблем на децата, а на средата, казва ученикът

Тази седмица във Vbox7.com започна излъчването на първия български уебсериал за тийнейджъри "Не така, брат". Онлайн поредицата е дело на интернет продуцентите "7Talents". Епизодите ще се качват в сайта за видеосподеляне всяка сряда в 16 часа и ще бъдат по 5 минути. Онлайн поредицата разказва за най-популярното момче в училище Дидо (Иван Тишев от "Революция Z"), който дава съвети на брат си - отличника с ниско самочувствие Мишо (Мино Караджов). В ролята на готината Вики, по която си пада Мишо, се изявява Йоанна-Изабелла Върбанова. В "Не така, брат" тя е успешна и модерна. Обгражда се само от престижни и популярни хора. За нея имиджът е на първо място. В ролята на "кифлата" Беатрис, гадже на Дидо, влиза чаровната Надя Петрова, бивша вокалистка на групата "Дийп Зоун Проджект".

Мино Караджов е 15-годишно момче с красив ум и голямо сърце. До "Не така, брат" стига заради желанието да изпълни детската си мечта - да се занимава по някакъв начин с кино. Друга важна причина е посланието на тийн поредицата, което иска да внуши на зрителите - "Бъди такъв, какъвто си". За Мино е много важно родителите да разбират по-добре децата си и обратното. Иска и да помогне разликата в годините и поколенията да не бъде толкова голям проблем. Въпреки че няма опит пред кадър, момчето разчита на умението си да се приспособява лесно към нови ситуации и предизвикателства. Макар още да е в крехка възраст,

младежът впечатлява с аналитичния си поглед

върху средата, в която живее. Мино учи в Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов". Смята, че агресията в училищата е проблем не на децата, а на цялата среда, в която се намират. А в даскало би променил много неща. "Самото отношение и остарелите модели в образователната система са проблем", казва Мино. И допълва: "Но има учители, които много са ми помагали и са ме подкрепяли. Например, учителят ми по математика - г-н Тихомир Костовски, е причината да обичам самия предмет и винаги да излизам от час с ново знание и нетърпение за следващия. Много ми се иска учителите да се опитат да разберат учениците и да преподават с желание и любов, точно както го прави г-н Костовски. Също ще е супер, ако отношенията между учениците и учителите се случваха не само в час, но и извън него."
Надареното момче е категорично, че

тийнейджърите превъзхождат по-възрастните

с креативността си и необремененото си мислене.

Миналата година Караджов спечели място в класацията "40 до 40" на "Дарик Радио" с иновативната си платформа в помощ на социално слаби и бездомни хора "Ако си дал".

Идеята му бе заедно с готвача Стефан Чолаков да намерят начин да оползотворят неизползвана, но годна храна по заведенията и да я запазят в хладилници. Които да бъдат предназначени за социално слаби и бездомни хора. Двамата ентусиасти дори правят сайт: "akosidal.ga". Мино се занимава предимно с уебплатформата и поддръжката й, може би защото се определя като компютърен маниак. Пред "Дарик" казва, че всеки може да се включи в инициативата, стига да иска. Доброволците могат да представляват заведение или физическо, или юридическо лице. Единственият проблем, който се опитват да разрешат, е да докажат, че дарената храна е годна. Засега законът ги спъва. Момчето отделя месец и половина от лятната си ваканция, за да се занимае по въпроса с Държавната агенция по безопасност на храните. Споделя със съжаление, че отговорът от институцията е един и същ всеки път - "Ще проверим.". Следват редица трудности - изчезнали и разбити "щедри" хладилници. Важното е обаче, че идеята придобива все по-широка популярност и

прескача границите на България

Въпреки всичките си успехи, Мино не мисли, че е гений, както го описват в медиите. "Определението отива повече на Айнщайн, отколкото на мен. Аз се определям като човек, който има много интереси. Също, в повечето случая мисля "извън кутията", казва момчето. В точната наука го привлича това, че няма "хънта-мънта". Там няма средно положение. Няма значение кой си, стига да можеш да мислиш. А на него му се отдава много добре. В свободното си време обича да грабва фотоапарата и да снима, но покрай всичките ангажименти 15-годишният юнак няма излишни минути. "Не знам дали ще мине за хоби, но обичам да се опитвам да изслушвам и разбирам хората, и да им показвам, че винаги има изход от всяка ситуация. Да им помагам, както мога", споделя Мино. И мечтае да стане добър човек, като порасне. А професията ще дойде с времето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай