Изложба "Мъжки времена" загрява габровци в студа

Изложба "Мъжки времена" загрява габровци в студа | StandartNews.com

Габрово. Габрово започва февруарските празници с уникална изложба "Мъжки времена" подредена в зала 6 на Дома на хумора и сатирата. 19 живописни платна на 12 български художници и 11 пластики на четирима скулптори, избрани от художествения фонд "Хумор на народите", може да се види до 15 март.

Най-актуални са темите за виното, трудовия делник и празничната веселба са отразени в колоритните картини на класиците Стоян Венев -"Крадене на мома", "Обед", "Господар", "Бригадир", Златю Бояджиев -"Отиване на работа", Дечко Узунов "Шопите на Елин Пелин". На отколешните български зимни празници и традиции са посветени творбите на Кирил Божкилов -"Трифон Зарезан" и "Гергьовден", Людмил Младенов "Трифонци", Савина Николова "Само чашка вино". За обичая, свързан с мъжката чест и достойнство разказват платната на Иван Димов "Крадене на мома", Христо Христов "Дръж, Калино, дорде стигна" и Васил Вълчев "Как прадядо откраднал прабаба за своя жена".

Интересно поднесени са темите от изключително яркия и самобитен Кеазим Исинов "С единият крак стъпил", "Майстор Манол" и от художника на селския бит Методи Душков "Женска орисия". Изложбата "Мъжки времена" показва и 11 малки пластики, свързани с темата на зимните празници и обичаи. Авторите Ставри Калинов, Димитър Рашков и Димитър Сотиров, и датския скулптор Келд Мозехолм. Изложбата носи истинско удоволствие за сетивата и звучи като покана за празнуване на дългоочакваната снежна зима.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай