Излиза "Любов" на Елин Рахнев

Излиза "Любов" на Елин Рахнев | StandartNews.com

"Любов", новата пиеса на Елин Рахнев, се превръща в театър за създадената преди доста години по негова идея сцена на четвъртия етаж в Народния. Първите представления са на 26 и 28 април буквално под покрива на уникалната сграда.

Режисьор на естествено лирическия и дискретно абсурден текст е Лиза Шопова. Актрисата от култовата династия напоследък предпочита да управлява колегите си от залата. Тя вече постави "Кукувицата" на Елин в Кърджали. Сега дирижира две двойки - Радена Вълканова и Христо Петков, нашумелия от "Революция Z" Никола Стоянов и Ева Данаилова. Техните герои се опитват да достигнат истината за чувствата си, но цената на познанието е болезнено висока.

Самият Елин пише: "Винаги съм знаел, че любовта първо е изпитание, а после всичко останало. Може би затова неизбежно се просълзявам, когато видя старец и старица, вплели длани една в друга. Приемам го като едно от съвършенствата на този свят. Знам също, че човек може да отложи и депресиите си, и самоубийствата си поради любов. И това я прави по-важна от всички медицини. Заради нея можеш спокойно и велико да скочиш от висок етаж и да пропътуваш като птица поне миг от живота си. Прочетох стотици книги за любовта, изгледах хиляди филми, но така и нищичко не разбрах за нея. И не само аз. Затова ако някой ми каже, че разбира от любов, не му вярвам. Дори донякъде го съжалявам". Според известния поет и драматург най-много любов има в музиката - вероятно защото е несподелена. Тъкмо заради това за него музиката е най-великото изкуство. "Много обичам писмата на Санд и Шопен, мълчанието между Зелда и Фицджералд - това също е музика. Цял живот ги преписвам в себе си. Докато не пробих до кръв всичките си вътрешности. С тези мисли започнах този текст. И пак с тях слагам точка. Но всъщност не знам дали в тези истории може да има точка. Не!".

Плакатът на "Любов" е с графика на Кольо Карамфилов - съпруг на Лиза, кръвен и духовен събрат на Елин. Двамата, както и всички останали, все още не могат да повярват, че Колето го няма тук и сега.

"Любов" е четвъртата пиеса на Рахнев на сцените в Народния. "Кукувицата", "Боб" и "Флобер" остават хитове в афиша на академиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай