Италия с изненадваща молба към Франция

Причината

Италия с изненадваща молба към Франция | StandartNews.com

Италия изненада със своята молба към Париж.Тя настоява Франция да й върне седем древни амфори, които в момента са част от колекцията на Лувъра в Париж, предаде ДПА. Министърът на културата Дженаро Санджулиано заяви в неделя в Рим, че артефактите са били откраднати от мафията в пристанищния град Остия, след което са били продадени. Предметите датират от четвърти до шести век пр. Хр.

Музеят, който е собственост на френската държава, е придобил амфорите в периода между 1982 и 1998 г., когато не се е отдавало толкова голямо значение на начина, по който продавачите са се сдобили с тях, отбелязва вестник "Монд".

Настоящият директор на Лувъра - Лоранс де Кар, наскоро заяви пред изданието, че в колекциите на музея има "произведения със съмнителен произход". Амфорите са част от колекцията на Лувъра за гръцко, римско и етруско изкуство. Една от тях, датираща от пети век пр. Хр., е смятана за истински, при това нетрадионен шедьовър.

От едната страна на тази черна амфора е изобразен музикант, свирещ на цитра, а от другата - фигура с лавров венец, отбелязва ДПА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай