Френски звезди на Киноманията

Френски звезди на Киноманията | StandartNews.com

Гледаме за пети път френски екранни хитове в рамките на Киноманията в НДК. В София, Варна и Пловдив ще се завъртят 9 заглавия - за първи път в България, уточняват от Френския културен институт. Между тях е и тазгодишният носител на "Златна палма" от Кан "Дийпан" на прочутия Жак Одиар, който през 2009-а победи на Лазурния бряг с "Пророкът" и взе 8 награди "Сезар" за "Сърцето ми спря да бие" с Ромен Дюри и Мелани Лоран. Сега е извикал за драмата Жетутасан Антонитасан, Калиеасвари Сринивасан и Клодин Винаситанби. Дийпан, бивш Тамилски тигър, иска да напусне Шри Ланка, където гражданската война приключва. Той заминава за Европа, придружен от жена и малко момиче, които не познава, за да се представи пред френските власти като глава на семейство и да получи по-лесно виза. Така стъкменото семейство на Дийпан е настанено в панелен блок в парижко предградие. Назначен за пазач, той разкрива зона, контролирана от престъпници, където насилието е всекидневие.

Петото издание на минифестивала ще бъде открито с "Лоло" на 13 ноември от 20.30 часа в "Люмиер". Актьорите са Дани Бун, Венсан Лакост и Жюли Делпи, която е и режисьор на комедията. Всичко се случва в Биариц - супердама от парижките модни кръгове среща Жан-Рене, току-що развел се скромен информатик. След години самота тя се оставя да бъде съблазнена. Той опитва да се адаптира към столичния й микрокосмос, но без да предвиди присъствието на Лоло - скъпия й син, готов да разруши зараждащата се връзка, за да запази мястото си на фаворит.

Познавачите ще гледат творба на още един абсолютен отличник в седмото изкуство - "Вълчият тотем" на Жан-Жак Анно с Фенг Шаофенг, Шон Доу, Анкням Рагча. През 1969-а Чен Жен, млад судент от Пекин, е изпратен във Вътрешна Монголия, за да обучи племе номадски пастири. Всъщност от обучение най-много се нуждае самият той - заради живота в необятната, враждебна и зашеметяваща страна и за общуването с най-страшния и почитан обитател на степта - вълка. Запленен от сложната и полумистична връзка между тези свещени създания и пастирите, Чен пленява вълче, за да го опитоми. Местен представител на централната власт обаче решава с всякакви средства да унищожи вълците в този регион.

"Изкуството да пееш фалшиво" връща зрителите към Париж през 20-те години на миналия век.
Във "Франкофония" режисьорът Александър Сокуров дискутира Париж през 1940-а. Какво би станало, ако пореден щурм на бомбардировачи унищожи Венера Милоска, Джокондата, "Салът на Медуза"? В какво ще се превърне Париж без Лувъра?
В любовната драма "Моят крал" играят Венсан Касел, Еманюел Берко - награда за най-добра роля в Кан 2015, Луи Гарел. Особено нашумял е "Съвсем Нов завет" на Яко ван Дормел с мегазвездите Беноа Полвоорд и Катрин Деньов. "Господ съществува. Той живее в Брюксел. Той е отвратителен с жена си и дъщеря си. Много се е говорило за сина му, а малко за дъщеря му. Дъщерята съм аз. Казвам се Еа и съм на 10. За да си отмъстя, изпратих sms с датите на смъртта на всички", се казва в презентацията на филма.

"Красивият сезон" и "Казвам се Самба" са другите хитове във френския фестивал на тазгодишната Киномания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай