Френската академия на науките в Париж аплодира Вежди Рашидов

Френската академия на науките в Париж аплодира Вежди Рашидов  | StandartNews.com

Обсъжда се възможността шедьоври от Ренесанса от фондовете на Лувъра да гостуват в специална експозиция в българските музеи, в това число и в новата ни Национална галерия „Квадрат 500"

Българският министър на културата Вежди Рашидов бе аплодиран от над 150 академици, професори, учени и изследователи от седем държави в най-представителната зала на Френската академия на науките в Париж. Това стана по време на изказването на министър Рашидов на Международната конференция, посветена на впечатляващата българска изложба „Епопея на тракийските царе", която от 16 април 2015 г. е експонирана в Музея Лувър във френската столица и продължава до 20 юли т.г., информират от пресцентъра на културното ни министерство.

Домакин на една от сесиите на конференцията е Френската академия на науките. Постоянният секретар на Академията Мишел Зенк - висш ръководител на институцията, ръководещ заседанието през първия ден на форума, поздрави специално Рашидов, който е и член на Европейската академия на изкуствата в Париж. Г-н Зенк разкри, че ръкоплясканията в голямата академична зала са прецедент, те се случват изключително рядко.

„Днес аплодисментите са за това, което Вежди Рашидов постигна с влизането на България в Лувъра, с огромния успех на българската изложба „Епопея на тракийските царе", заяви Мишел Зенк. Той посочи като забележителен успех на министър Рашидов и неговия екип изградената с евросредства и открита наскоро в София Национална галерия „Квадрат 500", показваща богатството на българския талант и българското наследство.

„Горд съм, че историята на Лувъра минава през българската култура", написа в Златната книга на Академията Вежди Рашидов. Той изтъкна, че малка България е дала на Европа и на света големи таланти в изкуството и културата и сега изложбата ни в Лувъра е още едно потвърждение, че съкровищницата на нашата страна ни реди на най-достойно място в европейското семейство. Споразумението на България с Лувъра, подписано в първия мандат на министър Рашидов, изложбата на Роден и на колекцията на Пти Пале в София са само част от особено активното сътрудничество между България и Франция в последните пет години. Вежди Рашидов благодари специално на българските и френски археолози и изследователи, които работиха всеотдайно за най-голямото и престижно българско културно събитие в чужбина през 2015 г. – изложбата „Епопея на тракийските царе" в Музея „Лувър".

Международната конференция в Париж е на тема „Одриската аристокрация – знаци и места на власт в Тракия". Тя се провежда на 12 и 13 юни 2015 г. в няколко сесии в Аудиториума на Лувъра, в Националния институт по история на изкуството в Париж и във Френската академия на науките. Научни ръководители са Александър Баралис и Негин Матьо от Музея „Лувър".

В продължение на два дни авторитетни учени от най-известните университети и музеи на седем държави представят научни доклади за древна Тракия и ролята й в световното наследство.

„Като министър и като творец съм особено щастлив, че новият начин на експониране на 1629 уникални находки от българските музеи, представени в изложбата „Епопея на тракийските царе", привличат вниманието и изследователския талант на толкова изтъкнати професори от Сорбоната, от Оксфорд, от Ливърпулския университет, от Карловия университет в Прага, от университетите в Нотингам, в Хайделберг и Лион, както и от Софийския университет и от Българската академия на науките", каза Вежди Рашидов. Научните доклади и изследвания показват непознати досега моменти от апогея на тракийската цивилизация. „Цяло богатство за научната мисъл е, че толкова много археолози, реставратори и специалисти работиха в екип и сега заедно представят пред широка аудитория своите изследвания и хипотези", допълни министър Рашидов.
Днес форумът в Париж продължава с доклад на Жан-Люк Мартинез, президент на Лувъра и на български учени, между които Диана Димитрова, Даниела Агре, Костадин Рабаджиев, Румяна Георгиева, Тотко Стоянов, Милена Тонкова, Светла Цанева, Юлия Вълева, Даниела Стоянова, Кръстина Панайотова.

При разговора си днес с г-н Жан-Люк Мартинез - президент на Лувъра, министър Вежди Рашидов и президентът на Лувъра се договориха да продължи и занапред активното сътрудничество на България със световния музей. Обсъдена беше и възможността шедьоври от Ренесанса от фондовете на Лувъра да гостуват в специална експозиция в българските музеи, като например в новата ни Национална галерия „Квадрат 500" и др. Разговорите по темата ще бъдат официализирани в кореспонденция между българското Министерство на културата и Музея „Лувър".

Припомняме, че през м. април 2015 г. по време на работната среща в Париж на министър Вежди Рашидов и Фльор Пелерен – министър на културата и комуникациите на Франция, на която те подписаха съвместна Декларация за защита на авторските права и на културното наследство, г-жа Пелерен поздрави Вежди Рашидов за изключителния успех на България с откриването на изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България" и в тази връзка тя предложи след изтичането на 5-годишното Споразумение между България и Лувъра през 2016 г., то да бъде подновено за още пет години.

„Ние ценим много високо енергията и последователността, с която Вежди Рашидов като министър в първия и във втория си мандат до сега работи за развитие на културното сътрудничество между България и Франция, затова предлагаме след изтичането на Споразумението между България и Лувъра то да бъде подновено", зави тогава г-жа Пелерен. Тя поздрави Рашидов и за изграждането на новата Национална галерия „Квадрат 500" в София и изрази готовност някои от големите музеи в Париж като „Гран Пале" и Музеят „Д Орсе" да си сътрудничат с най-новия български музей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай