Датски град става български за ден

Какво предстои да се случи в град Орхус

Датски град става български за ден | StandartNews.com

Източник: Датско-българско културно дружество

Традиционният есенен фестивал, организиран от Датско-българското културно дружество, и тази година ще пренесе в град Орхус късче от България чрез магията на нашенския фолклор и на традиционните кулинарни специалитети. Организаторите обещават добро настроение и... достатъчно място за танци.

Интересът към събитието, което утре ще събере на едно място българи и датчани, е огромен. "Доколкото разбрахме, счупени са всички рекорди по желаещи да присъстват и закупени билети", казва Инна Тачева от дружеството. Тя живее в Дания от 14 години и работи като ивент директор в местна компания.

"Гостите ни могат да очакват разнообразна програма – добавя тя. – Ще има викторина с въпроси, свързани с датската и с българската култура."

"Също така ще ни гостува български диджей, който ще забавлява посетителите – включва се и Станислава Христева, също член на дружеството и собственик на салон за красота. – Освен това деца от българското училище в Орхус ще изпълнят няколко песнички, а ние ще приготвим вкусна българска и датска кухня. Цялата организация е наша и на доброволците, които ще ни помагат."

Специално участие ще бъде отредено на градския женски хор "Седянка" с диригент Михаил Делчев. В него се включват 15 датчанки, чийто ентусиазъм да изпълняват български народни песни ги отвежда на сцената на “Дания търси талант”.

"Техният диригент от много години е консул на нашия полуостров Ютландия – разказва Станислава Христева в интервю за Радио България. – Той ръководи още един женски хор в Стокхолм, Швеция. По случай края на мандата на посланик Стоян Стоев, Михаил Делчев събра двата състава и в Копенхаген, където те изпълниха български фолклор. Много се гордеем, че музиката ни достига до толкова много хора в чужбина, както и че хорът ще гостува на нашия празник."

Всъщност културните връзки отвеждат към далечната 1975 г., когато датчанката Хеле Далгор оглавява Датско-българското културно дружество. Тя все още е част от него и дава своя дан да се присъединяват нови хора към организацията.

"Хеле Далгор е един от преводачите на книгите на Георги Господинов – казва Станислава Христева. – Тя говори перфектно български език и беше много интересно, когато през м.г. на същия фестивал прочете част от преведените текстове на писателя."

Дружеството е първото за българи отвъд Желязната завеса, твърди Инна Тачева. Създадено е и с цел датчаните да се запознаят с нашата култура. През годините дружеството се развива – освен че броят на членовете му расте, все повече събития биват организирани, и в тях участват също децата от българското училище в Орхус, което вече има филиал и в западната част на полуострова.

"Въпреки че участват много датчани, които, с гордост мога да кажа, че говорят перфектен български език, искаме да протегнем ръка и към живеещите в България техни сънародници – казва още Инна Тачева. – И по този начин да развиваме и двете дружества – и това на датска, и това на българска земя, и заедно да работим. Надяваме се, че след като се разраснахме доста откъм членове, ще получим подкрепата и на българското посолство в Дания, за да осъществим тези наши цели."

С какво България е интересна на датчаните?

"Най-вече с фолклора и традициите ни – отговаря Инна Тачева. – Българската кухня също им е интересна, макар някои да казват, че е доста тежка откъм подправки и вкусове. За мен специално е много красиво, когато видя на такива събирания как те играят хора, пеят наши песни и слушат с интерес фолклорната ни музика. Като балкански народ ние, българите, сме много топли, бурни, докато датчаните са по-спокойни, по-уравновесени. Много приятелски настроени са, но нямат този наш огън. И мисля, че цялата интеракция между нас е много интересна с целия дух, който носим."

Датско-българското културно дружество вече гледа към следващата си поставена задача – да направи традиционен български Великден, на който да увлече датчаните в боядисване и бой с яйца, както и да постави короните на Мис и Мистър Баница.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай