Антон Дончев дописа дебютния си роман

Академикът посреща 90 с нова редакция на "Пробуждане"

Антон Дончев дописа дебютния си роман | StandartNews.com

Антон Дончев, един от най-изявените съвременни мъдреци на литературата ни, празнува 90 на 14 септември. Честванията започват навръх празника – арт гилдията се събира в зала 6 на НДК, за да поздрави прочутия писател. Сред приятелите му, които ще се върнат към заслуги и спомени, са други двама академици – Андрей Пантев и Юлиан Ревалски. Вечерта ще води самата Аня Пенчева, която изигра една от най-забележителните си роли във  „Време разделно“ по култовата сага на Дончев. Другото събитие е в литературния салон на столичния хотел „Анел“, където е премиерата на новите издания на две творби, създадени отдавна от юбиляра. Академикът е извадил дебютния си роман „Пробуждане“ , който пише едва на 25 в тандем с Димитър Мантов, за да прибави към него още една глава към вече напълно самостоятелния сюжет, посветен на Асеновци и борбата им за утвърждаването на Второто българско царство. С различна визия е и „Сянката на Александър Велики“, чиито главни герои са Александър Македонски и още смели мъже, родени и отгледани на Балканите, които изорават браздите на новата цивилизация.

Антон Дончев не се е отказал и от надеждата Холивуд да превърне в кино едно от най-големите му постижения - „Странният рицар на свещената книга“. Творбата му, наградена с „Балканика '99“, е за  българските богомили, които стигат до Южна Франция, за битката при Монсегюр през 1244 година  и за времето на Албигойския кръстоносен поход, организиран от Римокатолическата църква. Преди началото на пандемията емисари на голяма компания заявяват намерение да направят сериал тъкмо по сценария на Дончев „Еретиците“ по романа. Академикът има проект и с Чинечита – италианския Холивуд, както и с документалисти от Азия.  

Припомняме, че „Време разделно“ за малко не става мегапродукция отвъд океана. Антон Дончев прави няколко сценария и ги праща в офисите на „Парамаунт“. В крайна сметка 35 телевизии купуват "Време разделно" със заглавието "Време на насилие". С него лентата влиза и в "Особен поглед" на фестивала в Кан. Тъкмо то се превръща в част от поп културата и високото изкуство на България по света. В България 6 милиона зрители гледат киноепоса на Людмил Стайков с Васил Михайлов, Йосиф Сърчаджиев, Иван Кръстев, Аня Пенчева, Стефка Берова…

Антон Дончев създава "Време разделно" за 45 дни. Преди това получава 75 лева командировъчни, за да обиколи Родопите за две седмици и да потъне в легендите на ислямизирането. "Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш, да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш - ала трябва да имаш сърце на орел", твърди академикът. И признава, че цялото писане му е било като в сън, гарниран със серия от езотерични знаци. Събитията в романа са през 1666 г. на мястото, където е разположена Якоруда. Когато се случва действието в книгата, християнският свят очаква апокалиптично събитие и то връхлита Лондон - големият пожар, който изпепелява града, почернен и без това от чумна епидемия. Заради трите шестици след единицата в нумерологията на годината, 1666-а е обявена и за дяволска. Кралят слънце Луи XIV открива Френската академия на науките. За половин век „Време разделно“ има повече от 30 издания на български в тираж над милион екземпляра и преводи на над 30 езика. Обемът на отзивите за романа значително надминава страниците на книгата.

През 60-те години на миналия век Антон Дончев за малко да получи номинация за Нобелова награда за литература. Защото за 12 месеца след излизането си романът "Време разделно" е преведен на основните европейски езици. В САЩ са написани повече от сто положителни рецензии. Три от големите вестници в Стокхолм хвалят книгата. Критиците сравняват автора с Иво Андрич и Никос Казанзакис. Авторът на "Време разделно" се очертава като един от най-силните кандидати. И тогава от София към шведската столица започват да пристигат други предложения, започват едни интриги и клевети, които достигат и до ушите на членовете в Кралската академия - и тя оттегля готовността си за номинация.

Като студент строи шосета

Кавалерът на всички възможни награди и отличия в България е роден в Бургас. Родителите му са пощенски служители и затова семейството се мести от град в град. Писателят е казвал, че не може да нарече свой дом нито едно от жилищата, през които са минали. Най-доброто в одисеята е, че опознава и обиква България. Като юноша преживява бомбардировките над София.  Когато бащата се пенсионира, се установяват във Велико Търново - в столетна къща, паметник на културата. В нея баба Сребра, майка на майката на Антон, която не умее да чете и пише, от сутрин до вечер пее народни песни. Тази изключителна жена е  описана във „Време разделно“ със собственото си име. Започва да пише стихове, още щом усвоява буквите. Създава научнофантастична повест, когато е  на 12, а на 15 - съвременен роман за своя живот и за този на съучениците си. Антон предпочита да остане затворен в собствения си свят, тъй като е силно късоглед и често се разминава дори с роднините си.  

Дончев завършва гимназия във Велико Търново и право в Юридическия факултет на Софийския университет. Докато учи, работи по строежа на шосета и железопътни линии. Връща се при родителите си, постъпва в Окръжния съд, но се отказва, отчаян от правосъдието. Първата му самостоятелна книга е отхвърлена от издателите като „художествено несъстоятелна“ и „поради липса на литературни качества“. Почти три години авторът, който живее в провинцията, трябва да пътува до издателството в София - затъва в дългове, разболява се и моли да прочетат книгата му. Когато  „Сказание за времето на Самуила“ най-после излиза, той получава наградата за най-добър роман на годината от Съюза на българските писатели. Досега от нея са продадени повече от 500 000 екземпляра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай