"Възраждане" с ключови законопроекти, призив към Венецианската комисия

"Възраждане" предостави препис от тях на всеки член от комисията

"Възраждане" с ключови законопроекти, призив към Венецианската комисия | StandartNews.com

Днес адв. Петър Петров и адв. Цвета Рангелова – кандидати за народнипредставители от „Възраждане“, участваха в среща с Венецианската комисия къмСъвета на Европа.

Срещата беше по покана на Министерството на правосъдието. Тя се проведе вНИП и бе във връзка с инициирани от Министерски съвет проекти за промени.Бяха обсъждани три теми: Ограничение на безконтролността на Главния прокурори възможността за разследване срещу него; Критериите за избор и работа на ВССи Инспектората; както и необходимостта от съдебна защита срещу прокурорскитеактове.

В дискусията представителите на „Възраждане“ представиха позицията наполитическата организация:

Би следвало Венецианската комисия да се запознае както с изготвените отправителството евентуални бъдещи законопроекти, така и със законопроектите,вече внесени от политическите партии в Парламента – тъй като и по тритегореизброени проблемни според Комсиията теми „Възраждане“ вече е внеслазаконодателни решения, които следват препоръките на самата Венецианскакомисия.

Това са законопроектите за промени в „Закона за съдебната власт“ от 07.12.2021г.и за промени в Наказателно процесуалния кодекс от 20.04.2022г. Въпреки че тезизаконопроекти предлагат решения на посочените от Венецианската комисияпроблеми, както по-горе споменахме те не бяха разгледани от 47-то Народносъбрание и то в нарушение на правилника, приет от същото Народно събрание.

„Както представителите от Венецианската комисията ни представиха 4 дни по-рано предварителен списък с въпроси относно срещата, така и ние, политическитепартии, като равнопоставен партньор следваше да имаме също възможност дапредставим предварително наш списък с въпроси към тях по същите теми. Такъвопит да им предоставя и наш списък с въпроси аз направих още в петък, но служители в министерството ми отказаха съдействие за това.“, коментира адв.Петър Петров.

На срещата представителите на „Възраждане“ връчиха на всеки отпредставителите на Венецианската комисия преписи от двата внесенизаконопроекта за промени в ЗСВ и в НПК, за да се запознаят с част от нашатасвършена дейност в парламента по поставените от тях теми. Представен им бешесъщо така и списък с 11 въпроса, касаещи съдебната реформа.

„Надяваме се във Венецианската комисия да подходят сериозно към поставенитеот нас въпроси и взаимодействието ни с този консултативен орган към Съвета наЕвропа по темата „правосъдие“ да продължи.“, добави още Петър Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай