В разговор с Николай Малинов: Лавров подкрепи международно обединение на русофилите

Двамата откриха бюст на Александър Невски

В разговор с Николай Малинов: Лавров подкрепи международно обединение на русофилите | StandartNews.com
  • Двамата откриха бюст на  Александър Невски

Председателят на НД "Русофили" и политическа партия "Русофили за възраждане на отечеството“ Николай Малинов участва на 12 септември в Москва в събитие, посветено в памет на светия благоверен княз Александър Невски. На територията на Министерството на външните работи на Русия, на площад "Смоленская-Сенная", бе открит бюст на Александър Невски, на когото Русия посвещава този Ден за памет.

"Александър Невски е изиграл съдбоносна роля за съхраняването на руската държавност, за консолидирането на нашия народ пред лицето на външните опасности, за опазването на неговата културна и религиозна самобитност и за укрепване на православието - най-важното обединяващо начало“, каза в своята реч при откриването министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

"Александър Невски отново ни припомня: Русия не може да бъде покорена“ - под това заглавие пък отрази събитието телевизия "Царьград“. "С този забележителен руски герой мнозинството от нас асоциират самата руска държава“, отбеляза в словото си Константин Малофеев, председател на Съвета на директорите на телевизията, помогнал също и за осъществяването на идеята за паметника.

В хода на събитието Сергей Лавров разговаря с Николай Малинов, като основната тема на разговора им беше идеята за създаване на Международно русофилско движение. Малинов запозна министър Лавров с напредъка в подготвителната работата. Няма по-подходящ  момент от сегашния, за да се демонстрира волята на народната дипломация за международна съпричастност с Русия, аргументира позицията си председателят на "Русофили“.

Министър Лавров изрази подкрепа за създаването на международно движение на русофилите и пожела на неговите инициатори и организатори силен дух и смелост в начинанието. "Радвам се, че сте на свобода!“, бяха първите думи на Лавров в разговора му с Николай Малинов.

 

(от ляво на дясно): Мария Захарова, Сергей Лавров, Николай Малинов и Константин Малофеев.

 

  • Приоритетите на ПП "Русофили за възраждане на Отечеството“

- В рамките на ЕС и НАТО отказ на България от враждебни действия спрямо други страни

- Пълен неутралитет на България по отношение на военния конфликт в Украйна

- Приоритетно възстановяване  на икономическите и културни връзки с Русия

- "Вън“ на чужди военни от България!

- Силно участие на държавата в икономиката на страната!

- Изграждане на мощна българска атомна енергетика!

- Решаването на демографските проблеми - основен приоритет на България!

- Специални грижи за българската диаспора в чужбина!

 

Русофоби ли са наистина българите?

Упражняващите властта в наши дни доста ентусиазирано се заеха с изпълнение на възложената им от Вашингтон, Лондон и Брюксел задача да превърнат българите в русофоби. Дали обаче успяха? Някои побързаха дори публично да докладват - в интервю за западна медия премиерът Кирил Петков театрално възкликна: "Представяте ли си, цели 20% от българите все още вярват на Русия?”. Тъй като хора като Петков разбират не от научни, а от "евроатлантически” аргументи, ето какво сочат резултатите от социологически изследвания, проведени от известни западни агенции. Обявените на 4 юни 2022 г. резултати от международното демоскопско проучване в 52 държави по света на равнищата на русофобията, осъществено от Форума за сигурността GLOBSEC по поръчка на Фондацията ,,Алианс на цивилизациите”, която бе основана през 2017 г. от бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, показа, че въпреки специалната военна операция в Украйна: 57% от българите не смятат Русия за заплаха за националната ни сигурност; 47% са на мнение, че България трябва да спазва неутралитет в руско-украинския конфликт; около 40% считат, че Западът и Киев са предизвикали руската военна операция в Украйна; най-строгите санкции на Русия намират подкрепата на само 38%; процентът на желаещите страната ни да напусне НАТО през последната година е нараснал от 25 на 38; едва 8% възприемат Китай като заплаха. Още по-красноречиви са отнасящите се до България резултати от проучване на Евробарометър, публикувано на 22 юни 2022 г.: 53% имат отрицателно отношение към САЩ, доверието към ЕС е спаднало от 52% в края на 2021 г. на 49%, почти половината подкрепят Русия и Китай.

ПОЗИЦИЯ

България се нуждае от многовекторна външна политика

Проф. д-р Никола Аврейски, водач на листите на ПП "Русофили за Възраждане на Отечеството" в 1 МИР - Благоевград ив 24 МИР - София

В краткосрочен план най-належащото в настоящия момент е незабавно подписване на дългосрочен договор с Русия за в пъти по-евтин природен газ, който да гарантира нормалното посрещане на зимата от гражданите, да даде въздух на бизнеса, да намали инфлацията, да успокои цените - така, както вече го направиха членката на НАТО и ЕС Унгария и намиращата се в преговори за присъединяване към ЕС Сърбия. Интересът ни да останем зона на мира и частичното възстановяване на доверието на Русия предполагат пълен неутралитет на България по отношение на военния конфликт в Украйна. Геополитическото положение на България изисква отказ от враждебни действия спрямо други страни, включително в рамките на ЕС и НАТО. Само при една конструктивна външна политика можем да създадем условия за разрешаване на най-насъщните задачи в областта на вътрешната политика. А решаването на тежките вътрешни проблеми може да бъде успешно и трайно при засилване на участието на държавата в икономиката на страната. Главозамайващият скок в цените на енергоносителите налага изграждане на мощна българска ядрена енергетика. Без идеологически предразсъдъци трябва да се опитаме да привлечем в България милиарди инвестиции по пътя на китайската Инициатива "Един пояс, един път” - нещо, което преди месеци направи Унгария. Още сега в основен приоритет на България трябва да се превърне мащабната и конкретната практическа работа по извеждане на страната от демографската катастрофа със специален акцент върху българската диаспора в чужбина, ако не искаме да се стопим до 4 милиона, каквато задача ни постави през 1997 г. посланикът на САЩ в България г-жа Ейвис Боулън.  

                                  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай