Следизборен трус в БСП

Прокуратурата по петите на "Позитано", младите надигнаха глас

Следизборен трус в БСП | StandartNews.com
  • Прокуратурата по петите на "Позитано", младите надигнаха глас
  • Нинова отказва да даде оставка, инфарктен пленум сблъсква червените

Следизборен трус застигна БСП след като за първи път от 32 години насам Столетницата падна под психологическата граница от 10 на сто. Червените бяха бити от ГЕРБ, ПП, ДПС и "Възраждане", няма да имат депутати от 9 региона - Перник, Кюстендил, Видин, Силистра, Кърджали, Габрово, Смолян, Разград и Търговище. Сбогом на парламента казват приближените на Корнелия Нинова - Александър Симов, Бойко Клечков, Филип Попов, Момчил Неков, Георги Михайлов, Валери Митов, Емил Хумчев, Добрин Добрев и Светослав Стефанов. Те бяха спуснати от "Позитано" 20 за водачи на червените листи. И очаквано местните структури не си мръдната пръста за тях. На места дори цели организации на БСП пристанаха на "Възраждане", довериха от партията на д-р Костадин Костадинов.

Оставка - скочи бясна вътрешната опозиция срещу Нинова. Не, отговори соцлидерът, а заместниците й обиколиха всички медии, за да кажат, че нищо драматично не се е случило и представянето на БСП е същото като на миналите избори. Е, без 35 000 гласа.

Едноцифреният резултат, който получи БСП, беше предвещан, заяви Калоян Паргов, член на Националния съвет на БСП и председател на учредения наскоро Стратегически институт за национални политики и идеи (СИНПИ). "За съжаление, проучването, което поръчахме на СИНПИ и което публикувахме на 23 септември, потвърди тази мрачна прогноза. Изборният резултат сбъдна нашите страхове, предвещаните мрачни прогнози, които имахме още от лятото и в края на коалиционното управление", каза Паргов.

На рождения ми ден идват повече хора, отколкото са гласовете за БСП, възмути се висшият социалист Кирил Добрев. Незабавна оставка на соцлидера поиска и Сергей Станишев, който дори даде знак, че може отново да се кандидатира за лидер на БСП. Станишев няма да играе за нов мандат като лидер на ПЕС. Той се връща в България и ще се бори за възкресяването на соцпартията.

Кулминация на напрежението на "Позитано" 20 бе писмо от прокуратурата, с което държавното обвинение по сигнал на Кирил Добрев поиска документи от Нинова, за да разбере защо тя отнема правото на Добрев да гласува на заседанията на националния съвет. Няма да дам и един лист, нека ме арестуват, скочи Нинова, обявявайки че Гешев заемал страната на вътрешната опозиция.

За капак се надигнаха и младите в БСП.  Промяната в БСП е наложителна и неизбежна. Имаме нужда от една нова посока, която изисква смяна на образа на БСП и категорични действия за обновление на левицата, обявиха младежите в специална декларация, искайки смяна на Корнелия Нинова.

Инфарктен пленум ще сблъска социалистите на 8 септември 2022 г. (събота) в знаковата зала "Александър Лилов" на "Позитано" 20. Заседанието трябва да се произнесе дали ще бъде свикан конгрес и как БСП ще отговори на поканата на ГЕРБ за разговори за кабинет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай