Симеон Славчев: Време е да върнем нормалността, справедливостта и държавността в България

Милиони българи страдат от немотия и доказателство за това са и последните данни на НСИ

Симеон Славчев: Време е да върнем нормалността, справедливостта и държавността в България | StandartNews.com

Симеон Славчев е роден на 14 юни 1978 г. Средното си образование завършва в 34-то СОУ "Стою Шишков" в София с профил история, литература и философия. Висшето си образование завършва в Технически университет - София и е инженер-магистър по "Индустриален мениджмънт". Завършил е "Академия за социална политика" на Института за социална интеграция и има придобита допълнителна професионална квалификация по "Управленски умения". Специализирал е "Политически мениджмънт" в Българското училище за политика към Нов български университет. Има над 16 години управленски опит, като мениджър и ръководител на проекти. През 2015 г. е избран за общински съветник в София и в мандат 2015-2019 г. е един от най-активните общински съветници в столицата, като се преборва за премахването на незаконния автобусен паркинг пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ и инициира и настоява за провеждането на местен референдум срещу изграждането на завода за изгаряне на отпадъци в центъра на София. Учредител и председател на политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие). Водач на листите на партия МИР за народни представители в 23 многомандатен избирателен район София и във област Бургас.

- Г-н Славчев, какви са основните целите на партия МИР за предстоящите предсрочни избори на 2-ри април?

- България се намира днес в морална криза и страда от повсеместна корупция, а българското общество е силно разделено. Милиони българи страдат от немотия и доказателство за това са и последните данни на НСИ, които показват, че 75% от българите не могат да покриват вече ежедневните си разходи. Всичко това може да се опише само по един начин - национална катастрофа и умишлен геноцид над българския народ от страна на всички политици, управлявали България през последните 33 години. Целта на партия МИР е да върнем нормалността, справедливостта и държавността в България и за разлика от всички други партии ние имаме конкретни предложения за решаването на всеки един от проблемите на страната и обществото. Основната ни цел по време на тези предсрочни избори е с реални действия да докажем, че в политиката има морал, експертиза, инициативност и родолюбие. Само така ще можем да мотивираме тези над 60 % от българските граждани, които традиционно не гласуват да отидат и да дадат своя глас. Основната цел и мисия на партия МИР за тези избори е да върнем надеждата на българските граждани и да започнем процеса по обединяване на обществото по национални цели и приоритети. 

- Как според Вас България ще излезе от сегашната политическата криза?

- Партия МИР предлага експерти от всички сфери заедно с браншовите организации да изготвят Национална програма за възстановяване и устойчиво развитие на България, в която да се разпишат както в краткосрочен, така и в дългосрочен план как ще се развиват всички секторни политики в страната. Предлагаме Националната програма да бъде подложена на широко обществено обсъждане и да бъде приета с национален консенсус от всички партии, граждански, неправителствени, браншови, работодателски и синдикални организации. Приетата с консенсус Национална програма да стане задължителна за изпълнение от всяко българско правителство и то да няма право да се отклонява от нея. Именно това ще гарантира както устойчивото икономическо развитие на България, така и излизането на страната от политическата, икономическата, социалната и моралната криза и успоредно с това ще даде дългосрочна визия, сигурност и стабилност. 

- Кои според Вас са най-важните приоритети и реформи, които трябва новото Народно събрание незабавно да предприеме?

- Партия МИР от повече от две години предлага национален консенсус и обединение около пет приоритета, които ще изведат България от икономическата, политическата и моралната криза и ще направят българския народ проспериращ и щастлив. Петте приоритета са на първо място работеща и ефективна икономика, на второ място излизане от демографската криза и връщане на българите зад граница в родината. Третият приоритет е оползотворяването на всички природни дадености на България в сферата на туризма, селското стопанство и логистиката. Четвъртият приоритет е реформа в съдебната система и административна реформа чрез въвеждането на електронното правителство, а петия приоритет, който предлагаме е балансирана външна политика. Партия МИР има готови проекти на закони по всеки един от петте национални приоритета и ще ги внесем още в първия работен ден на новото Народно събрание. Крайно време е общественият интерес да застане над личния и партийния и да върнем България там, където и е мястото - силна социална и индустриална държава със сериозно производство, с обработваема земя, земеделие, селско стопанство, животновъдство и туризъм. Трябва ни само политическа воля и държавническо и визионерско мислене и ще успеем.

- Как ще вдигнете българското земеделие и производство?

- България има природни дадености и имаме една от най-плодородните земи не само в Европа, но и в света и е крайно време да се изготви национална стратегия и проведе такава политика чрез която и един сантиметър българска земя да не остане засят и необработваем. Партия МИР подкрепя и застава зад плана “Кумчев”, чиято философия е спиране на кражбите и субсидии само за доказано произведена стока и само на реалните производители. Ресурсът, който се отделя в българското земеделие е около 2,5 млрд. лв. всяка година и е абсолютно достатъчен да осигурим храната на всеки българин и то на достъпни за него цени. Но голяма част от тези средства се крадат. Именно за това партия МИР застава категорично зад плана “Кумчев”, който гарантира реална продукция срещу субсидии, а не само отчетени декари на хартия. В условията на изострена геополитическа обстановка националния интерес на България изисква да осигурим продоволствената сигурност на страната, а това може да стане само с ясна краткосрочна и дългосрочна стратегия за развитието на земеделието, селското стопанство, животновъдството и производството на хранителни стоки. Партия МИР предлага незабавно да бъде обсъден и приет плана “Кумчев”, който ще възроди българското земеделие и гарантира продоволствената сигурност на България. До колкото знам голяма част от политическите партии са запознати и приемат също плана “Кумчев”. Ако някоя партия има друг план, който да води до същите или близки до резултатите на плана “Кумчев” в земеделието, нека да го представи, за да го видим и обсъдим. Важно е такъв план от страна да води до доказани и ефективни резултати и да бъде приет и приложен с консенсус от всички партии.

- Г-н Славчев как ще спрете инфлацията, спекулата и повишаването на цени на всички стоки?

- Инфлацията е резултат от повишаване цените на горивата и електроенергията, както и от спекулата с цените. За да овладеят и спрат покачването на цените и инфлацията партия МИР предлага три конкретни решения. На първо място България да вземе стратегическо решение за развитие на ядрената енергетика, което означава да се изгради 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" и да се построи АЕЦ "Белене". На второ място да се приеме закон срещу спекулата на цените в който да се запише, че при доказана спекула от страна на търговци или производители тяхната печалба се конфискува. Предлагаме също така правителството незабавно да договори с всички хипермаркети замразяването на цените на стоките за минимум 3 месеца. Всички тези мерки ще спрат обедняването на българския народ и ще свалят инфлацията и цените. 

- Как според Вас България може да защитава националния си интерес в тази напрегната геополитическа обстановка?

- България може да защитава националния си интерес само, ако стои на равни разстояния от всички големи сили, т.е., ако има балансирана външна политика. Ако си представим външната политика на България като равностранен триъгълник, в чиито ъгли стоят Брюксел, Вашингтон и Москва, то България трябва да стои винаги по средата и да не скъсява или отдалечава разстоянието от нито една от страните. Това на практика е балансираната външна политика и реална защита на националния интерес на България. Балансираната външна политика означава да възстановим отношенията си с Руската федерация. Нещо повече България не трябва да взима страна в пагубния за всички ни военен конфликт. Напротив - България трябва да бъде неутрална и като страна член на НАТО и Европейския съюз да настоява за мирното и дипломатическо решаване на конфликта в Украйна. Партия МИР категорично се противопоставя на опитите на определи политически партии да въвлекат България във войната. Категорично сме против страната ни да доставя оръжия или каквато и да е друга военно-техническа помощ за която и да от страните в конфликта. Няма нито едно доказателство в света, че мир се постига чрез доставяне и употреба на оръжия. Напротив, това е път към нови жертви, ново ожесточение и продължаване на войната. Мир се постига с разум, диалог и само и единствено с мирни средства, а не чрез предоставяне оръжие. 

- Какво отличава според Вас партия МИР от другите политически партии?

- На първо място това, което отличава партия МИР от всички останали партии е, че предлагаме конкретни, експертни и ефективни решения на всеки един от проблемите на България. Другото, което ни отличава е, че имаме различен подход и модел на правене на политика, където експертността, професионализма, инициативността и родолюбието са водещи. Това, което също ни отличава е, че търсим допирните точки, а не разделителните линии в българското общество. С всички наши действия и личен пример, който даваме ежедневно целим да накараме българите да погледнат в страни от всички партии и политици на статуквото и да видят, че има друг и различен избор, който е реалната алтернатива и изхода от политическата и моралната криза. Партия МИР подава ръка на всеки, който е загрижен за морала, интелекта и развитието на българската нация да обединим усилия, защото българската история е доказала, че само когато е единен българския народ успява да постигне всяка своя цел и национална кауза. 

БЮЛЕТИНА №16

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай