Партията "Не подкрепям никого" почти влезе в парламента

Над 60% от гласоподавателите избраха да не упражнят правото си на вот

Партията "Не подкрепям никого" почти влезе в парламента | StandartNews.com

Вече знаем кой печели изборите за Народно събрание в България. Разполагаме и с данни за това кои партии влизат в парламента и каква подкрепа получават те. Същинската новина обаче е малко по-различна.

Над 60% от гласоподавателите са избрали да не упражнят правото си на вот. Причините за това са най-различни - недоверие в политическите елити, незаинтересованост или нежелание. Мнозина казват, че "просто няма за кого да гласуват".

Така групата на негласувалите се превръща едновременно в най-големия победител и най-големия губещ от изборите на 2 октомври, пише Dir.bg. Тя няма да получи представителство в парламента. Вследствие на това възгледите и интересите на 4 милиона остават на заден план.

 Интересна е и ситуацията при партиите, спечелили битката за влизане в парламента. Първата политическа сила събира реална подкрепа от около 9% от гражданите с право на глас

Партии, чиито експерти редовно участват в телевизионни предавания, имат медийна подкрепа и разполагат със значителен финансов ресурс, успяват да съберат доверие от едва няколко процента.

Евентуална коалиция, без значение от партиите в нея, би представлявала около 20% от българите. 

 От 1990 година досега процентът на негласувалите почти винаги расте. Разочарованите от политическия процес у нас стават все повече.

На първите избори за Велико народно събрание през лятото на 1990 година гласуват 90% от избирателите. Година по-късно до урните отиват над 83%.

"Негласуващите" за пръв път печелят изборите през 2014 година. Оттогава насам избирателната активност два пъти е била над 50%, но никога над 55%.

Ако от уравнението извадим контролирания вот, ще се окаже, че по убеждение гласуват още по-малко на брой хора. 

На този фон протестната опция в бюлетините "Не подкрепям никого" отбеляза най-високия си резултат - 3.5%, и беше близо не само да задмине "Има такъв народ", а и да влезе в парламента.  "Не подкрепям никого" събра 87 634 гласа - незначително по-малко от подкрепата за нея през 2017 г. след въвеждането й. Но заради избирателната активност тогава числата бяха равни на 2.5%, а сега - 3.5%. Миналия ноември "Не подкрепям никого" получи 35 745 гласа. През юли - 35 201, а април - 47 749.

Истинският победител на изборите са губещите! Колаж: С. Върбанова, Dir.bg

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай