"Не подкрепям никого" стана партия

ГЕРБ, "Възраждане" и "Български възход" дръпнаха гласове от "Промяната"

"Не подкрепям никого" стана партия | StandartNews.com
  • ГЕРБ, "Възраждане" и "Български възход" дръпнаха гласове от "Промяната"

Младите пасуваха на 2 октомври. Едва 14,6 на сто от тях застанаха пред машините за вот, отчете „Галъп“. На 4 април 2021 г. 18,2% от общия вот бе в групата 18-30 г. На 11 юли 2021 г. делът на младите бе 15,6%, а през ноември – 15,4 на сто. Това до голяма степен определя и оставането на ПП зад ГЕРБ – доколкото именно ПП е избор на младите, отбеляза още "Галъп".

"От 4 април насам, през лятото, през ноември дори, когато имаше солиден млад вот, до ден-днешен, постепенно спада делът на участващите млади хора и това се отрази според мен, съществено на факта, че "Продължаваме промяната" останаха на второ място с над 5% пункта разлика", коментира Първан Симеонов. И допълни: "Знаем, че "Продължаваме промяната" е формация, която кампанираше главно сред потенциален млад вот в столицата и големите градове.".

Рекорден брой хора са гласували, отбелязвайки "Не подкрепям никого". Тази активна гражданска позиция, с който българите не избират партия, но и не позволяват гласа им да бъде преразпределен между формациите, преминали 4 процента, е заявена от над 90 000 души. 3,4 на сто от българите са избрали тази опция, съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов и допълни, че резултатът стига за почти цяла парламентарна група. На следващите избори това квадратче може да спечели, коментира Томов.  

Една четвърт от хората са решили в последния момент за кого ще гласуват.

Според изследването на "Галъп" изгубените от "Продължаваме промяната" гласове са отишли към "Български възход", "Възраждане" и ГЕРБ. Една трета от гласовете на "Български възход" са от "Продължаваме промяната", хората на Стефан Янев са взели и 10 000 гласа от БСП.

Други 40 000 гласа от "Продължаваме промяната" са отишли към "Възраждане", които удвояват резултата си в сравнение с предходния парламентарен вот. Има и 30 000 преминали към ГЕРБ.

"Ще се изненадат всички, които смятат, че профилът на "Възраждане" е просто радикален. Не е такъв. Той е протестен и затова е шарен. В никакъв случай или поне не изцяло маргинализирани хора. Градски вот е това, не е възрастен, не е необразован. Няма някаква изкристализирала физиономия, не са само русофили. Само русофили са БСП. БСП ще трябва да се отваря към нови публики, а в момента това не се случва", коментира още Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай