Четвъртък,

МВнР с новини за секциите в чужбина

От: Агенция Стандарт -
1155
МВнР с новини за секциите в чужбина
A
A
A

За предсрочните парламентарни избори на 2 октомври в чужбина ще бъдат разкрити 734 секции за гласуване. Това обяви служебният външен министър Николай Милков.

Той напомни, че срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната е до 6 септември и заяви, че в зависимост от техния брой могат да бъдат разкрити още секции извън граница. По данни на МВнР се очаква да бъдат разкрити 750 секции в над 60 държави. Ситуацията е такава, че секциите в чужбина се разкриват служебно, на база данни от предишни избори, каза още Милков. 

Относно разкриването на секции за гласуване на територията на Украйна, министър Милков обясни, че тази седмица предстои заминаването на работна група, която да установи ситуацията и условията за възобновяването на работата на посолството ни в Киев. Според него е възможно да има прекъснати комуникации като телефони, интернет, вода. По думите му чак след като бъде възобновена дейността на консулската ни служба, може да се мисли за отваряне на секции, като това зависи от активността на хората.

Милков обяви, че досега обикновено за разкриване на секции са били подавани около 100 заявления за гласуване за двете ни посолства – в Киев и в Одеса. По-рано тази седмица на брифинг в МВнР беше обявено, че за гласуване на територията на Украйна са били постъпили едва 7 заявления. 

По темата за присъединяването на България към Шенгенското пространство Милков заяви, че това е "стар и болезнен проблем" в българската политика, като подчерта, че от служебния кабинет работят на административно ниво. Той отбеляза, че налице са вече положителни нагласи от другите страни членки.  

На въпрос, свързан с европейската солидарност, Милков заяви: "Не бих идентифицирал такава пряка опасност от разделяне на Европейския съюз от политиките, които той е определил. Това е стара стратегия на Москва. Още през Студената война, тя се опитваше да вбива клинове между САЩ и Европа и вътре в самата Европа, с цел засилване на нехомогенността в политическите възприятия и позиции на европейските държави", каза той. 

"Натрупалите се кризи, с които се сблъсква ЕС, като започнем от пандемията, прекъсването на веригите за оставки, недостига на основни стоки, липсата и повишаването на енергийните суровини, разкрива нови слабости, които ние трябва да преодолеем, за да постигнем една по-конкурентна хомогенна и единна Европа", каза още служебният министър, съобщи БНР.

По думите му тези кризи изискват спешно пренастройване на съществуващите в момента инструменти и политики в областта на сигурността и отбраната, но и в сектори като енергетика, икономика, климат. Необходимо е да се направи така, че да се постигне устойчивост на веригите за доставки на различни суровини в Европа, чрез създаване на нови партньорства, добави Милков. 

Във връзка с визитата на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в България в понеделник, външният министър заяви, че на масата за разговори ще бъдат поставени всички въпроси от двустранен интерес.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com