Хора колкото жителите на голям град с червен картон за политиците

650 000 решили да гласуват в последния момент

Хора колкото жителите на голям град с червен картон за политиците | StandartNews.com

* 650 000 решили да гласуват в последния момент

* В протесния вот преобладават жените

* Младите избират ПП-ДБ, ДПС и ИТН, пенсионерите предпочитат БСП 

Седмица след изборите анализите на резултатите от вота на 2 април продължават. Какъв е профилът на хората, дали червен картон на политиците?

Те са млади, образовани, жители на столицата или големите градове, гласуващи с машина. Преобладават жените. Това са гласоподавателите, зачертали квадратчето "Не подкрепям никого". На тези избори т.нар. "протестен вот" счупи рекорд - така са гласували 108 842 души, което ако беше вот за политическа сила, щеше да ѝ отреди шесто място.  Броят им е колкото населението на един средноголям град у нас. За сравнение, според последното преброяване в Стара Загора живеят 124 599 души, в Русе - 133 813, в цялата област Добрич - 114 734, а в област Враца - 90 634.

"Не подкрепям никого" е шеста сила и сред гласувалите в чужбина с 4543 гласа. Профилът на избралите протестния вот бе очертан в изследването на социологическата агенция "Галъп Интернешънъл" за „Нова броудкастинг груп“, БНТ, БНР и „Инвестор.бг“.

„60% от избиращите тази опция са жени, почти 1/3 са на възраст до 30 години. Отличително е по-високото образование, жители на столицата или големите областни центрове. Това са активни, млади, образовани, интелигентни хора, разочаровани от политическите партии, с ниско доверие в тях, но с желание да се включат в обществените процеси", обясни социологът от „Галъп” Яница Петкова.Измежду предишните партийни предпочитания на тази група личи повече ПП, отколкото другата голяма сила ГЕРБ.Полето "Не подкрепям никого" беше въведено с промените в Изборния кодекс от 2016 г. Тези гласове не се отчитат като резултат за участник в изборите и се вземат предвид единствено за избирателната активност.

Млади и стари

В демографския профил на избирателите изпъкват три формации, които имат по-млад електорат - това са ПП-ДБ, ДПС и "Има такъв народ". Според изследването на "Галъп" най-голям процент от гласувалите за тях са между 18 и 30 г. Следващата възрастова категория избиратели - между 31 и 60 г., са пуснали вот за ГЕРБ-СДС и "Възраждане". В категорията над 60 г. пък са 25% от симпатизантите на БСП. Така столетницата запазва своята позиция на водеща партия сред избирателите в пенсионна възраст. Аналог може да се търси при "Левицата", като една четвърт от респондентите са над 60 години.

Мъже и жени

По отношение мъже-жени, "Възраждане" има преимуществено вот от силния пол. Такива са също ДПС и ИТН. При ПП-ДБ преобладават жените, а при ГЕРБ-СДС силите са почти изравнени с лек превес на дамите. В областните центрове конкуренцията между първите две коалиции е много отчетлива. Но свои привърженици там имат и "Възраждане", и БСП. "Според образователния статус - повече висшисти са гласували за ПП-ДБ, това са 65% от техните гласоподаватели. При ГЕРБ-СДС дяловете на хората с висше и средно образование са разпределени почти поравно. При "Левицата" 2/3 от гласоподавателите са с висше образование.В София коалицията ПП-ДБ отчетливо побеждава ГЕРБ. Градовете са оспорвани между двете сили.От селата са най-много от гласоподавателите на ДПС.

Преливане на гласове

Около 100 000 са новите гласове, които "Възраждане" печели на изборите (общо 356 хил.), като близо 1/3 от тях идват от хора, които преди това са гласували за "Продължаваме промяната". Останалите са от негласували на миналите избори, в това число и гласуващи сега за пръв път, гласували предния път за ГЕРБ или за БСП и т.н.

Как ИТН стъпи на бариерата? 

Първият прочит показва, че около 70 хиляди от хората на ИТН са такива, които и предния път са гласували за тази партия – това явно е базисната нейна подкрепа. Сред останалите дялове от подкрепата им личат около десетина хиляди, идващи от ПП. Така, в крайна сметка, се оказва, че тези около 80 хиляди гласа по-малко от механичния сбор на ПП и ДБ се коренят може би в донякъде по-ниското гласуване на ДБ, но пропорционално повече – на ерозия в подкрепата на ПП и пренос на гласове от ПП в посока на други, главно протестно и наказателно звучащи, формации.

В последния момент

Както и на миналите избори, общо 25,2% са взели решението в последните дни или в последния ден. Това са условно около 650 хиляди души. Този тип избор е осезаемо застъпен при партии като „Възраждане“ и ИТН, например.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай