Костадин Костадинов: Моето място е в България

Всеки, който защитава националните си интереси, е обявяван за руски агент

Костадин Костадинов: Моето място е в България | StandartNews.com
  • Европейският съюз в този вид заплашва европейската цивилизация
  • Когато победи Тръмп, никога повече няма да имаме господари, а само съюзници
  • Всеки, който защитава националните си интереси, е обявяван за руски агент
  • Ако ЕС ни е изгоден - ще членуваме, ако не е изгоден - няма да членуваме
  • Трябва да се вдигнат санкциите срещу Русия заради индустрията, която е на ръба на оцеляването
  • Когато не гласуват, хората подаряват властта на престъпници, казва лидерът на "Възраждане" д-р Костадин Костадинов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ
     
  • - Г-н Костадинов, започна надпреварата за 50-ото Народно събрание. Каква кампания ще прави "Възраждане"?

    - Кампания, която има за цел да изкара колкото може повече хора да гласуват, защото най-големият проблем, който ние виждаме, е свързан с апатията, нихилизма и отчаянието сред българите. Заради това и избирателната активност е ниска и накрая бъдещето на България се определя от хора, които продават вота си за 200 лв. или са буквално заплашени от местните партийни или икономически олигарси, че ще останат без работа. Това повече не може да продължава, затова ние сме си поставили за цел да мобилизираме максимален брой хора, които да излязат и да гласуват, дори и да не гласуват за "Възраждане". Просто искаме да обясним на хората, че властта е в техните ръце и когато не гласуват, те буквално я подаряват в ръцете на престъпници и негодници.

    - Голямата цел на партията е по-добър живот за българските граждани. Какви икономически мерки за това предлагате?

    - Веднага мога да кажа една много простичка мярка, която, ако бъде направена, ще доведе до едно бързо и несимволично увеличаване на БВП на държавата - отмяна на санкциите срещу Руската федерация. Защото е много интересно как всички са много загрижени за българската държава и същевременно това, което правят, е да унищожават икономически предприемачите в България като налагат дори силови ограничения за отношения с Руската федерация. Ние настояваме тези санкции да бъдат прекратени, премахнати, вдигнати и да се създаде държавен компенсаторен фонд, който да обезщети българските предприемачи за загубите, които претърпяха в резултат на санкциите, наложени от България заради американския диктат. Разбира се, можем да кажем и още много други мерки, но това е една много бърза, не символична при това, не много скъпа мярка, която ще доведе най-малкото до възстановяване на една част от българската индустрия, която в момента буквално се бори за оцеляването си.

    - Какъв според Вас ще е 50-ият парламент? Има ли партии, с които "Възраждане" може да си партнира или отново ще играете самостоятелно?

    - Ние имахме и в предишното Народно събрание много добро партньорство с другите опозиционни политически партии. Можем да разговаряме с всички, без ДПС, защото това не е партия, а пета колона на Турция. 

    Това обаче, че сме готови да разговаряме с другите политически партии, далеч не означава все още партньорство, защото ние поставяме условия. Условията ни са пет - провеждане на референдум за запазване на българския лев и за членството на България в НАТО, прекратяване на санкциите срещу Руската Федерация, прекратяване на оръжейните доставки за Украйна и гарантиране, че няма да бъдат пратени български войници в Украйна, и създаване на преговорен екип за предоговаряне условията за членство на България в Европейския съюз. Както знаете, в момента членството на България в Европейския съюз не отговаря на икономическите и националните интереси на страната ни.

    - Твърдите, че Европейският съюз е заплаха и за европейците, и за българите. По какъв начин бихте желали да го видите реформиран и Вие можете ли да го реформирате?

    - Разбира се, че можем! Затова пращаме наши представители в Европейския парламент. Ние имаме наши партньори и съюзници, с които заедно ще бъдем доста по-силни и ще бъдем фактор. Даже не говорим за реформиране, а за връщане към корените. Европейският съюз е замислен като икономическа и културна общност, в която хората да могат да търгуват свободно, да пътуват свободно и да запазят своята национална идентичност, без някой да заплашва другия. В момента нищо от това не е налице. Европейският съюз се превръща в европейска свръхдържава, която заплашва изключително много европейската цивилизация и поради тази причина, ние считаме че той трябва да бъде изцяло предоговорен. Ако това обаче на нас ни се откаже, тогава ние ще настояваме за свикване на референдум за напускането на България.

    - През април Институтът за пазарна икономика публикува доклад, според който за последните 20 години България е забогатяла двойно, най-вече благодарение на членството си в Европейския съюз. Защо да е лошо за България да членува тъкмо в този Европейски съюз?

    - България, в интерес на истината, не спира да забогатява в последните 150 години. И това е нормален процес, защото ние имаме икономически растеж и той можеше да бъде много по-голям, ако не бяхме в Европейския съюз, и това не трябва да се подценява. Защото този анализ казва, че България е забогатяла двойно, аз пък мога да кажа, че ако не беше в Европейския съюз, щеше да забогатее тройно или четворно. И ще ви кажа веднага защо! Защото, след като България влезе в Европейския съюз, заради политиката на Европейския съюз, заради нашия договор за членство, една голяма част от българските предприемачи фалираха, българското земеделие започна да се развива изцяло като монокултурно - в резултат на това ние внасяме на практика 80% от храните си. Една голяма част от българското производство беше унищожено заради притока на "по-качествените" и по-евтини европейски стоки, които вече не бяха спирани със защитните вносни мита. Ето защо анализи като този на ИПИ (Института за пазарна икономика) са изключително подвеждащи и манипулативни.

    - Наскоро по покана на "Възраждане" в България бяха депутати от Алтернатива за Германия, които заявиха, че ви симпатизират. С кои други европейски партии ще сте съмишленици в новия европарламент?

    - На 12 април ние направихме една конференция в София, където присъстваха представители на девет европейски държави, от които три не бяха членки на Европейския съюз. Другите шест държави обаче имаха свои представители и съответно са членки на Европейския съюз. С тях и с други наши партньори, които не можаха да присъстват, водим разговори в момента за създаване на група в Европейския парламент.

    - Номинираната за евродепутат Рада Лайкова започна кампанията си от Вашингтон след среща с хора от екипа на Тръмп. Обяви, че ще правите заедно международни форуми и ще има дългосрочно сътрудничество. Как това се вписва в основния ви враг - евроатлантизма?

    - Оказа се, че ние всъщност имаме абсолютно една и съща реторика с Републиканската партия в Съединените щати, защото когато ние говорим за това, че България трябва да излезе от НАТО, сме обвинявани едва ли не, че сме руски агенти, но всъщност това го каза и самият Доналд Тръмп. Той каза същото нещо и по отношение на Съединените щати. Разбира се, това не пречи на пропагандата и той самият да бъде изкарван руски агент. Истината е, че всеки един, който иска да защити демокрацията и националните си интереси, е изкарван руски агент. Преди дни беше прострелян и словашкият министър-председател, който защитаваше националните интереси на Словакия. Истината е, че в момента България, пък и светът, се намира на прага на много сериозен, световен военен конфликт и наистина трябва да се борим за това здравомислещите сили да надделеят над фашизма и тоталитаризма. А пък когато победи Тръмп, ще имаме вече един много силен и много сериозен партньор, с когото можем да водим равноправни разговори, защото ние не искаме да имаме господари, никога повече, а само единствено партньори и съюзници.

    - Защо не сте водач на евролистата на "Възраждане"?

    - Защото мястото на всеки политически лидер е в неговата родина. Ако иска да управлява държавата си, разбира се. Ако не иска, а просто търси място в европейския парламент, това вече е нещо съвсем различно. Моето място е тук, в България.

    - От България - вън от Европейския съюз към Европейски съюз - изгоден за България. Как стана тази трансформация?

    - Винаги сме казвали, че Европейският съюз трябва да бъде предоговорен, и ако не може да се случи или не ни разрешат, тогава да напускаме. А Европейският съюз трябва да бъде разглеждан единствено и само през призмата на националните ни интереси - ако той ни е изгоден - ще членуваме, ако не ни е изгоден - няма да членуваме. Първо, защото в Европа има и друг европейски съюз - това е Европейската асоциация за свободна търговия, която обединява четирите най-богати държави в Европа, а именно - Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Така че има и друга организация, към която можем да се присъединим, стига да искаме. И второ - има и други съюзи, като БРИКС, който вече е най-голямата, най-силна и най-богата световна организация. Тя отдавна вече е по-силна и по-голяма от Г-7. Така че, когато разсъждаваме по този начин, че едва ли не извън Европейския съюз няма живот, всъщност обслужваме чужди национални интереси и разпространяваме пропаганда, при това безкрайно глупава и нескопосана.

    - Искате отпадането на екотаксите в България. Не е ли популистко? Няма ли да застраши приходите в бюджета?- Не разбира се, по никакъв начин.
     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай