Петък,

Здравните мерки за вота. Условията

От: Редактор -
320
Здравните мерки за вота. Условията
A
A
A

Правилно носене на защитна маска за лице, спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м, периодична дезинфекция на ръцете,периодична дезинфекция и на контактните повърхности, в това число и на пода в секциите.

Това са основните противоепидемични мерки за вота на 14 ноември, става ясно от решение на ЦИК, съобразено с указанията, одобрени от здравния министър и главния държавен здравен инспектор.

Кметовете на общини и областните управители трябва да осигуряват необходимите материали за спазване на основните мерки: маски, ръкавици, дезинфектанти, етилов спирт 75%, безконтактни термометри, сапуни, белина, кошове за отпадъци, полиетиленови пликове за отпадъци, салфетки, влажни кърпи и други.

Ако е възможно трябва да се обособят отделни входни и изходни еднопосочни коридори в сградата, както и да се извърши тяхното подходящо маркиране. Трябва да има и пропускателен режим на входа на сградата, така че да се избягват струпвания на избиратели. Местата за изчакване трябва да са маркирани, за да се осигури нужната 1,5 метра дистанция.

Предвижда се да се осигуряват ръкавици за избирателите в изборното помещение, както и дезинфектант за ръце на входа на сградата и в секцията.

Екраните на машините за гласуване и смарт картите се почистват периодично само със 75% етилов спирт. Забранява се използването на други дезинфектанти или материали за почистване на екраните.

Химикалките за полагане на подпис в избирателния списък да бъдат подредени така, че избирателят да може да я вземе сам, без да има пряк контакт с членовете на СИК, под техен надзор и ръководство. След употреба, използваната химикалка се дезинфекцира.

Както и за предишните избори, на членовете на СИК и РИК ще им бъде мерена температурата. Те също ще разполагат с ръкавици, които периодично ще се сменят и ръцете се дезинфекцират или измиват със сапун.


Всички новини от категория Избори 2 в 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com