Цвета Галунова: Възраждане ме спечели с идеята за силна България

Личната ми кауза е да възродя българското село и поминък, казва Цвета Галунова

Цвета Галунова: Възраждане ме спечели с идеята за силна България | StandartNews.com
  • Държавата трябва да увеличи финансирането за раждане и отглеждане на деца, иначе изчезваме
  • Загубих шахматния си клуб, затова предприех нещо голямо - политиката
  • Ако загубим България, всички партии и народът ни отиват в небитието
  • Продавах плодове и зеленчуци, за да оцелея в Ковид кризата

Международната майсторка за жени Цвета Галунова е психолог по образование, магистър по връзки с обществеността и професионален треньор по шах от 2013 г.  В състезателната си кариера е шампионка на България във всички възрастови групи и дълги години е сред най-добрите шахматистки и на световната сцена при момичетата в своята възрастова група. Днес Цвета Галунова се впуска в политиката. Тя е кандидат за народен представител на партия Възраждане от Велико Търново.

  • Личната ми кауза е да възродя българското село и поминък, казва Цвета Галунова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-жо Галунова, защо един шампион по шах и психолог по образование като вас решава да се занимава с политика?

- Години наред градих живота си, като умишлено се стремях да страня от политиката, за да не измествам фокуса от каузите, за които се борех. Въпреки че винаги съм имала отношение към това, което се случва с България, се опитвах да постигам целите си по неполитически път. През изминалата година и половина обаче политиката започна да се занимава с всички нас. Хиляди хора останаха без работа, а психическите травми от масовата паника и психоза, които преживяваме в момента са по-силни от всякога. Аз също трябваше да променя драстично начина си на живот и препитание. Ограничителните мерки затвориха шахматната ми школа, в която бях вложила цялата си енергия през последните 8 години. Положението бе тежко, но аз неистово исках да докажа на себе си и дам пример на околните, че вместо да се отчайваме, оплакваме и предаваме, трябва да предизвикаме себе си с ново начинание.Прекарах тежка и интересна зима, продавайки плодове и зеленчуци на централния пазар във Велико Търново. Гмурнах се в един изцяло различен свят, в който, за да оцелея, ми се наложи да изляза далеч отвъд зоната си на комфорт. Научих ценни уроци и осъзнах колко тежко живеят много хора в България. Светът ми се разтърси, но това ме мотивира да търся нови решения.  Виждайки затъването на България, усетих необходимостта от това да предприема нещо по-голямо. Така стигнах до политиката. Защото в професионалната си кариера като шахматист съм свикнала да водя достойни и честни битки в интелектуалния спорт. Влязох в поредната битка на своя живот. Този път няма да се боря зад черно-бялата дъска, а ще се изправя пред най-голямото предизвикателство в живота си - каузата за спасението на България!

- Как и защо избрахте партия Възраждане?  

- Във Възраждане припознах ценностна система, която резонира с моята. Идеалът за силна, независима, обединена и благоденстваща България спечели моето сърце. Като педагог, психолог, треньор и човек, който постоянно е сред подрастващите, виждам необходимостта от това да се дава добър пример. Децата са нашата надежда за бъдеще, а за Възраждане правилното им възпитание и образование са основен приоритет, зад който аз заставам. Вярвам, че изборите, които всички ние правим днес, ще изградят света, в който ще живеят те утре. В редиците на Възраждане аз виждам хора като мен: с морал, кауза и неистово желание да се борят за благото на Родината ни. Смятам, че е крайно време решенията в България да започнат да се вземат от българи, а не от чужди посолства. Искам младите да спрат да се редят на опашка по границите в търсене на по-добри перспективи, а за България да се говори с уважение и достойнство. Възраждане обединява всички нас - съвременните възрожденци, със своите политики и каузи и вярвам, че именно Възраждане е инструментът, който ще ни помогне да се преборим за мечтаната и просперираща България.

- Възраждане има специална политика за преодоляване на демографската криза. Кои са първите мерки, които държавата трябва да предприеме?

- Преодоляването точно на тази криза изисква и най-много време. Сякаш тук страната ни е затънала най-трайно. Ние изчезваме като население. Официалните статистики го показват. Скоро ще имаме и резултатите от преброяването, които ще дадат още по-ясна представа. Мерките за демографската криза, разбира се, трябва да са икономически, но не само. Безспорно държавата трябва да увеличи финансирането за раждане и отглеждане на деца и да стимулира многодетните български семейства с финансови и други средства. Без това няма как да се мине. Да се дадат повече гаранции за запазване на работните места по време на първите 2-3 години от периода. Демографската криза обаче се преодолява и с връщане на някои от хубавите традиции в българските семейства. Идеята, че всеки трябва да остави диря след себе си, да отгледа достойно, възпитано, родолюбиво поколение, трябва да се пропагандира. Отделно от това трябва да обърнем внимание на огромното количество българи, които по една или друга причина са останали извън границата на родината ни. България трябва да създаде подходящи условия, които да върнат милионите български емигранти. Също така Възраждане иска да улесни процедурите за получаване на българско гражданство за нашите сънародници от българските общности, които са извън граница.

- Очаква ни изключително тежка в икономически план зима. Какви мерки в помощ на младите семейства предвижда Възраждане?

- Този въпрос е в тясна връзка с предишния. Държавата преди да помага, може би трябва да не пречи на младите. Какво имам предвид? Младите са инициативни хора. Те участват в културни, спортни, обществени мероприятия. Част от тях искат да развият и свой бизнес. Тук именно е мястото на държавата и на местните власти, които да улесняват, а не да създават пречки пред инициативността им.От другата страна са възрастните хора, отдали десетки години труд за благото на страната ни, и смятам че те не трябва да бъдат оставяни на произвола на съдбата. В тежките условия на настъпващата зима държавата трябва да влезе в ролята си и помощ да получат не само младите семейства, а всички социално слаби членове на обществото.

- Какви са Вашите лични каузи, с които тръгвате към 47-ия парламент?

- Вече споменах, че съм свързана с шахмата, който е интересна симбиоза между спорт, наука, изкуство и култура. Искам да спомогна за усъвършенстването на нормативната база в тези сфери, за въвеждането на добри практики за занимание със спорт и културни дейности. Спортът и културно-духовната сфера ще ни направят по-добри. Често говорим за икономически кризи, катастрофи, изоставане, а забравяме, че може да живеем и по-пестеливо, но да бъдем по-духовно богати.Имам и една своя специална кауза - възраждане на българските села. Защото там положението е повече от трагично. Като изключим населените места, които са подходящи за курортна дейност и тези, които са близо до големите градски центрове, то другото е разруха като след война. Пътувам често из района на Велико Търново, пътувам и по другите части на родината ни и съм потресена от гледките на изоставени читалища и училища - тези някогашни стожери на българщината. В съседство до тях често има полуразрушени стопански постройки, къщи, забравили отдавна човешките стъпки. Гледам ги често със сълзи на очи. Защо в мъртвите сгради няма живот? Урбанизацията уби духа и живота в малките селища. Тук се разхождат само сенките на миналото и укорително ни питат толкова ли са излишни тези населени места? Имаше проекти, програми, а почти нищо не се случи за съживяването им. Сякаш тези средства потънаха. Разрушената инфраструктура няма да се възстанови с десетилетия, но трябва да се започне от някъде. Вярвам, че връщайки поминъка на хората в малките населени места, ще спомогнем за тяхното възраждане. Все повече млади хора проявяват интерес към живота на село. Възраждане ще работи за създаване на стимули те да намират поминък и да остават там за постоянно. Също мисля, че хората, които живеят на село, макар и застаряващи предимно, се нуждаят от културен живот, който да ги поддържа и обогатява духовно.

- Велико Търново има огромно културно-историческо наследство и въпреки това културно-историческият туризъм в града не може да излезе извън рамките на традиционните обекти Царевец, Трапезица, Самоводска чаршия. Какво трябва да се направи, за да се превърне Търново в световна дестинация за културно-исторически туризъм?

- Този въпрос ми е голяма болка. Пътувайки по чужбина констатирам, че малко се знае за държавата ни, а още по-малко за региона и родния ми Велико Търново. Трябва да се намерят пътища постигнатото до момента да се надгради. Нужна е по-ефективна реклама на всичко, което историята ни е дарила и оставила за поколенията. Тук са големите резерви. Със сигурност ще се намерят хора, които да кажат, че е направено много.  Може, но не е направено достатъчно. Велико Търново чрез своите най-активни представители в културата, спорта, науката и бизнеса може да направи много повече за разгръщане на рекламния потенциал на района. За улесняване на достъпа е важна и транспортно-комуникационната система. Доизграждането на магистралата, скоростните пътища, въздушния транспорт. Без транспортни комуникации туризмът ще остане на сегашното си ниво, независимо дали е културно-исторически, спортен, конгресен и т.н.Великотърновският регион извън областния център дава големи възможности за развитие на много видове туризъм: селски, винен, културен, дори и СПА туризъм. Това са все възможности, които не са активно развити в момента.

- Кандидатирате се от Велико Търново. За решаването на кои неотложни проблеми на старопрестолния град ще работите?

- Някои вече споменах. Велико Търново обаче има наболели проблеми: липсата на център и презастрояването. Градът буквално е задръстен от липсата на парко места и няма достатъчно зеленина. Това пречи и на туризма, пречи гражданите да дишат спокойно, когато се разхождат някъде в т.нар. централна зона.  Тук има много работа.

- Като шахматист как бихте описали политическата шахматна дъска в момента и кой е печелившият ход на Възраждане?

- Повече от половин година държавата е поставена в политически цуг-цванг, което на шахматен език означава липса на полезен ход. Сега, заедно с гражданите, ще търсим този спасителен ход, за да възродим България. Трябва да се направи работещ кабинет под строгия контрол на парламента. Партиите трябва да съумеят да съчетаят партийната си дейност с компонентите на разумния компромис в името на държавността. Политиците трябва да пренебрегнат личния егоизъм и да разберат, че зад тях стои нещо много по-голямо и по-важно, а именно България. Защото, както в шаха, когато царят бъде матиран, всички фигури отиват в кутията, заедно с него. Така и, ако загубим България, всички партии, както и всички ние като народ, ще отидем в небитието, заедно с нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай