Цонев: Прокопиев ме изгони от СДС, Доган ме покани в ДПС

Ще продължим да изобличаваме задкулисието, каза зам.-председателят на Движението

Цонев: Прокопиев ме изгони от СДС, Доган ме покани в ДПС | StandartNews.com

Ще продължим да изобличаваме задкулисието. Това категорично заяви в предаването "Лице в лице" по бТВ зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

Много факти ще излязат наяве. Ние продължаваме да питаме, да правим своите разследвания със средствата, които са ни дали законът и Конституцията в България, подчерта той.

Служебният кабинет е назначен от задкулисието, от царя на задкулисието, който даде много министри на Радев - Иво Прокопиев, категоричен бе Цонев.

Задкулисие е когато не участваш във властта, а я редиш, обясни Йордан Цонев действията на Иво Прокопиев и кръга "Капитал". За разлика от него Делян Пеевски, който е водач на листите на ДПС във Велико Търново и в Благоевград, участва в управлението като депутат, участва с лицето и името си, попълва своите имуществени декларации по закон, многократно е бил проверяван, припомни Цонев.

И заяви, че като бизнесмен Прокопиев се отчита само пред НАП, а финансовото и имотното му състояние е тайна за обществото. А ние, депутатите - навсякъде се отчитаме. Максимално публични сме и така трябва да бъде, каза Цонев.

Много преди Пеевски да се появи на сцената, кръгът "Капитал" работи по този начин - задкулисно. Това е причината да се разцепи и СДС, и НДСВ. Аз съм свидетел на нещата, които се случиха в СДС, групата "Капитал" е виновна за това, подчерта Йордан Цонев.

"Прокопиев ме изпъди от СДС. Аз сам отидох в ДПС, г-н Доган ме покани", каза Йордан Цонев в отговор на въпрос на Цветанка Ризова.

Когато говорят за Пеевски искаме да говорят с факти, настоя още Йордан Цонев и подчерта, че причините за санкциите по закона "Магнитски"  са родени в кръга "Капитал" и по лобистки канали са стигнали до САЩ.

След това министрите на Прокопиев направиха черни списъци в България при положение че Европейската комисия излезе с категоричната позиция, че санкциите по закона "Магнитски" са неприложими у нас. Незаконно направиха български черни списъци и вкараха в тях над 200 фирми и хора, които ги няма в санкциите "Магнитски". С едно писмо накараха банките да им спрат сметките, въпреки че Европа каза, че това не е законно, възмути се Йордан Цонев.

Зам.-председателят на ДПС коментира и скандала с двойното гражданство на Кирил Петков, посочвайки, че за първи път Конституцията се нарушава по особено нагъл начин.

Никой не се заяжда с канадското му гражданство. Заяждаме се с това, че е излъгал и не спазва Конституцията, каза Цонев и припомни клетвата, която депутатите и министри дават.

Кирил Петков изпълни ли клетвата си? Президентът изпълни ли си клетвата? Как се наричат хората, които престъпват клетвата, която са дали - клетвопрестъпници, заяви Йордан Цонев и подчерта: "Конституцията е нашият символ на държавността, хубава или лоша тя е нашият обществен договор. Кой си позволява да нарушава Конституцията и така да отива на избори? Срещу какво?".

Зам.-председателят на ДПС изброи основанията за номинацията на лидера на Движението за президент на България. Издигнахме г-н Карадайъ по много причини. Основната е, че ДПС е партия призната в Европа и в света - в либералните среди, каза Цонев. И припомни, че Илхан Кючюк е президент на АЛДЕ, групата, в която има над 30-40 партии, 8 европейски премиери са от либералните среди, президентът на европейската либерална младеж е депесарка - Антоанета Асенова. Един от основните европейски либерални принципи е, че различията се толерират, за да има многообразие, подчерта Цонев. И изтъкна личните му качества.

От поне две години говорим, че Румен Радев не изпълни със съдържание поста си. Той действа на принципа "разделяй и владей", даде оценката си Йордан Цонев и подчерта, че Радев не е успял да стане нито мост между партиите, нито медиатор между институциите. Вместо да работи за решаването на кризата, с действията си ги задълбочава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай