ЦИК: Гласува се с една карта и за двата вида избори

Ако гласоподавателят първоначално е избрал да участва само в единия вот, то секционната комисия няма да му даде втори шанс, обясни Росица Матева

ЦИК: Гласува се с една карта и за двата вида избори | StandartNews.com

„Изборният ден започна спокойно във всички секции в страната. Имаше обичайни проблеми – с машините, с неявили се членове на избирателните комисии. Взети са обаче мерки и изборният ден протича нормално”. Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

По думите й на места са получени сигнали, че избиратели са поискали и втора карта, за да гласуват във втория вид избор. „Има опция да се гласува и на двата избора. Това се прави само с една карта за гласуване”, подчерта тя и допълни, че ако гласоподавателят първоначално е избрал да участва само в единия вот, то секционната избирателна комисия няма да му даде втори шанс, ако иска допълнително да гласува и за другия вот.

От контролните разписки СИК ще броят гласовете, подадени за партии и коалиции, но не и преференциите.

„От 11 936 устройства за гласуване, в 32 секции машините не са успели да стартират и в тях се гласува с хартиена бюлетина”, подчерта Матева. Проблемите, констатирани при тези машини, са били, че устройството изобщо не се е включило, имало е неработеща смарткарта, невъзможност да се отреже разписка или нефункциониращ екран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай