Слави: Аз ще съм смирен, но няма да съм тъп

Каза ще има ли правителство с ДБ и Продължаваме промяната

Слави: Аз ще съм смирен, но няма да съм тъп | StandartNews.com

Аз съм смирен. Не ми е лесно, виждам много недостатъци, проблеми, но има по-важни неща - и аз ще бъда смирен. Но няма да съм тъп! Истината си е истина - не е проблем, че Кирил Петков е бил двоен гражданин. Проблемът е, че е излъгал, когато е подписвал. Знаел е, че подписва декларация с невярно съдържание. Това заяви лидерът на Има Такъв Народ Слави Трифонов в откровен разговор с избирателите по телевизия 7/8, в който заедно с него участваха топ финансистът Любомир Каримански и председателката на 45-ото и 46-ото НС Ива Митева.

Какво се правим на луди за Кирил Петков, някои му прощават, защото е симпатичен? - риторично попита Слави. И заяви: "Петков да не раздава постове!"

Попитан как да бъде съставено правителство след изборите, Трифонов обясни: "С подробно подписано споразумение от всички, които ще участват в управлението. С разписани мерки, включително с времето, за което ще се изпълнят. Така, както се случва в Германия".

На въпроса "Ще вкарате ли Борисов в затвора?", тримата дадоха различни отговори.Бих помогнал да се съберат достатъчно доказателства, за да се случи това, каза Любомир Каримански.

Да си понесе отговорността, ако е виновен. Но да не забравяме, че всеки е невинен до доказване на противното. Смятам, че компетентните органи трябва да заработят, добави юристката Има Митева. А Слави разказа за прословутото си интервюто с Борисов преди 3 години в едноименното му шоу по бТВ.

"Очакваха от мен когато той влезе, да взема права лопата и да го отнеса "като куцо пиле домат". Но трябваше да преценя дали да бъда груб или да съм телевизионен водещ. Дали съм сбъркал - айде де? Реагирах, както съм преценил", каза Слави. И допълни: "Емоциите са лош съветник. Саморазправите са  характерни за тоталитарни държави".

Попитан има ли общо с ДПС, Трифонов отговори: "Гостува ми Ахмед Доган, когато бях тв водещ - това са ми връзките. Нямаме политически връзки".

"Христо Иванов нарочно провокира този въпрос, за да ме накара да се обяснявам. Но... аз съм смирен. Но не ме питайте за прошка. За това се искат два субекта. И освен това не се дава непоискана прошка. Но все пак, аз съм смирен", припомни Трифонов.

На въпроса ще направи ли ИТН коалиция с ДБ и "Продължаваме промяната" Слави каза, че трябва да има правителство. Естествените съюзници и като идеи, и като планове, и като програмите - това са тези две формации. Смятам, че трябва да се реализира правителство, ако мандатът стигне до една от трите формации. Всичко друго е плод на минало, емоции или на хора, които не могат да пренебрегнат егото си. Аз не съм такъв, каза Трифонов.

Най-често задаваният от хората въпрос бе защо Слави не дава интервюта и къде се крие.

Политиката е отборна игра, не индивидуална. Аз не съм пенкелер, не разбирам от всичко, но разбирам от това - да направя екип. Затова съм се дръпнал назад, други - да се изявяват, отговори Трифонов.

За Тошко Йорданов той каза: "Той е отговорен, смел, лоялен, умен, малко е хард, безапелационен. Но прави това, което трябва да прави без страх и носи отговорност".

По повод зеления сертификат лидерът на ИТН каза, че е ваксиниран, въпреки че е прекарал Ковид. Но това е въпрос на личен избор и никой не може да бъде задължен. Според него решението на Австрия да забрани на неваксинираните да излизат навън не може да се реализира в България.

Ива Митева и Любомир Каримански разказаха потресаващи случаи по време на предизборната кампания и обиколките им из страната. Дадоха пример с репресии от кмета на Доспат към техни застъпници. Градоначалникът (б.р. Елин Радев от ГЕРБ) е местен феодал, който има 19 вили, сам настанява, разполага гостите. Хората недоволстват, но ги е страх, каза Каримански.

В болницата в Ямбол трагедията е неописуема, както и условията. Тя се достроява от 42 години. Ще се боря да се осигурят 15 милиона за оборудване, добави Митева.

Каримански разказа и за част от натиска върху ИТН, когато е внесъл искане за смяна на управителя на БНБ заради изтекъл мандат още през юли.

От други политически сили предложиха да ни подкрепят, ако получат достъп до постове в други регулаторни органи. Отказах, каза той.

Най-важно е как ще решим демографската криза, защото българският народ изчезва. България трябва да стане хубаво място за живеене, вместо хората да се махат. Това обаче ще стане, когато държавата е майка, а не мащеха, заяви Слави Трифонов. И добави: "Ние сме в политиката, за да има резултат, да свършим работа. За да това залагаме на успех, не на емоции".

На въпроса как виждате България след 10 години ваше управление, Трифонов отговори: "Държава, която прави най-голямата си инвестиция в образованието и в която има абсолютно върховенство на закона".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай