Проф. Александър Маринов: Радев печели баложажа

Няма да има отлив на гласове, категоричен е професорът

Проф. Александър Маринов: Радев печели баложажа | StandartNews.com

„Няма да има съществен отлив от гласовете на Румен Радев. Призоваваме нашите привърженици, не защото сме притеснени за изхода, напротив – ние сме убедени в победата. Призоваваме нашите привърженици, които ще се умножат в гласове, защото това е поредната стъпка в борбата между статуквото и промяната“. Това заяви в студиото на Бтв проф. Александър Маринов, член на ИК, издигнал кандидатурите на Румен Радев и Илияна Йотова.

Според него промяната е демонтиране на корупционния модел, който се олицетворява в пачки, кюлчета, торби с пари, разкешвани от магистралите. „Това е смисълът на промяната“, категоричен е той.

Проф. Маринов изрази надежда, че хората ще бъдат още по-мотивирани да излязат да гласуват в неделя. „Избирателната активност пада. Въпросът е кои няма да отидат да гласуват. Аз съм на мнение, че голяма част от гласоподавателите на всички останали кандидати, няма да излязат да гласуват. Те наистина нямат мотив. Ние разчитаме и ще получим подкрепата на партиите, които вече са обявили, че ни поддържат. Нямаме колебание в това“, каза още той.

Проф. Маринов категорично отрече критиките на проф. Герджиков, че Румен Радев не е направил отчет на мандата си. „Това не е вярно. Той всяка година прави отчет на мандата си, в т.ч. последният отчет беше през януари тази година. Мандатът още не е приключил“, припомни той.

По повод предстоящия дебат между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков, той подчерта, че Радев е достатъчно подготвен. „Нашите позиции са изразени. Той няма какво да измисля. Няма защо да говори за някаква несъществуваща книжка с визия“, каза още проф. Маринов и добави: „Разпространява се версията, че ние сме поставяли някакви условия за този дебат. Това не е вярно. Нашето предложение, и преди първи тур, беше дебат по германски модел, отразен от всички национални медии“, посочи той. Проф. Маринов изрази мнение, че „дебатите“, които се състоят в телевизионните студия не могат да помогнат хората да се ориентират за кой да гласуват.  

„Държавата буксува по една проста причина – служебният кабинет е един авариен инструмент. Той не е предвиден, поне по българската Конституция и практика, с тези възможности, които имат подобни форми в други страни. Това е един дълъг срок и не е лесно да се управлява държавата по този начин“, подчерта проф. Маринов. Според него самият факт на съществуване на служебен кабинет не се отразило върху рейтинга на президента, а необходимостта да се взимат много трудни и непопулярни решения, които в крайна сметка падат върху него. „Но държавничеството изисква понякога да се вземат трудни решения“, каза още проф. Александър Маринов.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай