Вторник,

Кирил Петков: Не изпитвам морална вина

От: Стандарт -
147
Кирил Петков: Не изпитвам морална вина
A
A
A

"Не изпитвам морална вина към никого, а даже се гордея с някои нещата, които съм направил, докато бях министър."

Това каза Кирил Петков за решението на КС относно казуса с двойното му гражданство. 

"Приемам решението, ще си понеса отговорността, която се изразява в плащането на глоба, но аз нямах усещането, че правя нещо грешно. Мислех си, че съм спазил всички нормативни изисквания по Конституция и морално не се чувствам виновен“, добави Петков в сутрешния блок на bTV.

Според решението, Петков не е имал само българско гражданство, както изисква действащата Конституция. 

Петков обясни, че когато е подписвал декларацията, че не е гражданин на друга страна, не е говорил с президента по темата с внесените документи и отказа. 

"По тази тема не сме говорили с президента, защото моето съзнание беше, че съм изпълнил нормативното изискване. Бях отишъл при нотариуса си, написах волеизявлението си, заверих го нотариално, изпратих документите до Канада и платих таксата си.

КС каза, че административната бележка е по-важна от волеизявлението на българския гражданин, това трябва да го променим, защото за мен това е загуба на суверенитет“, добави Петков.

Той разказа и как се е случило предложението на президента към него да е министър.

"Той ме покани и каза: Кириле, ти и аз имаме общи визии за България – но тук не е въпросът дали знаем теоретично какво трябва да се случи, въпросът е стиска ли ти да скочиш срещу реално тази мафия, която е обхванала всяка една част на България в момента.

Аз реших да скоча и че за мен не е по-важен бизнесът ми, семейството и здравето ми", каза Петков. 

Ако съдът ми поиска заплатите и командировъчните, докато бях министър, ще ги върна, заяви още той и каза, че след решението се е чул с президента и му е благодарил. Самият държавен лава му е заявил пък, че трябва да се уважи това решение, но би се радвал да има повече министри като Петков. 


Всички новини от категория Избори 2 в 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички