Карадайъ: Президентът трябва да обединява, не да влиза в окопа

Думата Родина не е клише, коментира зам.председателят на ДПС Йордан Цонев

Карадайъ: Президентът трябва да обединява, не да влиза в окопа | StandartNews.com

Президентът трябва да обединява, не да влиза в окопа. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на среща със съмишленици във Велико Търново."Ние платихме много висока цена, за да докараме демокрацията в България, но сме свидетели как тя се руши през последните 12 години, а особено през последните 6 месеца. Затова с кандидатурата ми за президент и с кандидатурата на г-жа Искра Михайлова като вицепрезидент ние  казваме, че е дошъл нов етап в развитието на демокрацията в България, за да няма отстъпление от отвоюваното",каза още той.

Председателят на ДПС припомни, че ВНС е било много мъдро и е отредило много власт на президентската институция. Освен да бъде обединител на нацията, тази институция е призвана да предлага и задава обединяващи национални каузи, а не да влиза в окопите на политическите битки. И посочи новата национална цел, която ще предложи - в близко бъдеще България да достигне средноевропейските стандарти на живот чрез ускорено икономическо развитие на страната. Каза и коя ще е втората му кауза - да има достъпна и безплатна детска градина за всяко дете в България. "За някои може би сега постигането на новата цел е мираж и абстракция, но не и за нас. Сигурни сме, че тя може да се постигне с ясни приоритети на основата на съгласие на основните политически партии, които следват различните си ценности, на основата на различните им програми", обобщи Карадайъ.

Ние искаме да имаме сигурност - за работата, за здравето, за хляба, за нашите деца, каза още Карадайъ на среща с младежи и жени от Велико Търново. Той разказа за срещите си в Европейския съюз, които сложиха начало на кампанията му, и добави, че с г-жа Михайлова, с цялата им политическа биография, са доказателство и олицетворение на единството на нацията. Карадайъ посочи и голямата разлика с управлението на държавата сега, когато в институциите са хора, "за които е важно да бъдат кардиохирурзи и да виждат какво има в сърцата на хората и да търсят различията, вместо да четат Конституцията и да търсят обединението". То заяви, че заедно с Михайлова ще бъдат гарант за спазването на Конституцията и законите на страната, ще работят за премахването на омразата, разделението, противопоставянето и агресията в обществото. "Нашето призвание е и да сме обединители на нацията", каза още Карадайъ.

Наистина е исторически моментът за ДПС, макар че думата е станала клише. Но тя е такава, заради хора, които не разбират нейното съдържание. Както не разбират съдържанието на думите идентичност, заедност, патриотизъм и Родина, заяви заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев в концептуална реч по време на предизборна среща във Велико Търново. Цонев е втори в търновската листа на Движението след водача Делян Пеевски, води и листата на ДПС в Пазарджик. Бедата на нашата Родина е в това, че твърде много хора не разбират значението на тези думи и ги смятат за клишета. Затова Родината ни е на последно място в класациите по жизнен стандарт. Ние силно вярваме, че с кандидатурите на Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова, ще ги накараме поне това да осъзнаят - че думите не са клишета. Думите са съдържание, думите могат да бъдат камшик. Но думите могат да бъдат и ласка. Думите могат да взривяват мостове, но могат и да съграждат мостове. Това е нашата кампания днес, подчерта Цонев. И обясни твърдата позиция на ДПС към сегашния държавен глава Румен Радев:

"През 2016 г. ние, ДПС, взехме едно решение. Знаехме отдавна, че Борисов и ГЕРБ са вреден модел за страната и бяхме посочили защо. Нещо повече - 2012-2013 г. ДПС свали Борисов от власт. Върнаха ГЕРБ тези, които сега наричат себе си партии на промяната. Върнаха го под претекста, че водачът на листата ни г-н Пеевски бил предложен за шеф на ДАНС. А той беше предложен, защото имаше куража да каже, че ако трябва ще арестува Цветанов и Борисов, но ще покаже вината им. Излязоха на протест и под този претекст свалиха правителството на Орешарски. И върнаха Борисов на власт - партиите на промяната, за тях говоря. Не само го върнаха, станаха му коалиционни партньори. Закрепиха го във властта. Имаха министри - в първия му кабинет, във втория. В първия - без изобщо да участват в коалиция, във втория - официално. Всъщност тези партии са марионетки в ръцете на един кръг, който от години управлява задкулисно България - кръга "Капитал". Винаги, когато започна да говоря за Иво Прокопиев, който е лице на този кръг, много от медиите, включително и в студиата оф дъ рекърд ме питат: "Абе, не му ли придавате прекалено голямо значение, кой е той?" Ми, той е никой. Той наистина е никой, но той олицетворява един модел на задкулисно управление, който не е модел само в България. Той не е сам. Той е логистикът на този модел. Но този модел има мислител - например, Иван Кръстев. Без да се явяваш на избори - министри във всеки кабинет. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай