Божидар Божанов: Доказахме, че имаме воля да се борим с корупцията

Повечето от проблемите на местната власт са заради неадекватна национална политика

Божидар Божанов: Доказахме, че имаме воля да се борим с корупцията | StandartNews.com
  • Повечето от проблемите на местната власт са заради неадекватна национална политика
  • Съдът постанови, че ЦИК няма право да дописва Избирателния кодекс

Божидар Божанов е водач на листата на "Демократична България" за София Област - преференция №101 и кандидат за 23 МИР - преференция №110 и от вчера е баща на син Йоан, второ дете за щастливото семейство. Той се ползва с безупречна репутация в IT средите - експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Завършил е Голдсмитс колидж, част от Лондонския университет. Има значителен опит в изграждането на електронното управление у нас, като в ролята си на експерт е участвал в подготовката на редица законови изменения и стратегически документи. За него електронното управление е инструмент за постигане на много стратегически цели в публичния сектор - намаляване на корупцията, намаляване на бюрокрацията, повишаване на прозрачността.

  • Транспорт, водоснабдяване и изсичане на горите са основните проблеми на София област
  • Решението за Зеления сертификат беше прибързано и необмислено
  • В програмата на "Демократична България" е залегнала и идеята за крайградска железница, която да осигури удобен транспорт до София на жителите на областта, казва Божидар Божанов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Г-н Божанов, започваме с интервюто с новината, че делото срещу ръчното броене на контролните разписи е спечелено от партиите, които подадоха жалбата. Защо това беше толкова важно за "Демократична България"?

- 100% контролно преброяване обезсмисля машинното гласуване и отчитане на резултатите - ако имаме два паралелни протокола, един с резултата от машината (който е валиден по закон) и един с резултата от ръчното преброяване, който дори не се проверява за грешки в РИК, се създава предпоставка за умишлено рушене на доверието в изборния процес и може да бъде използвано като аргумент за връщане към хартиеното гласуване. Съдът реши, че ЦИК няма право да дописва закона, като добавя нов протокол. В жалбата на "Демократична България" посочихме редица алтернативни подходи към одитиране на резултата от машините, които също включват използване на контролните разписки, но не по начин, който създава хаос и неясноти и се надявам ЦИК да ги приложи.

- Какви според Вас са предимствата на "Демократична България"? Защо избирателите да гласуват доверие на вашата формация?

- "Демократична България" е единствената последователна в позициите си политическа сила, която атакува корупционния модел на срастване на властите, заради който в последните 30 години пропуснахме стотици възможности за европейско развитие на страната. Ние сме хора, които са се борили за важни обществени каузи с години и в крайна сметка са потърсили политически инструмент за тяхната реализация.От обиколките и срещите в София област с Яна Тодоранова (преференция 102 - бел. ред.) се убеждаваме, че проблемите на хората във всички населени места са много сходни. И макар на пръв поглед част от тях да изглеждат като проблеми на местната власт, те са заради липса на адекватна национална политика.

- Как "Демократична България" ще реши тези проблеми?

- По тези проблеми "Демократична България" има не просто конкретни точки в програмата си, а експерти, които да дадат решенията в детайли. Дяволът се крие в детайлите, а качествен транспорт, чиста вода и некорумпиран съд за погазващите закона, се постигат с много мисъл и по-важното - с политическа воля. Ние доказахме, че имаме такава воля.

- Като ИТ специалист и експерт по информационна сигурност, какви законодателни промени бихте направили за въвеждането на електронното управление?

- Законодателните промени са свързани основно със задълженията на администрацията да предоставя електронни услуги и да не изисква от гражданите удостоверения, бележки и други хартийки с подпис и печат. Така няма да има нужда да си взимаме отпуск и да обикаляме гишета за най-дребното нещо.Но законодателството не е единствената функция на народните представители. Чрез създадената в предния парламент по инициатива на "Демократична България" комисия по дигитализация, ние ще успеем да провеждаме засилен контрол върху изпълнителната власт, докато тя наистина започне да изпълнява законовите си задължения. Народното събрание ще има възможност да упражни политическия натиск за реализирането на електронното управление след толкова много години протакане и лъжи.

- В своя блог казвате, че трудният разговор за Информационно обслужване трябва да започне, какво имате предвид?

- Още в края на 2019 г. остро критикувах решението на ГЕРБ да изтрият цяла глава от Закона за електронно управление и с едно изречение да прехвърлят всички ИТ дейности на всяка институция, която Министерският съвет реши, под "крилото" на Информационно обслужване. Тази уредба премахва изискванията за прозрачност и отчетност.Но колкото и да обсъждаме плюсовете и минусите на Информационно обслужване, ролята на системния интегратор е много важна за електронното управление. Държавната администрация няма капацитет за почти нищо в сферата на ИТ и трябва да може да се довери на някого, дори за да възложи разработка на софтуер на трета страна. Този доверен партньор може да бъде Информационно обслужване, по ред, който сме готови да предложим и който ще гарантира отчетност и ще запази свободната конкуренция.

- Кои са общовалидните проблеми за общините от София област? Каква е визията Ви за развитието на София област?

- Във всички населени места в разговори с хората чуваме едни и същи проблеми - транспорт, водоснабдяване, местна корупция, изсичане на горите.Ясно е, че борбата с корупцията и равното прилагане на закона е наш приоритет. Това се отнася и до местните схеми и феодали, които тровят живота на хората.В програмата ни е залегнала и идеята за крайградска железница, която да осигури удобен транспорт до София на жителите на областта - с удобни разписания, връзки с метро, трамвай и автобус, паркинги и дори включена частична винетка, ако се налага да се пътува с кола до съответната ЖП спирка.По въпроса с водоснабдяването, нашата позиция е, че трябва сериозна инвестиция във ВиК инфраструктура, която няма да стане просто с един държавен холдинг. При толкова много водни ресурси в България, е абсурдно да има режим на водата и от чешмата да тече мръсна вода, а в същото време огромен процент от водата да се губи по мрежата. В такава инфраструктура трябва да бъдат инвестирани парите на данъкоплатците, както и европейските пари, а не в къщи за гости и източване на пари през некачествени ремонти.

- Как ще коментирате въвеждането на Зеления сертификат?

- Решението беше прибързано и необмислено, а сроковете за въвеждането му крайно несправедливи спрямо хората и бизнеса. Това създаде редица практически проблеми на работещите в здравния сектор, на родителите и на предприятията. И напълно основателно предизвика гняв у хората. Трябва обаче да си дадем сметка, че докато други държави вече се връщат към нормалния живот, ние сме на челните места в света по смъртност от COVID. Това значи, че правим нещо грешно. Аз лично съм взел информирано решение да се ваксинирам, за да предпазя себе си и семейството си.

- Смятате ли, че този път ще се сформира правителство и стабилно ли ще бъде? Не се ли опасявате от ниска избирателна активност?

- Смятам, че сме длъжни да направим всичко по силите си да сформираме стабилно правителство. Нямаме право трети път да връщаме топката в полето на избирателите. Политическите партии трябва да се научат да изграждат принципни коалиции, на база на конкретни ангажименти, оформени в споразумения. Няма да е лесно, защото в последните 30 години управлението е било на принципа "аз съм голям и ще казвам какво да става", но в "Демократична България" знаем как да водим коалиционни разговори на принципна основа. Стабилността на нашата коалиция е свидетелство за това, както и опитът ни в 45-то и 46-то Народно събрание, в рамките на които показахме, че макар и с малък брой депутати, можем да осъществим успешни законодателни инициативи, като убедим колегите ни от други партии, че решенията, които предлагаме, са не само адекватни, но и крайно належащи за подобряване качеството на живот на хората.Оптимист съм, че избирателната активност ще бъде по-висока, заради комбинацията на парламентарните с президентските избори, но предстои да видим как ще й се отрази COVID кризата и въведените мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай