Тайнствена крепост крие злато. Спасиха го от иманярите

Наши и английски археолози вадят на светло миналото на Тримамиум

Тайнствена крепост крие злато. Спасиха го от иманярите | StandartNews.com

Археолози от Русенския исторически музей са установили иманярски набези при теренните си проучвания на римската крепост Тримамиум. За посегателства е уведомена и полицията. В изследванията край село Мечка участват и студенти от Великобритания, които се натъкнаха и на любопитни открития от Средновековието.

Разкопките край село Мечка започват през 2006 г. Поне оттогава датират и иманярски набези в района, предаде БНТ.

 „При подравняването и почистването на терена под електропроводите са осигурили идеален терен за иманярите. Подравнен, изчистен от храсти и така са унищожили няколко гроба. Абсолютно спокойно са работили, необезпокоявани от никого, използвали са колички... точно като археолози, едва ли не", заяви д-р Никола Илиев, археолог в Регионален исторически музей Русе.

Въпреки това археолозите са спасили ценни монети, накити и останки от хора, живели в Тримамиум през няколко епохи. В района са открити и части от щитове, лъкове и стрели от арсенала за охраната на крепостта, изградена още в края на втори век, за да пази границите на Римската империя по дунавския бряг.

„Имаме находки от злато, от сребро, от стъкло... Добре търсени са от иманярите със сигурност", каза д-р Никола Илиев, археолог в Регионален исторически музей Русе.

В спасителните разкопки са се включили и британски студенти, които използват работата си на терен, за да обогатят познанията си за историята в района.

"Всичко в момента е такова, каквото е, заради станалото през всички стотици хиляди години преди това. Затова е жалко за това, което правят тези търсачи на съкровища. /11:50/ Ясно е, че хората имат нужда от пари, но те не осъзнават щетите, които нанасят... Те не само крадат ценни артефакти, но и разрушават важна за хората и целия регион история", каза Лукас Ървинг.

„Това, което правят иманярите, е ужасно... Те печелят, крадейки от археологията. Те не осъзнават ли, че по този начин отнемат от познанието и на настоящото и на бъдещите поколения", заяви Кристи Кийн.

След сигнал от музея в Русе, полицията разследва посегателствата над археологическия обект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай