Неделя,

Тайнствена крепост крие злато. Спасиха го от иманярите

От: СТАНДАРТ -
12762
Тайнствена крепост крие злато. Спасиха го от иманярите
A
A
A

Археолози от Русенския исторически музей са установили иманярски набези при теренните си проучвания на римската крепост Тримамиум. За посегателства е уведомена и полицията. В изследванията край село Мечка участват и студенти от Великобритания, които се натъкнаха и на любопитни открития от Средновековието.

Разкопките край село Мечка започват през 2006 г. Поне оттогава датират и иманярски набези в района, предаде БНТ.

 „При подравняването и почистването на терена под електропроводите са осигурили идеален терен за иманярите. Подравнен, изчистен от храсти и така са унищожили няколко гроба. Абсолютно спокойно са работили, необезпокоявани от никого, използвали са колички... точно като археолози, едва ли не", заяви д-р Никола Илиев, археолог в Регионален исторически музей Русе.

Въпреки това археолозите са спасили ценни монети, накити и останки от хора, живели в Тримамиум през няколко епохи. В района са открити и части от щитове, лъкове и стрели от арсенала за охраната на крепостта, изградена още в края на втори век, за да пази границите на Римската империя по дунавския бряг.

„Имаме находки от злато, от сребро, от стъкло... Добре търсени са от иманярите със сигурност", каза д-р Никола Илиев, археолог в Регионален исторически музей Русе.

В спасителните разкопки са се включили и британски студенти, които използват работата си на терен, за да обогатят познанията си за историята в района.

"Всичко в момента е такова, каквото е, заради станалото през всички стотици хиляди години преди това. Затова е жалко за това, което правят тези търсачи на съкровища. /11:50/ Ясно е, че хората имат нужда от пари, но те не осъзнават щетите, които нанасят... Те не само крадат ценни артефакти, но и разрушават важна за хората и целия регион история", каза Лукас Ървинг.

„Това, което правят иманярите, е ужасно... Те печелят, крадейки от археологията. Те не осъзнават ли, че по този начин отнемат от познанието и на настоящото и на бъдещите поколения", заяви Кристи Кийн.

След сигнал от музея в Русе, полицията разследва посегателствата над археологическия обект.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички