ОБЗОР: Две награди за „Equinox" в Лисабон

Салвадор Собрал обяви песента-победител за "ужасна музика"

ОБЗОР: Две награди за „Equinox" в Лисабон | StandartNews.com

Жана Бергендорф и колегите й от „Equinox" се завръщат от Евровизия в Лисабон с две специални отличия - с наградата "Марсел Безансон" за най-добра песен и с приза за най-добро заснемане на сценичната изява.

Както вече се знае, традиционният геополитически вот във финалната вечер изпрати групата на 14-то място, въпреки че БГ композицията Bones въобще не отстъпваше на повече от половината състезаващи се парчета.

63-ото издание на форума, от който вече трябва да се откажем поради липса на международно лоби, беше спечелено от „Toy" на Нета Барзилай от Израел. По света е пълно с нейни сънародници, така че изненадата не беше голяма. 25-годишното момиче, живяло със семейството си и в Нигерия, стана номер едно не заради служебната оценка от националните жури-комисии, а благодарение на зрителския вот. Освен това тя получи разрешение да ползва вокален lооper на сцената, за да може да пресъздаде ефектите в началото на оригиналната композиция. Това е прецедент - регламентът забранява предварително записани вокали за живото представяне. Факт е обаче, че парчето, в което се пее "Не съм ти играчка, глупаво момче" и "Барби има да ти каже нещо", беше натрупало над 20 милиона гледания в YouTube за два месеца след премиерата си.

Португалецът Салвадор Собрал, който беше пръв на Евровизия 2017-а, окачестви "Toy" като "ужасна музика". "Песента ми има важно послание, опаковано в цветен и весел ритъм - събуждането на женската сила и социалната справедливост. Има отношение и към #MeToo, но всички могат да намерят себе си в нея", споделя Нета, която преди да завърши джаз в Тел Авив, е работила като сервитьорка и възпитателка в детска градина. В казармата пък влиза в Оркестъра на военноморските сили. "Участието ми е важно и поради факта, че по-едрите жени никога не се радват на външния си вид. Веднъж се живее. Наистина вярвам, че съм красива, секси и специална. Това е невероятен шанс да променя поне малко света", казва Нета.

Израел участва за 39-ти път в Евровизия, като има четири победи - през 1978, 1979, 1999 и 2018.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай